fbpx

Pulykafarmokon is létezhet teljes biztonság

Írta: Kohout Zoltán - 2017 december 11.

– ehhez mutatott átfogó megoldásokat és élvonalbeli készítményeket a BIOMIN

Állataink egészsége összetett, több szakterületre kiterjedő védelmet követel meg a telep biológiai biztonságától az antibiotikumokra már nem reagáló baktériumok elleni küzdelemig. Amint nem egymástól távol álló, hanem szinergikusan egymást erősítő védelmi szempontokként kezelik ezeket, távlatos jövő nyílik meg az állattartó telepek menedzsmentje előtt – ebbe a jövőképbe avatta be népes hallgatóságát a BIOMIN Magyarország Kft. október elején megrendezett konferenciája.

Döntő az emberi hozzáállás – is

Az állatok immunrendszerét erősítő, a tápanyagok hasznosulását és az antibiotikum-rezisztenciát kezelni képes takarmány-kiegészítők világ-élvonalbeli kutatójaként és gyártójaként rendezte őszi konferenciáját a BIOMIN Kft. – ezúttal a pulykatartók számára. Dr. Carlo Norci, az AVIAGEN Turkeys menedzsmentspecialistája, a napospulyka minőségét elemezte, rámutatva: a tenyésztelep felelős a megfelelő táplálásért és a tiszta, fertőtlenített és hibátlan tojások előállításáért. A keltető fő célja, hogy megóvja a pulykát a fertőzéstől, sérüléstől, s a madár rendelkezzen megfelelő szik- és víztartalékkal. Mivel a menedzsment felelős a kivételért és a gazdaságba kiszállításért, napi szinten ellenőriznie kell a kihozatalt, tudnia kell az inkubációs problémákról, az elhullások okairól.

A napospulyka indításának fő szempontjai a jelentős súlygyarapodás és a jó elhelyezési körülmények. Faforgács vagy szénapellet mellett javallt a megfelelő (spot-)melegítés, amelynek 35-36 fokos csúcshőmérséklete az első hónap végére 20-22 fokra mérséklődhet, de óvakodni kell a túlmelegített és száraz légtértől, és gondot kell fordítani a szellőztetésre – többek között – az alattomos CO2-veszély miatt. Az etetés kapcsán megemlítette, kísérletek támasztják alá a takarmány megfelelő fizikai megjelenésének indokoltságát is. Hazánkban talán még idegenül hangzik, de perdöntő az állatok biztonság- és komfortérzete, illetve a megfelelően gondos és értő nevelőszemélyzet.

Életképesség, gazdaságosság

Ma fő szempont az állat általános állapota és robusztussága: jó életképessége, nevelési-tartási körülményeiből eredő jóléte, s ennek kulcstényezői a bélegészség, a csontozat és az immunrendszer fejlettsége – mutatott rá az Aviagen Turkeys kereskedelmi igazgatója. Richard Hutchinson az egyik legnagyobb kihívásnak a nagyszámú populációkban meglévő nagy szelekciós nyomást nevezte, amelynek kiegyenlítésében szerepe van az állatjóléti és -egészségügyi szempontok mellett a takarmánynak is. Az Aviagen FCR-fejlesztéseit igazolja, hogy míg a 20. héten mért élőtömeg 1977 és 2017 között 12,45 kg-ról 21,33 kg-ra nőtt, addig a takarmány-felhasználás 0,5 kg-mal csökkent. Ennek tágabb gazdasági és ökológiai kihatásaiként ma évente 5,4 millió példánnyal kevesebb pulyka termel meg azonos mennyiségű húst, így bő 210 ezer tonnával kevesebb takarmányt kell megtermelni, ami csaknem 22 ezer hektár szántó felszabadítását jelentheti. Ezzel együtt járt a jóléti javulás (jobb életképesség mellett kevesebb lábprobléma és kevesebb antibiotikum-felhasználás), jobb testtömeg- és keltethetőségi kondíciók, valamint több tojás termelődik csökkenő vízfogyasztás mellett.

A konferencián Franco Calini, baromfitakarmányozási szaktanácsadó, a pulykatakarmányozás új célkitűzései közt kiemelte a szója- és repcedara emészthetőségét a pulykák és brojlerek vonatkozásában; az aminosavak emészthetőségi sorrendjét szója és repce esetében a csirkék, pulykák és kacsák takarmányozása során; illetve egyes takarmányok ideális emészthetőségének kérdéseit. Kitért ezek hatására a pulykák morfológiájában, mennyiségi és minőségi teljesítményében, növekedésében, illetve egyes betegségek előfordulásában, sőt, a takarmány állagának – szemcse- és pelletméretek, a búzával való hígítás stb. – hatásaira is többféle korcsoportban.

