fbpx

Székelyföldi gyógynövény-termesztő munkacsoport látogatott Magyarországra

Írta: - 2016 augusztus 09.

A Földművelésügyi Minisztérium által is támogatott székelyföldi gyógynövény-termesztő tanfolyamot sikeresen befejezők közül 25 fő érkezett egy négynapos magyarországi tapasztalatcsere programra. A csoportot Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár fogadta.

Köszöntőjében Tóth Katalin felidézte, hogy ez immár a negyedik olyan program, amely a tárca társfinanszírozásával és szakmai koordinációjával a csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvánnyal közös szervezésben valósul meg. Az előző években többek között biogazdálkodás, agroturizmus és állattenyésztés témakörben zajlottak hasonló programok. A mostani tapasztalatcserére érkezők a májusi Gyógynövény-Vidék-Fejlesztés témájú konferencián, majd a gyógynövény-termesztő tanfolyamon szerzett tudásukat, ismereteiket magyarországi gyógynövényesek módszerei és gyakorlata alapján szeretnék tovább bővíteni.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a tárca által támogatott programok a térségi és térségen kívüli szakmai szereplők együttműködésének támogatását, a rendszeres tudástranszfer megszervezését és intézményesítését, a jó gyakorlatok disszeminációját és a térségi fejlesztéspolitikai munka szakmaiságának erősítését egyaránt célozzák.

A munkacsoport szakmai programjának összeállításában a Szent István Egyetem Gyógy– és Aromanövények Tanszékének munkatársai, valamint az egyetem frissen megalakult Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központja vett részt. A látogatás záróeseményeként a csoport tagjai részt vettek Orfűn a Magyarok Kenyere Összeöntés Ünnepén, ahol népviseletben adták át jelképesen a székelyföldi búzaadományt.

(FM Sajtóiroda)