fbpx

Több milliárdos beruházás Felsőbogátpusztán és Iharosberény mellett

Írta: Szerkesztőség - 2015 augusztus 25.

A Claessens Group felsőbogátpusztai szarvasmarhatelepén átadták a 2 milliárd forint értékű beruházás részeként megépült új szarvasmarha istállót. A Claessens család sertéshizlalással foglalkozó vállalatcsoportja, a Csicsó Farm pedig egy új, 3 milliárd forint értékű sertéshizlaló telep építésébe fogott Iharosberény közelében.

A Claessens Group idei évi legnagyobb fejlesztése a szarvasmarha-ágazatban történt. A Nagybaráti-pusztán lévő istállók korszerűsítése mellett új istálló is épült Felsőbogátpusztán. Bővült a takarmány- és trágyatároló kapacitás, valamint a működéshez szükséges technológiát és gépeket is beszerezték.  A beruházás közel 2 milliárd forint értékben, európai uniós (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap – EMVA) támogatással és saját forrásból valósult meg.

„Az új istálló minden eddiginél nagyobb, 1500 férőhelyes, és a telep adottságaihoz igazodva tervezték. A nem kifejezetten hosszú, de a hagyományosnál szélesebb épület dupla etetőutas, 12 sor pihenőboxszal (3+6+3-as elrendezésben), amelynek tervezéséhez egy Németországban látott példa szolgált mintaként. Az újszerű elrendezéssel épült istállóban a nyitható oldalak és áttetsző tetőszerkezet megfelelő klímát, illetve természetes fényt biztosít az állatoknak.”– mondta Claessens Peter, a Claessens Group ügyvezetője.

A cégcsoport szarvasmarha állományának alapját 1700 Holstein Fríz tehén és 1800 üsző adja. A telepeken gondozott tejelő állomány napi 50 000 liter tejet termel, amely a magyar tejtermelés több mint 1%-át adja. (illusztráció: infografika 1.)

A somogycsicsói székhelyű Csicsó Farm a sertéshizlalás mellett a jövőben új tevékenységgel bővíti sertéságazatát. „Idén júniusban kezdtük el egy újabb, 4500 férőhelyes kocatelep építését, amely saját és külső forrás bevonásával valósul meg a következő három évben. Az itt születendő malacok 70%-át a Csicsó Farm telepén hizlaljuk tovább, a fennmaradó 30%-ot pedig a hazai piacon értékesítjük.” – nyilatkozta Claessens Christophe, a Csicsó Farm ügyvezetője.

A vállalatcsoport, a nemrégiben megvalósult 700 millió forint értékű sertéshizlaló telep bővítésnek köszönhetően tudja majd fogadni az új kocatelep malacait is. Jelenleg a sertéshizlaló telepre kerül a Claessens Group-nál nevelt malacok 50%-a is. Innét évente 90 000 db hízót 95%-ban hazai vágóhidaknak értékesítenek. Ez a mennyiség a hazai húsfogyasztáshoz megközelítőleg plusz 1 kg/fővel járulna hozzá. (illusztráció: infografika 2.)

A Claessens család ebben az évben pont 20 éve érkezett hazánkba és indította el vállalkozásait. Az elmúlt évek nagy beruházásai révén a térség legnagyobb foglalkoztatóivá váltak, több mint 200 embernek biztosítanak munkát Somogyszob és Csurgó környékén.

Társadalmi felelősségvállalás keretében iskolákat, alapítványokat, közintézményeket, sportegyesületeket támogatnak. Legfrissebb sikerként említhető, hogy a Csurgó színeiben induló Stoff Boglárka az elővágták gyenesdiási futamán sikeresen kvalifikálta magát a szeptemberi budapesti Nemzeti Vágtára, amelyhez a lovat a Claessens család biztosította. Az elmúlt két évben 120 millió forinttal segítették a környező települések lakóit, de nemcsak pénzbeli támogatással járultak hozzá Dél-Somogy életéhez, hanem munkabeli segítséggel is.