PoultryStar® - Hogyan növeljük a probiotikumok hatásfokát?

A FAO nemrégiben kiadott egy jelentést a takarmányozásban használt probiotikumok előállításáról, hatásáról és szabályozásáról („Probiotikumok az állati takarmányozásban" címmel). Mivel hiányoznak a mélyreható és megalapozott tudományos vizsgálatok a probiotikumok állatokra gyakorolt hatásáról, a bizonytalanság továbbra is fennáll a probiotikumok hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban. A probiotikumokat hatékony, ám hatékonyságukban nagy eltérést mutató készítményeknek tartják, valamint a probiotikumok önmagukban nem helyettesítik az antibiotikus hozamfokozókat.

A BIOMIN nem csupán a probiotikus PoultryStar® terméket állítja elő a baromfi ágazat számára, hanem egy holisztikusabb szemléletet képvisel a természetes adalékok terén és számos más adalékot is alkalmaz. Dr. Dániel Petri, a BIOMIN mikrobiológiai ágazatának igazgatója az alábbiakban osztotta meg véleményét a FAO jelentés következtetéseiről és a holisztikus megközelítés előnyeiről.

Személyre szabott, teljes kép kell

Az állattenyésztés legnagyobb kihívása jelen pillanatban a kiegyensúlyozottság. Sok tisztázandó kérdés van még mindig a bél mikroflórájának és a teljesítménynek az összefüggésében. Fejlett technológiákat használva azt látjuk, hogy bizonyos bél-mikroorganizmus-csoportok jól teljesítő állatoknál fordulnak elő már a korai életszakaszban, míg később ugyanezek a mikrobacsoportok gyenge teljesítményű állatoknál találhatóak meg. Arra van szükség, hogy teljesebb képet kapjunk a mikroflóráról: nemcsak arról, hogyan befolyásolja az állat egészségi állapotát, hanem hogyan befolyásolja a teljesítményét.

A probiotikumok fenti megítélésével egyetértünk abban az értelemben, hogy a probiotikumok önmagukban - bár megfelelő támogatást nyújtanak az állatoknak - nem tudják ugyanazt az eredményt hozni, mint az antibiotikus hozamfokozók. Az állattenyésztésben az antibiotikus hozamfokozók helyettesítése meglehetősen összetett a különböző állatfajok, klimatikus viszonyok, növekedési fázisok, állattartási mód és rendszer, valamint a földrajzi elhelyezkedés szerint. Ami ehhez feltétlenül szükséges, az egy személyre szabott megoldás, amely figyelembe vesz minden faktort - ez lehet a megfelelő mikotoxin inaktivátorok (Mycofix®), probiotikumok (PoultryStar®), növényi (Digestarom®) és szerves sav alapú (Biotronic® Top3) termékek kombinációja -, amelyek a megfelelő eredményt hozzák az adott helyzetben. Jelentős munkát fektettünk ebbe, ügyfelekkel folytatott sorozatos teszteléssel és saját kutatásokkal, nem csupán az antibiotikus hozamfokozók helyettesítésére fókuszálva, hanem általánosan az antibiotikumoktól mentes takarmányozásra. Különböző tényezők néha eltérő termékek használatát teszik szükségessé. Egy Gram-negatív patogénekkel terhelt környezetben a leghatékonyabb egy olyan kombináció lehet, ami tartalmazza a Biotronic® Top3-at is, de a körülményektől függően akár probiotikum nélkül is érhetünk el sikereket.

A PoultryStar® kifinomult hatékonysága

Mivel a teljes élelmiszer- és takarmányláncban gondolkozunk, fontos, hogy biztonságos és költséghatékony megoldásokat találjunk. A hatékony takarmányozásban egy komplex mikrobiológiai feladattal állunk szemben -a tudomány folyamatosan fejlődik e téren -, de az állattenyésztők kézzelfogható eredményeket érhetnek el az olyan összetett termékekkel, mint a PoultryStar®. Ez a készítmény eljuttatja a megfelelő baktériumtörzseket a bélrendszer specifikus területeire, ahol ezek a baktériumok a leghasznosabbak, valamint frukto-oligoszacharidokkal támogatja a probiotikumokat, amelyek biztosítják, hogy a hasznos mikroorganizmusok szaporodjanak el a gazdaállatokban. Ez a szimbiotikus koncepció és a célzott hatásmechanizmus egy olyan szintű kifinomultságot képvisel, amelyet a Bacillus-alapú termékekkel még nem sikerült elérni.