Szigorú bio-biztonság

A telepi biobiztonság kapcsán Dr. Sándor Gergely, a Turkey Experts főállatorvosa figyelmeztetett: a pulyka faji adottságai, a telepek építészeti-technológiai sajátosságai, a takarmányellátás és a járványtani helyzet mellett a szervizperiódus hossza és a dolgozók hozzáállása mind lényeges elemek. Az állománnyal érintkező személyek, élőlények, tárgyak mind hordoznak járványügyi, egészség-megőrzési kihívásokat. Lehet szó az előző állományokról vagy a közelben élő más populációk egészségi állapotáról, a szervizszemélyzet vagy a telepre érkező be- vagy kiszállítók mozgásáról, a dolgozók jelenlétéről – nem is szólva az alom, a takarmány, a levegő és az ivóvíz tisztaságáról. A főállatorvos szerint az első védelmi vonal a személyek és járművek telepre beléptetésében foganatosított szigorú biobiztonság (korlátozott, ellenőrzött, naplózott forgalom; öltözetváltás, fertőtlenítés gépjárművek esetében is), míg a 2. vonal a nevelő ólba belépők és az általuk bevitt tárgyak, eszközök következetes fertőtlenítése. Kitért a hulla-elszállítás és az azt megelőző tárolás rendjére, az alomként szolgáló bálák védelmére, a silók környékének tisztaságára, az idegen állatok (madarak, rágcsálók stb.) bejutásának megakadályozására.

Rezisztencia helyett természetes egészségvédelem

A közeljövő legégetőbb kérdéséről – az antibiotikum-rezisztencia komoly problémájáról – Nataliya Roth, a BIOMIN kutatója, kijelentette: a fenyegetés fő oka a túlzott antibiotikum (AB) használat. Ebben Magyarország az európai lista 5. helyén áll, vagyis a túlhasználat nálunk is jelentős. A szakember félreérthetetlenül rámutatott: minden AB-használat rezisztens baktériumok kialakulásához vezet, és nincs más út: a rezisztens baktériumok által megtámadott állat egészségét lehetőleg természetes alapú készítményekkel kell helyreállítani. E téren világ-élvonalbeli kutatásai révén a BIOMIN olyan komplex termékeket fejlesztett ki, amelyek többkörös és átfogó védelmet, megoldást nyújtanak az AB-rezisztencia problematikájára. E védelem három eleme az állat egészségének javítása, a betegség megelőzése és az egészség megőrzése; emellett az AB-használat csökkentése és így az AB-rezisztencia visszaszorítása. Minden telepi biobiztonsági fenyegetés, megbetegedés esetén fel kell tenni a kérdést – hangsúlyozta Nataliya Roth -, hogy szükséges-e antibiotikumot használni, vagy más intézkedéssel vagy készítménnyel elkerülhető-e az AB-használat? Rámutatott arra is, hogy a megelőző AB-alkalmazás nem helyettesítheti a körültekintő telepi betegség-megelőzést, de a – részben BIOMIN-termékekre épülő hatékony meg-előzés – igenis segít az AB-rezisztencia ellensúlyozásában. A BIOMIN átfogó stratégiája az antibiotikum-rezisztencia elleni fellépésre három, tesztekkel igazolt hatású termékre fókuszál. A szárnyasállományokra kifejlesztett probiotikum, a PoultryStar® az enzimaktivitás szabályozása, a kompetitív gátlás és az immunrendszer erősítése révén avatkozik be. A Biotronic® TOP3 a Gram-negatív baktériumok visszaszorításáért felelős, míg a Digestarom® fokozza a tápanyag-emésztés hatékonyságát, ugyanakkor gyulladáscsökkentő hatású, és visszaszorítja a Gram-pozitív baktériumok jelenlétét. Nataliya Roth aláhúzta: a BIOMIN készítményeinek hatását firtató tesztek igazolták: a termékek csökkentik az antibiotikum-felhasználást, illetve csökkentik a leggyakoribb AB-rezisztens baktériumok szintjét úgy, hogy nem tartalmaznak antibiotikumot.