fbpx

Termésrekorderek társaságában

Írta: - 2017 szeptember 25.

Valkon és KWS: jó termés és növényvédelem, jobb talajállapot a jövedelmezőség receptje

Nagy termőképességű repcék és kalászosok, nagy hatékonyságú talajlazító és kultivátor – ezekkel a már bevált termesztési és talajművelési technológiákkal, illetve vonzó újdonságokkal várta mintegy százötven érdeklődő vendégét a KWS Magyarország Kft. és a Valkon Kft. jászkiséri, gépbemutatóval egybekötött szántóföldi szakmai napjára.

Büszkén hirdette augusztusi szakmai napján a KWS, hogy az Év Kukoricaszilázsa versenyen a cég KONSENS nevű hibridjét használó gazda nyerte a legjobbnak járó elismerést – ezzel vezette fel Sipos Géza a KWS északkelet-magyarországi régióvezetője a jászkiséri, a Valkonnal közös szántóföldi bemutatót. A nyitány nem véletlen: a több szegmensben is piacvezető KWS ClimaControl3 termékcsoportba tartozó kukoricahibridjei – a KWS 2370, a KAMPARIS és a KONFITES – a szakmai napon is főszerepet kaptak. A KWS ugyanakkor repcében piacvezető a tavalyi 21%-os részesedéssel, és a csaknem 150 érdeklődő gazda számára már az 5, sőt, 6 tonnás üzemi termésátlagra képes repcehibridek bemutatása volt napirenden. A KWS nemesítési programját vezérlő fő elvek a stressz-ellenállóságot célzó erőteljes (korai) fejlődésben, a több elágazásban, a stabil és magas termésszintekben nyilvánulnak meg. A méltán ismert és népszerű HYBRIROCK utódjaként emlegetett UMBERTO KWS saját korábbi rekordját megdöntve elérte az 5,3 t/ha-os szintet. A KWS sokszínű palettáján szerepel még a korai ALVARO KWS, a jól adaptálható MARC KWS, a széles sortávon vethető GORDON KWS, és a még mindig zászlóshajó státuszú HYBRIROCK. Az említett szélessortávú technológia (WRD®) előnyei rugalmas vetésidőben, takarékosabb vetőmag-felhasználásban, egyenletes kelésben, érésben és elhúzódó virágzásban, kisebb számú gyomirtási és szárstabilitási problémában, illetve könnyebben kezelhető (alacsonyabb) állományban érhetők tetten.

A rendezvényen szó esett a kalászos-portfólióról is, amelynek szintén van KWS-rekordere, méghozzá az idei év Guiness világrekordere, a hektáronként 16,79 tonna szemtermést produkáló KWS OAKLEY őszibúza fajta! A hazánkban is jövedelmezően, rekord hozamokkal termeszthető jól ismert SIRTAKI és BASMATI, továbbá malmi minőséget biztosító, megdőlésre nem hajlamos KWS FERRUM és FARINELLI, árpában a BASALT és a GIGGA, rozsban pedig a PALAZZO, mint a KWS piacon lévő hibrid kalászosa. E két utóbbi fajra egyaránt jellemző a magas termőképesség és szálszilárdság, valamint a jó betegség-ellenálló képesség. Az idei újdonságok közt szerepel az elsőként állami minősítést nyert KWS őszibúza fajta, a VYCKOR és a szintén az idei évben bevezetésre kerülő SILVERIO, FOXIL, valamint a KWS Oakley pedigrével rendelkező SANTORIN őszibúza fajták.

A KWS szakmai napjának hagyományosan partnere a Valkon, amely ezúttal a kombinált, egymenetes Tellus talajlazítógépet mutatta be az érdeklődő gazdáknak. A 3 méteres munkaszélességű ExtraDig 755-30-as duplasoros lazítóit két lezáró, tömörítő henger egészíti ki, oldalszárnyakkal szerelt késein háromszög alakú előhasító és megfordítható kopócsúcs van, ezzel relatíve csekély vonóerőigénynél is hatékonyan lazítja át a talajt, és forgatja be a szármaradványt. A másik bemutatott Valkon-termék az évek óta népszerű kultivátor, a Regent Tukan MSG 300-asa, amely 11 művelőelemmel, 6 egyengetőtárcsával szerelt, hatékonyságát az MSG-kapák gyorszáras szárnyai, a 3 kapasoros kivitel adja. 100-110 lóerős vonóerőigényét – a Tellus-lazító vontató T234-es után – itt is egy Valtra-traktor: egy N134-es elégítette ki.

Kohout Zoltán