fbpx

Tarló- és szármaradvány-kezelés

Írta: Szerkesztőség - 2017 július 10.

A növénytermesztéssel foglalkozók előtt közismert a hatékony, gyors tarló- és szármaradvány-lebontás talajtani, tápanyag-gazdálkodási és növényvédelmi jelentősége.

Milyen megoldásokat alkalmaz a tudatos gazda a növényi maradványok lebontásának elősegítésére?

A főleg cellulózt, hemicellulózt és lignint tartalmazó növényi maradványok lebontási sebességét, intenzitását az azt végző mikroorganizmusok felszaporodási üteme, mennyisége és összetétele határozza meg. Ezeknek a tényezőknek az érvényesülését az intenzív agrotechnikai, -kémiai beavatkozásokkal évenként visszatérően hátrányosan befolyásoljuk. Ennek ellensúlyozására szolgál a talajoltás.

A szármaradványok lebomlásának gyorsítására, a talaj természetes állapotában is meglévő mikroszervezetek felszaporítására a Geosan Kft. a GeoCell tarlóbontó mikrobiológiai készítményét ajánlja, amely a talajban gyors szaporodásra képes, hatékony cellulózbontó baktériumtörzseket tartalmaz. A baktériumtörzsek természetes közegből történt izolálása biztosítja a hatékony cellulóz- és lignocellulóz-bontást, aktivitásukat hideg időben és savanyú kémhatású talajokban is megőrzik.

Ismeretes, hogy ha nagy mennyiségű szerves anyagot juttatunk a talajba, a lebontás kezdeti időszakában a mikroorganizmusok a szaporodásukhoz szükséges tápanyagot (elsősorban nitrogént) a talajban felvehető formában rendelkezésre álló készletekből fedezik és építik be a szervezetükbe. Átmenetileg tehát immobilizálják, csökkentik a növények számára felvehető nitrogén mennyiséget. Ez az úgynevezett káros „pentozán” hatás.

Hogyan küszöbölhető ki a „pentozán” hatás?

A Geosan Kft-nél kifejlesztett GeoLomb General N26, gyors és nyújtott hatású nitrogéntápelem-formát is tartalmazó folyékony műtrágyával plusz nitrogén forrást biztosítunk a talajban, mintegy etetjük a talajoltással robbanásszerűen felszaporodó szárbontó baktériumok tömegét.

A tarlóbontási folyamatok támogatására a gazdálkodók jelentős része eddig is élt a talajoltás vagy a N-műtrágya alkalmazásával. Azonban az eddigiekből kitűnik, hogy csak az egyik vagy másik alkalmazása nem biztosíthatja az elérhető legjobb hatékonyságot. Ehhez a két anyag együttes kijuttatása vezethet.

A GeoLomb General N26 a GeoCell baktériumtrágyával egy menetben, együtt kijuttatható, 10-10 liter/ha dózisban, 100-400 liter vízmennyiséggel a beforgatás előtt közvetlenül a tarlóra permetezve. A szárbontó oltóanyagot az előzetesen felhígított műtrágyaoldathoz keverjük.

Fontos, hogy a N-tápelem a szárbontás folyamatában folyamatosan álljon a mikroszervezetek rendelkezésére. A GeoLomb General N26 nitrogén hatóanyagát a karbamid és a különböző polimerizációs fokú metilén-karbamid típusú kondenzációs vegyületek adják, amelyek tulajdonsága, hogy a talajban, nyújtott hatással bomlanak le, s így a talajoldatba fokozatosan kerül be az élő szervezetek számára felvehető nitrogén-forma.

Készítményünk fokozatos N feltáródását mutatja az MTA ATK Mezőgazdasági Intézetben, Martonvásáron búza-jelzőnövényen végzett hatásvizsgálat. A GeoLomb General N26 fej- és lombtrágyánkkal történt kezelést követően a nitrogéntápláltságot mutató levélklorofill-vizsgálat még a kezelést követő 3 hét elteltével is a búza növény nitrogén-ellátottságának, fotoszintetikus aktivitásának növekedését jelzi.

Míg a karbamid kétlépcsős átalakulási folyamata, főleg a nyári, melegebb hőmérsékleten gyorsan végbemegy, s így a szárbontás befejező szakaszához már nem áll rendelkezésre a kívánt mennyiségű N, addig a metilén-karbamid formulák akár 6-8 hétig is tudják szolgáltatni a nitrogéntápanyagot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a GeoLomb General N26 termék alkalmazása esetén az aratást követő meleg nyári napokon sokkal kisebb az illékonyságból, valamint nagyobb esőzések esetén a kimosódásból adódó nitrogénhatóanyag-veszteség.

A maximális hatékonyságra törekvő Geosan tarlókezelési technológiának további, „precíziós” eleme, hogy a nyári vagy kora őszi jellemző alkalmazási időszakban gyakori száraz periódusokban is biztosítja az oltóanyaggal hozzáadott lebontó mikroorganizmusok aktivitását, túlélését, mivel a fermentáció során vízhordozó kolloid „csomagokat” állítunk elő a részükre, ami biztosítja szárazságtűrésüket.

Termékeinkről bővebb információt honlapunkon talál: www.geosan.hu.