A tápanyag-felvétel aktivizálása | Agrárágazat

A tápanyag-felvétel aktivizálása

A tavalyi év kedvező késő nyári, őszi időjárásának köszönhetően az őszi vetésű növények kellő fejlettségben indultak neki a télnek. Az ezt követően tapasztalt szokatlanul enyhe tél következtében azonban az állományok folyamatosan párologtattak, így teljesen felélték a tápanyag-tartalékaikat. Ez alulkondicionált állományokhoz vezetett, a növények meglehetősen energiahiányos állapotba kerültek. Ennek tüneteit egyre több helyen tapasztalhatjuk az egész ország területén, jelentősen megnőtt a tápanyaghiányos gabona- és repcetáblák száma.  

 

Az elmúlt hetekben beköszöntött sarki hideg tovább rontotta ezt a képet. A kemény fagyok mind a zöld lombfelületet, mind a már szépen kifejlődött, aktív tápanyag-felvételre képes hajszálgyökérzetet károsították

 

 

Ez különösen igaz a már kora tavasszal fejtrágyázott állományoknál. A talajok országszerte vízzel telítettek, ami a prognosztizált gyors felmelegedés estén időszakos vízborítottságot eredményezhet, s ez tovább rontja a gyökérzet tápanyag-felvételét, gátolni fogja a tápanyag-feltáró mikroorganizmusok tevékenységét.

 

Ezek tükrében kifejezetten indokolt az őszi kultúrák gyors újraindítása. Ennek technológia-szinten elterjedt egyik megoldása a nitrogén fejtrágyázás. A minimális gyökértevékenység és az elégtelen mikroorganizmus-tevékenység miatt a növények nem lesznek képesek a létfontosságú tápanyagok megfelelő mennyiségű felvételére, s ez a későbbiekben termésdepresszióban fog jelentkezni.

Erre az összetett problémakörre nyújt hatékony megoldást a Viva biostimulátor komplex hatóanyag-tartalma. A nagy mennyiségű, vízben oldódó huminsavak, poliszacharidok, vitaminok, aminosavak és fehérjék egymást kiegészítő, szinergista hatással lehetővé teszik, hogy mind a növényre, mind a növény gyökérzetének környezetére, a rizoszférára is pozitív hatást fejtsen ki a készítmény.

 

A huminsavak tápanyag- és vízmegkötő képességükkel, valamint a gyors gyökeresedés elősegítésével növelik a talajból történő tápanyag-felvételt. Ennek eredményeként a növények fejlődése gyorsabb, a bokrosodás intenzívebbé válik. A Viva szerves hatóanyagai (aminosavak, huminsavak, fehérjék, poliszacharidok) azonnal hasznosítható tápanyagot biztosítva segítik a mikroorganizmusok felszaporodását, jelentős mértékben javítva így a rizoszféra állapotát, valamint növelik a felvehető tápanyagok mennyiségét.

 

Mindemellett a Viva rendelkezik növényre gyakorolt hatással is. Magas aminosav-fehérje komplex-tartalma javítja a növény metabolikus folyamatait, s tompítja az abiotikus stresszhatások negatív élettani következményeit.

A búza- és repcetáblákban országszerte több helyen is indokolt már a gombaölő szeres védekezés, mellyel egy menetben (5 l/ha) kijuttatható a Viva talaj- és növényregeneráló hatású biostimulátor is.

További részletek a http://www.malagrow.hu weboldalon.

Kapcsolódó cikkek

  • 2018.03.21. 09:57

    Kezdeti fejlődést a vetéssel egymenetben kijuttatott magas foszfortartalmú, ún. indító mikroelemekkel tuningolt, legalacsonyabb dózisú Radistart-P-max mikrogranulátummal, majd 2-3 leveles állapotban, gyomirtással egymenetben növényre kifújt, szintén kimagasló starterhatású Radistart FL+Bór lombtrágyával lehet hatékonyan megalapozni.

  • 2018.03.19. 10:00

    …de ez most nem egy újabb arachno tudományos-fantasztikus film címe, hanem egy előremutató biotermesztési tapasztalat. A magyar és USA-szakemberek szerint további bizonyítékot nyert az a gyakorlat, amely a növénytermesztésben előnyben részesíti a biológiai megoldásokat.