Rezisztens alma csemeték az AUSTRIA JUICE Hungary Kft. Integrált Ültetvénytelepítési Projectjében

Borítókép

Rezisztens alma csemeték az AUSTRIA JUICE Hungary Kft. Integrált Ültetvénytelepítési Projectjében

A 2017-es esztendő is a kihívások éve az almatermesztésben. A kemény tél után viszonylag gyorsan kitavaszodott, és ez nagy aggodalomra adott okot a gazdák körében a tavaszi fagyok miatt. Nem is kellett sokat várni, és a virágzáskor már mérhettük is a mínuszokat. Ez a tavaszi fagy nem volt olyan nagymértékű, mint a korábbi években, de kellő hideg érte a kötő félben lévő gyümölcsöket, gyümölcskezdeményeket, így azok nem azonnal, hanem a tisztuló hullás fázisában potyogtak le a fáról, és okoztak „üres” kerteket. Nagyon nehéz ilyen esetben termésmennyiségeket megjósolni, mert régiónként, fajtánkét, sőt még soronként is eltérő mértékben történt a gyümölcshullás.

A tavaszi fagy jelenségével szemben nem ellenálló, azonban hosszú távú piaci lehetőségként mindenképpen érdemes megfontolni a következő alternatívát:

 Az AUSTRIA JUICE Hungary Kft. az Integrált Ültetvénytelepítési Projectjét 2000-ben indította azzal a céllal, hogy kiváló minőségű alapanyagot – jelen esetben almát – termeltessen az almalésűrítmény előállításához. Jelenleg megközelítőleg 4000 ha-on folyik integráció a termelőkkel, melynek keretein belül hosszú távú, az idei évtől 20 éves keretszerződés teszi kiszámíthatóvá a gyümölcs értékesítését. Emellett kamatmentes hitelt biztosít a termelők részére a csemeték megvásárlásához, amely hitel összegét a termőre fordulás után a beszállított gyümölcs ellenértékével lehet kompenzálni. Azonban idén lehetőség van elköteleződés nélkül is licenszvédett rezisztens csemetét vásárolni társaságunktól.

Az integrált gyümölcstermesztési rendszer nem képzelhető el korszerű fajták nélkül. Cégünk ezért az úgynevezett RE (rezisztens) fajták – ami a Drezdában nemesített fajtasorozat – mellett tette le a voksát, melyek kiválóan megfelelnek a hazai környezeti és az ipari feldolgozás feltételeinek, és emellett étkezési almaként is megállják a helyüket.

Valamint két új fajtánk: a szintén rezisztens Goldrush és a Crimson Crisp szerepel még kínálatunkban. Venturiás varasodás elleni rezisztenciájuk, valamint az almafa-lisztharmat elleni kisebb fogékonyságuk révén lényegesen alacsonyabb növényvédelmi költség mellett termelhetők. Ennek további hozadéka az alacsony növényvédőszer-maradék, valamint a hagyományos fajtákhoz képest alacsonyabb termelési kockázat. Az alacsony növényvédőszer-használat eredményeként sokkal egészségesebb gyümölcs kerül a kosárba, a dobozokba. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ezzel párhuzamosan a járulékos környezetterhelés is jelentősen – különböző kutatások szerint mintegy 30%-kal – alacsonyabb, mint a hagyományos fajták esetében. A több mint 15 fajtából álló kínálat érési időszaka augusztus közepétől novemberig tervezhetővé teszi a betakarítást és a beszállítást.

Amennyiben érdeklődik az Ültetvénytelepítési Program iránt, vagy rezisztens csemetéket vásárolna, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeinken. Jelenleg futó rendkívüli akciónkban aki a még a nyári időszakban megköti a telepítési szerződést, és teljesíti a feltételeket, nagy értékű „telepítési csomagot” kap ajándékba (műtrágya, növényvédő szer, csemete törzsvédő).