Talajlakó kártevők ellen Kentaur 5 G + Radistart Algit keverék!

A kukorica és napraforgó termesztését intenzíven végző termelők körében nem kérdés, hogy e két kapás kultúra erőteljes kezdeti fejlődésének kulcsa a gyökérzet talajlakó kártevőkkel szemben biztosított hatékony védelme, valamint a megfelelő robosztus gyökérzet kialakulásához szükséges tápelemarányok biztosítása. Tény, hogy e paraméterek eléréséhez csak komplex technológiai megoldásban gondolkodhatunk. A 2016-ban tapasztalt erős drótféreg-‘invázió’ kétségtelenül bebizonyította, hogy a vetéssel egy menetben kijuttatott talajfertőtlenítő szer elhagyása óriási kockázatot rejt magában (1. ábra). Nagy eséllyel valószínűsíthetjük, hogy az Európai Bizottság 2013-ban kibocsátott, a neonikotinoid típusú rovarölő szereket (imidakloprid, klotianidin és a tiametoxam) szabályozó rendeletének növényvédelmi következménye a talajlakó kártevők fokozottabb felszaporodása. A rendelet jelenleg még mindig nem került feloldásra, ígya kukorica- és napraforgó-vetőmagok hatékony rovarölő szeres csávázása az előttünk álló szezonban sem fog megvalósulni, ezért a drótférgek károsítása ellen szükséges lesz a talajfertőtlenítés elvégzése. 

1. ábra A drótféreg súlyos károkat okozhat a kukoricában - károsítása ellen alkalmazzuk a gázosodó Kentaur 5 G talajfertőtlenítő készítményt!

A talajlakó kártevőkkel szemben a vetéssel egy menetben kijuttatható talajfertőtlenítő szerek közül csak a gázosodó tulajdonsággal rendelkező kínál biztonságos megoldást. A Kenatur 5 G mikrogranulált talajfertőtlenítő szer hatóanyaga a klórpirifosz, amely gyakorlatilag a hatáshelyen előfoduló összes kártevő ellen hatékony, gyors és biztonságos védelmet nyújt. A növénybe nem szívódik fel, gázképződésével kontakt módon fejti ki a hatását (2. ábra).

2. ábra A Kentaur 5 G rovarölő talajfertőtlenítő készítmény mikrogranulátum-szóróval juttatható ki

A kártevők gyérítése mellett fontos szempont a csírázó növényekkezdeti optimális tápanyagellátása, amely meghatározza agyökértömeg kialakulását és a növények kezdeti fejlődésének intenzíitását. Ennek egyik előnye, hogy a gyors kezdeti fejlődés elősegítésével a növény hamarabb eléri azt a fejlettségi stádiumot, amikor már kevésbé tudják károsítani a talajlakó kártevők. Ezen hatás eléréséhez és a kezdeti kritikus fejlődési időszak hatékony áthidalásához biztosít megoldást a startertrágyázás.A vetéssel egy menetben kijuttatott, kiváló oldékonysági tulajdonságokkal rendelkező mikrogranulált startertrágya azonnal elérhető és felvehető a fejlődésnek induló csíranövény számára. Ebben az esetben érdemes olyan mikrogranulátumot választani, amely egyben biológiai hatékonysággal is rendelkezik, és mind a növényre, mind a talajéletre stimuláló, pozitív hatást gyakorol. Ilyen startertrágya a Radistart Turbo, amely 10%-os részarányban tartalmazza az Amalgerol talaj- és növénykondicionáló készítményt. Másik lehetőség a Radistart Algit, amelynek biológiai hatását a magas zeolit- és alginit-tartalom segíti elő.

A Radistart Turbo vagy Algitstartertrágyázás előnyei a következőkben foglalhatók össze:

  • Azonnal oldodó és felvehető magas foszfortartalmat biztosít a csíranövénynek;

  • Erőteljesen segíti a növény gyökérrendszerének és kezdeti vegetatív szerveinek fejlődését;

  • Áthidaló tápanyagfelvételi megoldást biztosít átmeneti lehűlés, vagy stressz esetén.

A Tolna megyei Kormányhivatalnál korábban végzett vizsgálataink célja volt, hogy az alkalmazott mikrogranulált startertrágyázás milyen hatást gyakorol elsődlegesen a termésre, másodlagosan pedig a gyökérrendszer erősítésén keresztül milyen kártételi szint figyelhető meg a kukoricabogár lárva károsítása esetén. Mindkét vizsgált évben jelentős terméstöbblet volt kimutatható és önmagában csak 15 kg/ha Radistart alkalmazása a kukoricabogár lárva IOWA skálán mért kártételi szintjében 1,0 értékkel mérsékeltebben alakult (1. táblázat).

A vetéssel egymenetben kijuttatott startertrágya helyzeti előnyt teremt a talajlakó kártevőkkel szemben
(Forrás: NTI Tolna megye, 2006, 2007)

2006

2007

Termés
(kg/ha)

Termés
(%)

Gyökértömeg
(kg/növény)

IOWA
skála

Termés
(kg/ha)

Termés
(%)

Kezeletlen

9044

100

0,99

4,44

3098

100

Startertrágya

9651

107

1,12

3,54

4124

133

Startertrágya 15kg/ha

10377

115

1,17

3,40

4233

137


1. táblázat Kezelés
(NTI Tolna megye Dr. Vörös Géza)

A technológia alkalmazása során nyilván nagy előnyt jelent, ha a talajfertőtlenítést és startertrágyázást egy menetben tudjuk elvégezni. Erre kiváló lehetőséget biztosít az FMC-Agro által kifejlesztett Kentaur 5G talajfertőtlenítő szer, valamint a Radistart Algit starterműtrágya 1:1 arányú keveréke. A keverék dózisa 20 kg/ha,  felhasználása a Kentaur 5G-re vonatkozó szabályok szerint történik.

A technológia továbbfejlesztett megoldása a kombinált mikro- és makrogranulált talajfertőtlenítés és startertrágyázás egy menetben történő alkalmazása. Részletekért, kérjük, látogasson el a www.fmcagro.hu weboldalra!

FMC-Agro Hungary Kft.