fbpx

Speciális műtrágya granulátumok kerültek kifejlesztésre talajjavító hatással

Írta: - 2015 március 17.

2015 | 03 | 17.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A GOP-1.1.1-11-2012-0364 pályázat keretében olyan szilikát ásványi hordozó alapú variábilis tápelem tartalmú speciális granulátumok kerültek kifejlesztésre, melyek alkalmasak a műtrágyák hatékonyságának fokozására és talajjavító hatással bírnak.

A hazánkat is érintő szélsőséges éghajlati változások, a globális klíma változáshoz való alkalmazkodás, a hatékony vízgazdálkodás szerepe nagyon fontos, aktuális problémák napjainkban. Ezek megoldására tápanyag hordozó és hatékony felszívódást segítő készítményt fejlesztett ki a Fertilia Kft.

A 0,3-1,25 mm granulátumok kelést gyorsító, gyökérfejlődést segítő hatását igazolandó megvizsgálták a termékeket különböző növény kultúráknál. Ezeket a műtrágyaféleségeket jellemzően kis hektár dózisban – 15 – 40 kg/ha -, a vetéssel egy menetben juttatják a mag mellé a talajba.

A 2-4 mm méret tartományba eső hatékonyság fokozó granulátumaink az összetett alap- és starter NPK műtrágyáink kiegészítői.

Kukorica és napraforgó kultúrán kisparcellás kísérletekben – melyeket a Károly Róbert Főiskola, Fleischman Rudolf Kutatóintézete végzett – vizsgálták a fentiekben részletezett termékkör hatékonyságát. A növény fenológiai és növekedés-dinamikai vizsgálatok egyértelműen mutatták a gyorsabb, hatékonyabb tápelem felvételt, de a készítmények hatásosságát bizonyították a mennyiségi mutatók is, úgymint a termésképző elemek – csőhossz, tányér átmérő, szemek száma, ezer-kaszattömeg, ezerszemtömeg, stb.) és a termésátlag.

Kukorica kisparcellás vizsgálataiknál – melyek az MTA ATK Mezőgazdasági Intézetében zajlottak – a fenológiai vizsgálatok kiegészültek a kezdeti, 4 – 5 leveles állapot gyökértömeg és a gyökérzóna mikrobiális aktivitás mérésével, valamint a levelek virágzás előtti klorofill tartalom mérésével. Kimérésre kerültek a termés mennyiségi (termésátlag, csőhossz, meddő tő arány, csőszám/tő) és minőségi (fehérje és olaj tartalom) paraméterei.

Mindkét kísérletben igazolást nyert, hogy mikroelem, valamint szerves anyag tartalmuk következtében granulált készítményeink jelentős minőségi és mennyiségi növekedése realizálódott a termesztési folyamat során.

Hordozó anyaguk jó vízvisszatartó képességét kívánja kamatoztatni a Fertilia Kft. azokkal a termékekkel, amelyeket elsősorban a laza kötöttségű homok talajokra terveztek szőlő-, gyümölcs és kertészeti zöldség kultúrákra, valamint az intenzív locsolást igénylő díszgyep felületekre.

További információ kérhető:

Fertilia Kft., 8130 Enying, Kossuth major

Borosné Uj Rózsa

Tel: 06-22-572-059

[email protected]

www.fertilia.hu

www.ujszechenyiterv.gov.hu