fbpx

Talajkímélő, nedvességmegőrző művelésben gondolkodik?

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 augusztus 23.

– Jelenleg két gazdasági részlegen, összesen 650 hektáron tevékenykedünk, egyik a Czina György családi gazdaság, másik pedig a Czinagró Kft., utóbbiban leginkább almatermesztéssel foglalkozunk. Területeim a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez tartozó Szerencsi járásban és Abaúj-Hegyközi kistérségben találhatóak. Talajaink rendkívül változatosak, átlagosan 17 aranykorona-értékűek, mely mintegy 30%-kal elmarad az országos átlagtól. Szántóföldi növénytermesztést 500 hektáron folytatunk. Termesztett növényeink: őszi búza, őszi árpa, őszi káposztarepce, napraforgó, szója, olajtök, és takarmánykukorica, valamint időnként hibridkukorica-vetőmagot is állítunk elő. Büszke vagyok arra, hogy immár több éve részt veszünk az iskolagyümölcs-programban, összesen 10-13 ezer gyermeknek biztosítjuk a napi gyümölcsfogyasztását – vázolja találkozásunkkor Czina György gazdálkodó sokrétű tevékenységét.

Hogyan került kapcsolatba a Väderstad márkával?

– Anno, a 2000-es évek elején jellemzően aszályos évjáratokat éltünk. Égető probléma volt a költségek csökkentése, a nedvességmegőrzés, és a talajok szervesanyag-utánpótlását is meg kellett oldani. Ekkortájt lettem figyelmes Dr. Birkás Márta professzor asszony szakcikkeire, melyek már 15 éve is a mulcshagyó, lazításra alapozott, nedvességmegőrző, ezáltal talajkímélő, klímakár-csökkentő talajművelési rendszereket preferálták. Ezek hatására döntöttem a forgatás nélküli talajművelés mellett. Egy Väderstad-bemutató alkalmával személyesen is konzultáltam a professzor asszonnyal a témában, akivel azóta szakmai kapcsolatban vagyunk, hiszen évente kétszer vizsgálja nálam a lazításos talajművelés gyakorlati hatásait. A szakcikkek és a gépbemutató hatására kerültem kapcsolatba a márkával.

Mely Väderstad gépeket illesztette be a technológiájába?

– 2001-ben a forradalmian újnak számító 650-es Carrier tárcsával indítottam a Väderstad-technológiai sort. Az egyedi gumibakos tárcsafelfüggesztésnek köszönhetően nem hagy tárcsatalpat, a tárcsalapok sűrű osztása miatt pedig kiváló szármaradvány-aprító és bekeverő képességgel bír, és a mulcshagyásban is jeleskedik, hiszen a növényi maradvány 30-40%-a a felszínen marad a tarlóhántás során. Nálunk aratáskor a kombájn lezúzza a szármaradványt, aminek egy részét azonnal 6-8 cm-es mélységbe bekeverjük. A lezárt felszínen hagyott mulcs alatt a talaj felnyirkosodik, így egész nyáron folyamatos aktív talajélet van, aminek a tápanyag-feltárásban van óriási szerepe.

Következő beszerzésem egy NZ Aggressive 600 kombinátor volt. Ennek óriási előnye, hogy nem tartalmaz pálcás hengert, így a magágyat nedves körülmények között nem gyúrja agyon, aszályos évjáratokban pedig egy Rollex 620 hengerrel egészítem ki, ami tökéletesen megoldja a lezárást.

Az innovatív Rapid 400S gabonavetőgépemet magágykészítő tárcsasorral vásároltam, így egy menetben elvégzi a magágy nyitását, a precíz vetést, illetve a maglehelyezést követően a felszín tömörítését, zárását. Egyszóval: tökéletes.

Utolsóként egy Cultus 350-es szántóföldi kultivátor érkezett a márkától, amivel gyakorlatilag körbeért a technológia, a gazdaság teljes területén ezzel végezzük az alapművelést. Ezek az eszközök szenzációsan tartósak, a mai napig dolgoznak.

Vannak jól mérhető eredményei?

– Természetesen igen! Bátran kijelenthetem, hogy amióta a forgatás nélküli talajművelést alkalmazom, intenzív műtrágyázás és növényvédelem mellett, és – mint említettem – 30-40%-kal rosszabb talajadottságokkal, minden évben 20-30%-kal meghaladjuk az országos termésátlagokat. Ráadásul mérséklődtek a szélsőséges évjárati hatások, hiszen korábban akár 50-60%-os terméskülönbségek is kialakultak az aszály hatására, viszont mára ez 20%-ra mérséklődött.

Fontos megemlítenem, hogy 15 év talaj vizsgálati eredményei állnak rendelkezésemre, amiből megállapítást nyert, hogy az intenzív nagyüzemi használat ellenére sem csökkent tovább a talajok humusztartalma, sőt kis mértékben még növekedett is. Ám ami megdöbbentő, hogy a pH, anélkül hogy meszezést végeztünk volna, több mint 1 egész értékkel emelkedett, a korábbi savanyú 5 pH-ról 6-6,5-re emelkedett. Gondolom, ennek jelentőségét nem kell ragoznom a gazdatársaimnak… Véleményem szerint ez annak köszönhető, hogy a talajok szerkezete pozitív változáson ment keresztül, gazdagodott aktív humuszkolloidokban, amikhez a kalcium-ionok tudnak lekötődni.

Kiknek ajánlja a márkát?

– Olyan környezettudatos gazdáknak, akik számára fontos a termőföld védelme, hiszen a talaj az egyetlen megújítható természeti erőforrás. Tudni kell, hogy minden talajművelési beavatkozás terheli a földjeinket. A Väderstad-gépek kíméletesek a talajjal, használatukkal optimális talajállapot alakítható ki, ami számomra azt jelenti, hogy a felszín védelméről – a szármaradvány részleges bekeverésével létrehozott – mulcs gondoskodik, a szerkezet pedig a kellő mélységig lazult, nyirkos és aktív biológiai életű. Továbbá azon gazdáknak ajánlom a svéd gépeket, akik 10-15 év múlva is szeretnének a talaj és a növény igényeinek megfelelő talajművelést végezni, hiszen ezekben az eszközökben van annyi innováció, hogy megállják a helyüket ennyi év távlatában is.

Kalmár Nárcisz