fbpx

UBM SERTÉS SZAKMAI NAP

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 október 16.

A nagy sikerű baromfi (Mórahalom, május 9.), szarvasmarha (Gárdony, május 23.) szakmai napok után, október 11-én Gárdonyban, a Nautis Hotelben rendezte meg az UBM a Sertés Szakmai Napot.

Megtisztelő módon közel 200 partnerünk fogadta el meghívásunkat – köszöntötte az egybegyűlteket a menedzsment nevében Bustyaházai László, az UBM Feed Kft. ügyvezetője, majd örömmel nyugtázta, hogy az UBM Szakmai Napjai iránti érdeklődés egyre nő. Az időszerű, tudományos alapú, gyakorlatra érett témákat, a nemzetközi rangú előadók információit az UBM partnerei – cégtulajdonosok, ágazatvezetők, döntéshozók – szívesen fogadták.

Az UBM takarmánygyártási kapacitása folyamatosan nő. Ez a tendencia folytatódik. Példa rá a 2019. áprilisában, Romániában átadásra tervezett, évente több mint 200 tonna kapacitású takarmánygyár. Az UBM fejlesztéseinek alapja az innovatív gondolkodás, a munkatársak megújuló szakmai műveltsége. A stratégiájukat a gyakorlati életből merítik, a partnereiktől érkező információk, a különösen előnyös partneri kapcsolatot támasztják alá, igazolják vissza.

A fejlesztés csak akkor hatékony, ha pénzügyi eredményt hoz

Az UBM termékeivel, szaktanácsaival, jelesen szakmai napjaink tudásanyagával partnereink eredményes pénzügyi gazdálkodásához igyekszik hozzájárulni – mondta Bustyaházai László.

A tanácskozást vezető Bessenyei István sertéságazat vezető a programban szereplő előadásokat három fő szegmensre építette. Az első: az egy kocára jutó évente termelt 4 ezer kilogramm sertéshústermelés esélyei és feltételeit mutatta be. A második részben az antibiotikum-mentes sertéshústermelés volt a fő vonulat, a harmadik pedig a precíziós takarmányozás gyakorlatára, illetve szakmai, szellemi és műszaki hátterére összpontosult.

Kitüntetések

A szakmai nap nyilvánossága előtt Varga Ákos, az igazgatóság elnöke és Bustyaházai László, az igazgatóság tagja, UBM kitüntetéseket nyújtott át „A nemzetközi színvonalú vállalkozás kialakulásáért és gazdaságos üzemeltetéséért, a korszerű takarmányozási módszerek közös kutatásáért, gyakorlati bevezetéséért és terjesztéséért, a hatékony menedzsment munkáért, a kölcsönösen előnyös partnerkapcsolatokért, az UBM takarmányok jó hírének erősítéséért.” A díjazottak: Bold Agro Kft., Mangal Ilona Kft., Sc Veres Agro SRL, Keve-Sertés Kft., Pigfarm Production Kft.

Eszmecsere

A délelőtt megkezdett beszélgetések, tapasztalatcserék az esti baráti hangulatú találkozón folytatódtak.

A világpiac mozgását Kína és a Távol-kelet, valamint a sertéspestis (ASP) terjedése határozza meg Marczin Zsolt ügyvezető igazgató prezentációjában a sertéspiac áttekintéséről beszélt, míg Bessenyei István és a Mangal Ilona Kft. tulajdonosa, Moldován András a precíziós takarmányozás gyakorlatát ismertették: A sikert pénzben mérjük. Nem az a kérdés, hogy a termék mennyibe kerül, hanem, hogy mi a haszna?”

Terminál kanok megválasztása és hatása a hízlalás eredményességére címmel Csíkász Szabolcs, ügyvezető igazgató (UBM Genetics Kft.) tartott előadást, melyben a kanok minősége a genetikai előrehaladás és a jövedelemtermelés alapjai voltak érintve. Michiel Vandaele sertés szaktanácsadó, (Trouw Nutrition Belgium) arról beszélt, hogy hogyan lehetséges évente 40 malac kocánként. Végül, de nem utolsó sorban Bessenyei István, sertés üzletágvezető, (UBM Feed Kft.) az UBM új malactakarmányozási programját is ismertette.

Az UBM Szerkesztőbizottság TUDÁSVAGYON-sorozatában a Sertés Szakmai Nap teljes anyagát kiadja.

Összeállította:
Kalmár Nárcisz