A Bacillus-alapú termékek egy húszéves múltra visszatekintő technológia része, amely ismét feltörekvőiben van, de ez leginkább a probiotikumok előállítói számára jelent előnyöket, nem pedig a vásárlóknak. Továbbá jelenleg is vitatkoznak a B. subtilis, illetve B. amyloliquefaciens hatékonyságáról. Állategészségügyi szempontból a Bacillus-fajok nem feltétlenül szükségesek a szárnyasok fejlődéséhez. A FAO jelentése szerint ezek átmeneti organizmusok, amelyek nem csatlakoznak a sejtfalhoz, ezért a kölcsönhatás mértéke igen korlátozott. A legtöbb esetben a teljesítményre gyakorolt hatás a Bacillus-fajok által termelt enzimeknek tulajdonítható, de ezeknek az enzimeknek a közvetlen alkalmazása már jóval alacsonyabb költségek mellett is lehetséges. Továbbá, ezek a mikroorganizmusok spóraformában érhetőek el, ugyanakkor az in vitro tesztelésnél vegetatív sejtként történik a vizsgálatuk, ezért továbbra sem meghatározott, hogy mikor és milyen nagyságrendben történik meg a csírázás a bélrendszerben. Utalások vannak arra a publikációkban, hogy számos sejt spóraformában marad, vagy egy gyorsan lefolytatott életciklus után spóraállapotba kerül.

Ugyanakkor a nem specifikus, akár több tíz fajból álló probiotikumok viszonylag jó megítélésnek örvendenek a megelőzés terén és a salmonellák visszaszorításában, de magukban hordoznak egyéb kockázatokat amiatt, hogy nem meghatározott fermentáció során elszaporodhatnak bennük olyan vírusok vagy rezisztens gének, amelyek a nem ellenőrizhetőek. Tehát érdemes megfontolni használatukat a biztonságosság miatt.

Van kockázatmentes, antibiotikumfüggést is ellensúlyozó megoldás!

A BIOMIN-nál a jól meghatározható, több fajból álló pro-biotikumokra fókuszálunk, amelyek az emésztőtraktusban telepednek meg, és jelenlétük elengedhetetlen az állat bélrendszerének egészségéhez. A PoultryStar®-ban megtalálható Enterococcus törzs szárnyasok vékonybélből (éhbélből) származik, amely a tápanyagok felszívódásának legfőbb helye és a szárnyasok védekező rendszere szempontjából a leggyengébb pont, mivel ezen a helyen a legvékonyabb a nyálkahártya. Az immunmoduláns Bifidobacterium törzs a csípő^élből származik, ahol a madarak Peyer-plakkjai (limfoid szövetcsoportok a vékonybélben) felelősek azért, hogy a megfelelő adaptív immunválaszt adják. A Lactobacillus törzsek a vakbélben telepednek meg, és védelmet nyújtanak az olyan ártalmas baktériumokkal szemben, mint például a Campylobacter vagy a Salmonella, a prebiotikus frukto-oligoszacharidok pedig további egyensúlyt biztosítanak a végbélben. Következésképpen a PoultryStar® elősegíti az antibiotikumoktól való függés csökkentését, egyenletesebb állományt, kevesebb elhullást és egyenletes, jobb teljesítményt eredményez.

Nagyon sok tudományos publikáció és kísérleti eredmény érhető el, amelyek bemutatják a PoultryStar® előnyeit. Az Európai Unió engedélye a PoultryStar®-ra a termékbiztonság és hatékonyság további biztosítékát jelenti.

Megalapozza az egészséges fejlődést

Nagy örömmel tölt el minket, hogy az EuroTier Innovációs Díj Bizottsága is elismerte munkánkat, és az ezüstéremmel jutalmazta a PoultryStar®-t a 2016-os EuroTieren. A modern keltető-berendezések fejletlen immunrendszerrel indítják útnak a csibéket, a PoultryStar® pedig megalapozza az egészséges bélflóra kialakulását és támogatja az immunrendszer fejlődését. Ez különösen fontos az antibiotikumok használatának minimalizálása szempontjából. A következő EuroTier rendezvényen bemutatunk egy új keltetői alkalmazást, amely igazán bizonyítja a PoultryStar® fejlesztésének nagyszerűségét.

A kutatásaink eredményei olyan megoldásokat kínálnak, amelyek lehetővé teszik ügyfeleinknek, hogy úgy kombinálhassák a megfelelő termékeket, hogy a kívánt eredményt érjék el. Tovább fogjuk vizsgálni az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát, az antibiotikum-mentes takarmányozást és az antibiotikumok preventív jellegű alkalmazásának szükségességét az állattenyésztésben. Az egyik kulcsfontosságú szempont, hogy az antibiotikumok használatának csökkentését mint teljes koncepciót vizsgáljuk, tekintettel a fajok, a fejlődési szakaszok és a környezeti körülmények közötti különbségekre.

BIOMIN Magyarország Kft.

Tel: +36 23 703 016

office.hungary@biomin.net

www.biomin.hu