fbpx

Termésveszteség nélkül vízhiányos időszakban?

Írta: - 2017 április 24.

Az elmúlt években egyre jobban érzékeljük a klímaváltozás hatásait. Elég csak arra gondolni, hogy a tartós téli hótakaró és annak vízmegtartó képessége az utóbbi években jelentősen csökkent. Azt már mindenki tudja, hogy a szélsőségek nőnek és lokalizálódnak, mind a hőmérséklet, mind pedig a csapadék vonatkozásában. Az átlagos évi csapadék is sokkal nagyobb intenzitással, egyenetlenebbül jelentkezik, mint korábban.

A szántóföldön elszenvedhető termésveszteségek fő oka a termesztett növények állományszintű kondícióromlása. Az agrotechnika folyamatosan keresi azokat az eszközöket, amelyek a jelentős és a vegetáció folyamán már nem visszafordítható folyamatokat akadályozzák, illetve előzik meg. A fejlett talajművelő eszközök, precíziós vetőgépek, GPS-vezérlésű erő- és munkagépek segítik ugyan a gazdálkodókat a termelékenység fokozásában, de a természetes környezeti hatásokat jelenleg még kevéssé lehet befolyásolni.

A vegetációs csapadékösszegek ugyan országrészenként elég változatosak a 450 mm-től a 900 mm-ig, az intenzitás-eltérés miatt térségenként időszakosan még a legtöbb esőt kapó nyugati országrészben is előfordul aszályos állapot. Ha ez a kultúrnövény fejlődésének érzékeny fázisában (kelés, virágzás stb.) fordul elő, a fellépő kondícióromlás jelentős kárt, termésveszteséget okoz.

Szinte elkerülhetetlen a jelentős kockázat vállalása, ha a korai betakarítású árpa, búza után másodvetésű zöldtrágya, silózható takarmánynövény, lucernatelepítés történik, még akkor is ha a terület öntözhető.

Az új szabályozás szerinti „zöldítés” sokaknak okoz fejtörést, hiszen az a támogatáshoz jutás feltétele, viszont hiábavaló költségnövekedés racionálisan nem vállalható.

Egyértelmű, hogy a termésbiztonság elérése ezekben az esetekben is a jövedelmezőség alapfeltétele. A vízmegőrzést biztosító talajkondicionálók használata a kockázatot csökkenti, használata a nyári vetések esetén nélkülözhetetlen biztosíték.

A WaterRetainer® (VízŐr®) egy organikus alapokon nyugvó talajkondicionáló készítmény, amelyet kémiai, mikrobiológiai, illetve állattenyésztési-növénytermesztési szakemberek fejlesztettek ki. A termék azáltal, hogy megőrzi a nedvességet a talajban, csökkenti az öntözővíz-felhasználást, és az aszály okozta kiszáradást. A WaterRetainer® (VízŐr®) segít abban, hogy a talajban stabilabb nedvességszintet tartsunk fenn. Elősegíti az adagolt tápanyagok hasznosulását, és a talaj mikrobiológiai életéhez egészségesebb feltételeket biztosít.

A megfelelő és egészséges élelmiszer-előállítás érdekében alapvető prioritást kell, hogy élvezzen a megfelelő adaptáció a környezeti változásokhoz. Ennek felismerése volt az egyik legjelentősebb hajtóerő számunkra, amikor belekezdtünk a kutatásokba, és kifejlesztettük a WaterRetainer® (VízŐr®) talajkondicionáló vízmegtartó-készítményünket. A termék organikus alapú, és azáltal, hogy csökkenti a talaj kipárolgását, WaterRetainer® (VízŐr®) alkalmazásával akár 50%-kal csökkenthetjük az öntözési költségeket szántóföldi növények, zöldségek, szőlő és gyümölcs vagy akár még gomba termesztése esetében is. Öntözetlen művelésben történő alkalmazás esetén jelentősen – akár 1-2-szer nagyobbra – megnő a növények aszálytűrő képessége, az aszálytűrés ideje, ezáltal jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termés várható.

A WaterRetainer® (VízŐr®) másodlagos pozitív hatása a talajtermékenység kiegyensúlyozása. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a talaj egyenletes vízháztartása következtében javulhat a műtrágyák hasznosulása, intenzívebbé válik a talajlakó mikroorganizmusok működése. Mindezek csökkentik a költségeket és a termelés időjárás okozta kockázatait.

Tehát a WaterRetainer® (VízŐr®háromféle módon segít:

  • Csökkenti a talajnedvesség-tartalom kipárolgását;
  • Segíti a gyökérzet minél jobb vízellátását;
  • Elősegíti az egészséges talajélet kialakulását és fennmaradását azáltal, hogy biztosítja, hogy a talaj nedvességtartalma folyamatosan vagy hosszabb ideig kedvező legyen.

A VízŐr®növényi kultúrától függetlenül hatásos. Minden talajtípuson alkalmazható!

Válassza a VízŐr®-t, mert:

  • A nedvesség jobban megőrződik a talajban;
  • 50%-kal kevesebb vizet kell használni az öntözéshez;
  • A növények sokkal tovább bírják eső nélkül, növekszik az aszálytűrő képességük;
  • A tápanyagok jobban hasznosulnak a kedvező talajnedvesség-tartalom miatt, és növekszik a mikrobiológiai aktivitás;
  • A megfelelő talajnedvesség miatt a tápanyagok jobban hasznosulnak, így a foszfor jobb feltáródását eredményezi a talajból, mivel a mikrobiológiai talajélet aktívabb lesz.

Kérje szaktanácsadónk segítségét, és ismerje meg termékünket!

Szűcs Pál
+36 30/511 28 36
www.alphaplant.hu