Probiotikus technológia a mezőgazdaságban? | Agrárágazat

Probiotikus technológia a mezőgazdaságban?

A veszprémi székhelyű Greenman Kft. válasza a fenti kérdésre egyértelmű IGEN!

 
Nem csak az emberi és állati szervezetnek van szüksége jótékony hatású mikrobiológiai közösségre az életben maradáshoz, hanem a növényeink egészségét és tápanyag ellátottságát biztosító talajnak is. Ahhoz, hogy a talajba kerülő szerves anyagok lebontása és a növények számára felvehető formákká alakítása megtörténjen komplex mikrobiológiai közösség munkájára van szükség. 
 
Magyarország talajainak többségének a szerkezete, termőréteg-vastagsága, víz-, levegő- és hő-gazdálkodása, tápanyag gazdálkodása, biológiai aktivitása kedvező, ezáltal a termőképessége nagy. Ezeket a kedvező tulajdonságokat azonban a természetes talajpusztulási folyamatok és az emberi beavatkozások nagymértékben károsítják. A talaj rendkívül összetett és változékony közeg. A talajpusztulási folyamatok üteme ma már az emberi tevékenység következtében olyan mértékben felgyorsult, hogy az már nincs egyensúlyban a talaj-megújulás és a talajképződés természetes folyamataival.  Éppen ezért a mezőgazdasági termelés és a környezetvédelem sok közös pontban kell, hogy találkoznak. Elkerülhetetlen a két terület tevékenységének összehangolása és hatékony együttműködése, mely nélkül nem valósítható meg a fenntartható gazdálkodás és a természeti erőforrások hosszú távú hasznosítása, megőrzése. Nyugat-Európában és a világ más fejlettebb részeiben már felismerték annak fontosságát, hogy a termelőknek ökológiai szemlélettel is kell gazdálkodásukat irányítani. 
A Greenman Kft. által képviselt probiotikus technológia azonban nem csak az ökogazdálkodók számára jelent kézzel fogható előnyöket. A technológia alkalmazása során egy különleges, úgynevezett probiotikus mikróbatársulást alkalmazunk, amely a helyi mikroorganizmusok működését is áthangolva olyan helyzetet teremt, amelyben a rothadási folyamatok egészen jótékony hatású fermentációvá változnak. Ez az erjedési folyamat biztosítja és gyorsítja a szerves anyagok olyan irányú lebomlását, aminél intenzív humuszosodás mellett a tápanyagok megmaradnak és a növények számára kiválóan hasznosítható formába kerülnek. A jelentős humuszképződés következtében rendkívül kedvező talajszerkezet alakul ki, mely az ideális tápanyag-, víz- és levegőháztartást biztosítja. A kedvező mikroflóra kialakítása nagyon hatékonyan és tartósan kiküszöböli a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedését, felszaporodását. A már megjelent baktériumos és gombás betegségekre, ill. stresszes állapotokra is igen kedvező hatást fejt ki a növények ellenálló képességének, fejlődésének és regenerálódási képességének fokozásával. A talajban megtelepedő kedvező mikroflóra által termelt bioaktív anyagok (szerves savak, antioxidánsok, növényi hormonok, stb.) látványosan serkentik a csírázást és a gyökérnövekedést, ami szerényebb tápanyag ellátottság és öntözés mellett is kielégítő fejlődést biztosít.
Számos hazai gazdaságban, kiskertben alkalmazzák ma már sikeresen a Greenman Agro mikrobiológiai termésnövelő készítményt, melynek segítségével helyreállíthatjuk a „talaj lelkét”, azaz azt a mikrobiológiai életközösséget, amely felelős növényeink egészségi állapotáért és tápanyag ellátottságáért. Alkalmazható valamennyi kertészeti és szántóföldi növényünk esetében. A Greenman Floralia pedig dísznövény termesztők, hobbi kert tulajdonosok kedvelt segítője.
 
A Mór mellett elhelyezkedő Hétkúti Ökogazdaságban, mely a Greenman Kft. bemutató, referencia gazdasága évek óta alkalmazzák a Greenman technológiát zöldség- és fűszernövény termesztésben mind fóliában, mind szabadföldön. A kertészet vezetőjének elmondása alapján a Greenman Agro készítmény hatása nem csak a növények, termények kiváló minőségén látszik meg, hanem a kezdeti és jelenlegi talaj állapotok összehasonlításában is. A néhány évvel ezelőtti induláskor jelenlévő feltöretlen, tömörödött talajnak ma már nyoma sincs, ehelyett egy porhanyós, laza, jól kezelhető és szerves anyagokban feldúsult talajt láthat az oda látogató, ami a Greenman Agro készítménynek köszönhető.
Gyümölcs- és dísznövény termesztők is folyamatos használói termékeinknek- beszámoltak fertőzött állomány egészségének visszaállításáról, gombás és baktériumos fertőzöttség visszaszorításáról, kevesebb kártevő jelenlétről, kevesebb műtrágya felhasználásról azonos minőség mellett, laza talajszerkezetről, egyszerűbb gyomlálásról.
  
A képen felső szint-kezelt növények, alsó szint kezeletlen dísznövények.
 
Technológiánk alkalmazása éppen aktuális, azaz ősszel is fontos, hiszen egyrészt a lekerülő növények után érdemes „talajfertőtlenítésként” is alkalmazni a termékeket, azaz kiszorítani a talajból az esetlegesen bekerülő kórokozó gombákat és baktériumokat, melyek áttelelve a következő évben károsíthatnák növényeinket. Ezen kívül optimális megoldás az őszi talaj előkészítésnél szerves anyagra (trágyára, tarlómaradványra) kijuttatva a Greenman Agro-t beforgatni a talajba, mely szerves anyag az aktív talajéletnek köszönhetően tavaszra át is alakul, lebomlik.

 

Növénytermesztéshez javasolt termékeink:

 
A Greenman termékek jellemzői:
Összetevőik természetes eredetűek, vegyszerektől mentesek.
Biztonságos, környezetbarát, egészségbarát készítmények.
Genetikailag módosított szervezetektől mentesek.
Élő, aktív, probitikus mikroorganizmusokat tartalmaznak.
Ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítmények (Biokontroll).
Bővebb információ: www.greenman.hu

Kapcsolódó cikkek