fbpx

Seguris Xtra: stresszcsökkentés kalászosokban

Írta: - 2017 február 24.

A magyar szántóföldi gazdálkodás egyik alappillére a kalászosgabona-termesztés. Több mint 1,3 millió hektár őszi kalászos gabonát vettetek el 2016 őszén. Továbbra is az egyik legfontosabb szántóföldi növényünk, ezért fontos, hogy minél nagyobb biztonságban termelhessük. A sikeres termesztés több fontos tényezőből tevődik össze. Fontos a megfelelő fajta- vagy hibridválasztás, a csávázás, az állományok gyommentesen tartása, emellett nélkülözhetetlen a folyamatos tápanyag-utánpótlás és a szárszilárdítás is. Továbbá elengedhetetlen, hogy a növényállományunk zöld részeit, azaz a szárat és a leveleket egészségesen és zölden tartsuk a teljes tenyészidő folyamán. Ez azért fontos, mert a zöld növényi részeken történik az asszimiláció, mely végső soron meghatározza a terméseredményt is.

Melyek azok a tényezők, amelyek károsíthatják vagy csökkenthetik az asszimilációs felületet?

Elsősorban a kalászosokban megjelenő kórokozók, úgy mint a szeptória, lisztharmat, a különböző rozsdafajok, a helmintosporium és a ramulária betegségek. A hő- és szárazságstressz csökkenti az asszimilációs intenzitást, és csökkenti a növény ellenálló-képességét. A szélsőséges hatások akadályozzák az ideális tápanyagfelvételt, illetve romlik a vízfelhasználás, fokozódik az abiotikus stressz. Ezen hatások ellensúlyozására a Syngenta korszerű gombaölő szere, a Seguris Xtra kiváló megoldást nyújt. A Seguris Xtra három hatónyagot tartalmaz, amely három különböző módon jut be a növénybe. Az izopirazam (SDHi hatóanyagcsoport) a viaszrétegbe szívódik, az azoxystrobin (Strobilurin hatónyagcsoport) felszívódó hatóanyag, mely transzlaminárisan mozog a növényben, míg a ciprokonazol az egyik legjobban felszívódó triazol hatóanyag. A három hatóanyagnak köszönhetően a Seguris Xtra egészségesen tartja a zöld növényi részeket, kiváló hatékonysággal rendelkezik a levél- és szárbetegségek ellen, továbbá hosszú hatástartammal bír. Az ajánlott kijuttatási időszak a 2-3 nóduszos állapottól egészen a zászlóslevél megjelenéséig 0,8 l/ha dózisban. Amennyiben nem preventív, azaz megelőző jelleggel juttattuk ki a Seguris Xtra-t, és fertőzés lép fel, bátran kipermetezhetjük a kalászos táblánkra, mert kiváló kuratív-eradikatív hatással is rendelkezik.

Preventív Seguris Xtra kezelés 0,8 l/ha dózisban

Preventív Seguris Xtra kezelés 0,8 l/ha dózisban

Sárgarozsda fertőzés - Kezeletlen kontrol

Sárgarozsda fertőzés – Kezeletlen kontrol

A 2014-es sárgarozsda-fertőzési járvány idején a Seguris Xtra jelesre vizsgázott

Sárgarozsda fertőzés – Kezeletlen kontrol

Sárgarozsda fertőzés – Kezeletlen kontrol

Seguris Xtra eradikatív hatása sárgarozsda ellen

Seguris Xtra eradikatív hatása sárgarozsda ellen

A Seguris Xtra gombaölő hatása mellett zöldítő, juvenilizáló hatással is rendelkezik. Ez két hatóanyag – az izopirazam és az azoxystrobin – szinergista hatásának köszönhető. E tulajdonság pozitív hatása, hogy a növényállomány jobban tolerálja a hő- és a szárazságstressz negatív hatásait, a tenyészidőszak során hosszabb ideig marad zöld, ezzel fenntartva a folyamatos intenzív asszimilációt, hozzásegítve egy magasabb termésszint eléréséhez.

Seguris Xtra Zölditő hatása

Seguris Xtra Zölditő hatása

Kezeletlen kontrol

Kezeletlen kontrol

Összességében elmondható, hogy a Seguris Xtra egy kiváló gombaölő szer, és hatóanyagainak köszönhetően segíti a növényállományt a hő- és a szárazságtressz átvészelésében, ezzel biztonságosabbá téve kalászosgabona-termesztésünket. További információkért látogassák meg honlapunkat www.syngenta.hu, vagy keressék szaktanácsadó kollégáinkat!

Képeket készítette: Varga Zoltán fejlesztőmérnök

Dr. Varga Zoltán
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

Korbuly Bence
kampánymenedzser