Prohumin®-nal kukoricában a jobb aszálytűrésért és a mikotoxinok ellen!

Prohumin® használatával a kukorica terméskiesés nélkül túléli az aszályt, és a mikotoxinok ellen is megvédi az állományt

Amennyire egyszerű volt a kukorica termesztése régen, napjainkban annyival több nehézséggel szembesülünk. Elég csak arra gondolnunk, hogy egyre többször sújtja aszály az állományokat, ami komoly terméskiesést okoz. Az eladhatóságot pedig nagymértékben rontják a mikotoxinok, azon belül is a DON-toxin jelenti a legnagyobb problémát. Fontos, hogy ezekre odafigyeljünk, mert ha mérsékeljük az aszály következtében fellépő terméskiesést, és a toxinmentesség miatt eladhatóbbak a növényeink, akkor hektáronként nyereségesebben termelhetünk. Jó hír, hogy egyre több tapasztalat áll rendelkezésre a Prohumin®-technológiáról, melynek használatával az állományok toxinmentesek, és az aszálytűrést nagymértékben javíthatjuk. A Prohumin® kukoricatermesztésbe való beépítésének szükségességéről beszélgettünk Ónodi Tamással, a Prolansys Kft.-től.

Mi a Prohumin® technológia?

A Prohumin® technológia a szervesanyag-képződés végén keletkező és termelési szempontból számunkra legértékesebb huminsavak és fulvosavak hasznosítását jelenti. „Fekete aranynak” is hívják, hiszen a szerves anyag lebomlása során a huminsavak létrejötte mezőgazdasági szempontból a legfontosabb, maga a humusz is jótékony tulajdonságainak nagy részét a huminsavaknak köszönheti. A Prohumin® technológiával magas tisztaságú huminsavakkal és fulvosavval töltjük a földjeinket, elősegítve a tápanyagok nagyobb feltáródását, növényekbe bejuttatását és a műtrágyák hatóanyagainak nagyobb hasznosulását. A huminsavak felelősek a földjeink pH-karbantartásáért, valamint lekötik a nehézfémeket, amiket a növényeink nem vesznek fel, számos betegséget meg tudunk így előzni. Prohuminnal jelentős nyereséget termelünk, hiszen a növényvédelemre és tápanyagra fordított költségeink magasak, és a talajaink savasodása miatt további költségekkel számolhatunk. Prohumin® használatával olyan, mintha intenzíven szerves trágyáznánk földjeinket – azzal a különbséggel, hogy azonnali hatásokat tapasztalunk.

Mik ezek a hatások?

Gyorsabban csírázó magokat, erősebb és mélyebbre hatoló gyökereket, eltérő tápanyag-készletű talajokban is egységes állományokat, stabilabb, erősebb föld feletti részeket kapunk. A növény szélsőségtűrése javul, mert a nagyobb gyökérzet miatt nagyobb felületen képes a tápanyagokat felvenni, ugyanezért megnő a tápanyag-raktározási kapacitása is. A Prohumin®-technológia a talajba juttatott huminsavaknak köszönhetően gondoskodik arról, hogy a feltárt tápanyagokat a talajban tartja, megakadályozza a kimosódásukat nagy esők esetén is. Minél magasabb földjeink huminsav-tartalma, annál több tápanyagot képesek felvenni a növények. A Prohumin® fulvosavai pedig méregtelenítik a növényt, toxinmentessé téve azt. Kukorica esetén ez különösen fontos. Tudni kell, hogy a huminsav maga közvetlen tápanyagforrás is a növénynek, szerves szénforrásként 70 féle ásványi anyagot tartalmaz. Ez nagyon fontos, mert olyan talajokban is képesek vagyunk táplálni a növényt, ahol a tápanyag-tartalék nem megfelelő.

Vannak rendelkezésre álló tapasztalatok?

Természetesen mindaz, amit elmondtam, tapasztalatokon alapul. Tavalyi évben hazánk egyik legnagyobb gazdaságának is sikerült meggyőződnie mindezekről. A Tolna megyei cégben dokumentálták a Prohuminnal® termesztett kukoricákat, és az eredmények alapján a kukoricaállományok DON-toxin-értéke nulla volt! Nagyon fontos, hogy a méréseket maga a cég végezte el a saját laborjaiban. A DON-toxin a legtöbb probléma forrása. Általános tapasztalat, hogy kukoricánál öt termesztési ciklusban legalább háromszor toxikusak az állományok, ez súlyos pénzveszteséget jelent. Ezért fontos ennek a problémának a megoldása Prohumin®-nal.

Az állattartóknak is jó hír mindez?

Igen, mert a takarmánycéllal állatokkal megetetett takarmányok toxikusság esetén számos kedvezőtlen hatást eredményeznek. Mára bizonyított, hogy a DON-toxin visszafogja a tejelő állatok napi tejhozamát, a hízók pedig lassabban és kevésbé gyarapodnak. Eközben a DON-toxin a szaporulatra szintén kedvezőtlenül hat, mert az anyaállatok méhét is károsítja. Emiatt a takarmány céllal termelt állományokban is fontos a Prohumin® termesztésbe való beillesztése.

Prolansys Kft.
www.prolansys.hu