fbpx

Timac AGRO Tápanyagszakértő

Írta: - 2017 november 30.

Foszforpótlás a növénytermesztésben

2018 a foszfor éve a Timac AGRO-nál.
Ennek fényében különös figyelmet fordítunk a foszfor pótlására, valamint hatására a tenyészidőben. Bár a talaj összes foszfortartalma több tonna is lehet hektáronként, a felvehető, vízoldható mennyiség mindössze 3-5 kg/ha, ami csak töredéke a növény teljes igényének. E mellett a hatóanyag lekötődését is figyelembe kell vennünk, ami talajkémhatástól függően a kijuttatástól számított 10 nap után akár 50-70% is lehet.

A védett hatóanyagú foszfor

A TOP-PHOS megoldást jelent a foszforpótlásban, bármilyen kultúrában, alap- és starterként alkalmazva egyaránt. A TOP-PHOS-t tartalmazó termékek egyszerre képesek garantálni a foszfor hatóanyag teljeskörű védelmét, és hosszútávú foszforellátást biztosítanak a növények igényeihez igazodva a tenyészidő során. Ezzel a technológiával készült műtrágyáinkban a kalcium hidakon keresztül komplexet alkotó foszfor hatóanyag akkor szabadul fel, amikor a talaj vízoldható foszforkészlete lecsökken a növény tápanyagfelvétele miatt. Így a TOP-PHOS egy folyamatos, igényekhez igazodó foszfor bázist nyújt a növény számára.

Mert számít, mit szór!

A foszfor a növény minden energetikai folyamatában részt vesz, így jelenléte nélkülözhetetlen a kiegyenlített fejlődés és termésképzés érdekében. Nem csak a gyökér, de a generatív szervek differenciálódásában is meghatározó szerepet játszik.

Egy jó indulás minden helyzetben nagy előnyökkel jár. Nincsen ez másképp a növénytermesztésben sem.

A növények kezdeti támogatása a tenyészidőszak egészében szemmel látható előnyt biztosít, amely a termésmennyiségre is hatással van.

Magyarország területeinek fele erősen, vagy gyengén savanyú kémhatású. Ezeken a talajokon a mész hiánya rontja a tápanyagok felvehetőségét. Ennek kiküszöbölésére, valamint a kezdeti fejlődés támogatására az EUROFERTIL TOP termékcsalád MESCAL tartalmú tagjait javasoljuk.

Előszezoni akció

Vásárolja meg 2017. november 2. és december 22. között extra kedvezménnyel a Timac AGRO termékeit.
Részletekért keresse Timac AGRO növénytermesztési szaktanácsadóját.

Szemtől szemben
Tóth Józseffel

Tóth József 2007-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen Kertészettudományi Karán, 2007.november 26-án kezdte szaktanácsadói pályafutását a Timac AGRO Hungária Kft.-nél Pest megyében. Ezután Fejér megyében segített a gazdálkodóknak tápanyagutánpótlási kérdésekben, amit most Komárom-Esztergom megye területén folytat immár 2 éve. A mezőgazdaság iránti elhivatottsága és szeretete más területen is megnyilvánul, ennek köszönhetően néhányan csak úgy ismerhetik: A Szomódi Levendulás.

www.timacagro.hu