A repce őszi növényvédelmi aktualitásai

Ikarus™, Perenal™ és Metkon™ 60

Az idei ősz eddig hasonlóan alakul, mint az elmúlt években már hozzászokhattunk. Meleg szeptember és október, őszi gyomok sehol, csak a nyáriak (csattanó maszlag, libatop fajok) jelentek meg a már kikelt vetésekben. Ellenük a preemergens gyomirtások nem adnak megoldást, csak a posztemergens készítmények adnak megfelelő gyomirtó hatást. A vetések jelentős része (elsősorban a Dunántúlon és a Dél-Alföldön) jelentős mennyiségű csapadékot kapott, ezért a gabona-árvakelések jelentős tömegben kelnek a repcével együtt. Az ellenük való idejében történő védekezés létfontosságú, nem szabad engedni, hogy megerősödjenek!

Ikarus hatása csattanó maszlag ellen a 17. napon; Abony, 2017

A korán vetett repceállományok már 2-4 levelesek (a meleg hatására gyorsan fejlődnek). Hamarosan elérik a regulátorozáshoz szükséges optimális fejlettséget (4-6 levél). A gyors növekedés lassításához regulátorra van szükség.

Miért alkalmazzunk regulátort ősszel a repcére? Vastagabb gyökérnyak létrehozása érdekében (10 mm meghaladó átmérő), mivel az erősebb gyökérnyakban több tápanyag raktározódik el.

Metkon 60 0,8 l/ha hatása a repcére a tél elején.

A növény magasságának csökkentése céljából, hogy korábban vethessünk, illetve az apikális dominancia gátlásával a metkonazol csökkenti a növény hosszirányú növekedését, aminek következtében télállósága javul (2 cm-nél nem hosszabb tenyészőcsúcs védetten „bújik” a levelek között). Korábban vethetünk.

Gyökérnövekedés serkentésére, mélyebb gyökerezés elősegítésére (30 cm-nél mélyebb gyökérzet). A dús és mély gyökérzet a tápanyagokat, nitrogénműtrágyát könnyebben veszi fel és gyorsabban szállítja a növényben.

Az őszi Metkon 60 regulátorozás hatása nyár elején

Az aktuális őszi növényvédelmi problémákra adnak választ a következő készítmények.

Ikarus™ 0,3 l/ha

  • Hatékony a melegigényes gyomok ellen is (libatop-, disznóparéj-, keserűfű fajok, csattanó maszlag, stb.).
  • Kiváló hatás ebszikfű, ragadós galaj, pipacs és mezei acat ellen.
  • Kiváló keverhetőség.

Perenal™ 0,5 l/ha

  • Minden időjárási körülmény esetén szelektív a repcére.
  • Az egyik leghatékonyabb egyszikűirtó készítmény.
  • Kiváló keverhetőség

Metkon™ 60 0,75 l/ha

  • Az egyik legerősebb regulátor hatás.
  • Kiváló hatás fóma ellen.
  • Kiváló keverhetőség.

Mind a három terméket jellemzi a kiváló keverhetőség. A készítményeket lehet egymással keverni.

Az Ikarus™ keverhető Perenal™-lal és Metkon™ 60-al is. Emellett az Ikarus™ keverhető más gyomirtó hatóanyagokkal, pl. metazaklór, etametszulfuron-metil.
A Perenal™ keverhető Runway™-el, Ikarus™-sal és Metkon™ 60-al.
A Metkon™ 60 keverhető Ikarus™-sal és Perenal™-al.
Maximum 5 hatóanyag egyszerre történő kijuttatását javasoljuk.
Keverési próba elvégzését minden esetben indokolt.
Levéltrágyával egy menetben történő kijuttatást nem javasoljuk egyik készítmény esetében sem!

A Metkon™ 60 gombaölő permetezőszer azonos a 04.2/2722-1/2017 NÉBIH számon engedélyezett Conatra gombaölő permetezőszerrel.

A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el, és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait, valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!

Tartalom közti banner a cikk végére
no