fbpx

Tudja meg elsőként, milyen lett termése minősége!

Írta: - 2017 augusztus 09.

A Gabona Control kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakembergárdája három évtizede szolgálja megelégedéssel partnereit szabványos mintavétellel, rakodás-felügyelettel, valamint akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal a hazai és exportpiacon egyaránt. A szemestermények teljes körű vizsgálatához szükséges magas színvonalú műszeres hátterünk a garancia arra, hogy partnereink megfizethető áron részesülnek szakszerű, gyors és pontos kiszolgálásban.

Az aratás kezdetén szeretnénk gyakorlati tanácsokkal szolgálni, hogy a különböző kalászos gabonák értékesítésekor mely vizsgálatok elvégzése célszerű, illetve a piaci árverseny szempontjából mely paraméterek a meghatározóak.

Aratják az őszi árpát, az őszi búzát és a tavaszi árpát is. Ilyenkor megélénkül a piac. Jó pozíciót csak akkor érünk el, ha pontosan ismerjük a terményünk minőségét. A takarmányárpánál lényeges a nedvességtartalom, a hektolitertömeg és a tisztaság. Minősítése rövid idő alatt, viszonylag kevés anyagi ráfordítással megoldható. A búza minősítése összetettebb feladat. Ez estben jó, ha tudjuk, hogy milyen célra szánjuk a terményünket. A 2012-ben elfogadott és idén módosított búzaszabvány komplex minősítést tesz lehetővé. Az alap paraméterek – nedvességtartalom, hektolitertömeg, tisztaság – mellett meghatározásra kerül a fehérjetartalom, sikértartalom, a magyar minőségi értékszám, esésszám, Zeleny szedimentációs index és az alveográfos vagy extenzográfos paraméterek is. Adott piaci szegmens kiszolgálására elegendő lehet a fenti vizsgálatok egy része is.

A malátázásra szánt sörárpánál a nedvesség és hektolitertömeg a fehérjetartalom, az osztályozottság és csírázóképesség lényeges paraméter.

A kalászos gabonák minősítésekor a DON-toxin meghatározása egyre elterjedtebb követelmény.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a tonnánként 100 Ft körüli összega mintavétel és az analízis együttes költsége – többszörösen megtérülhet, amennyiben a minőség ismeretében előnyösen értékesíti terményét. Legyünk együtt sikeresek, arasson velünk!