Új szereplő az állattenyésztési termékek piacán

A nyár elején elindult egy új internetes oldal, a www.beiser.hu címen. Ki áll a honlap mögött? Mit árulnak? Kiket céloznak meg termékeikkel?

 
A franciaországi Beiser Environnement-t 1976-ben alapította Elzászban a Cogniel házaspár, akik napjainkban is a vállalat élén állnak, lányuk, Nathalie közreműködésével. 1990-ben elsőként kezdtek foglalkozni telefonos értékesítéssel, először regionális, majd hamarosan országos és európai szinten is. 40 éves tapasztalattalés szaktudással a hátuk mögött a mezőgazdasági eszközök piacának jelentős és meghatározó szereplőjévé váltak Európában. Céljuk, hogy a közeljövőben a magyar gazdákkal is megismertessék termékeiket.
 
A számok magukért beszélnek: 70 alkalmazott, megbízható és hatékony csapat, országhatárokat meghaladó hírnév, 200.000 fős ügyfélkör, több mint 10 hektáros telephely, 14.000 termék. A sikert tükröző nagy számok ellenére a vállalat mindig meg tudta őrizni emberléptékű arculatát és ügyelt a vásárlói igények kielégítésére.
 

Folyamatos innováció

 
Monsieur Cogniel magas szintű követelményrendszere, dinamizmusa, innovációs ötletei vezették a vállalatot olyan kutatásokhoz és fejlesztésekhez, melyek megkönnyítik a gazdálkodók mindennapi munkáját.
 
A 2015. évi Clermont Ferrand-i Sommet d'Elevage (Állattenyésztési Csúcstalálkozó) zsűrije a 10 díjnyertes termék közé választotta a cég szigetelt borjúnevelő ház termékcsaládját. Az évente átadott Sommet d’Or (Arany Csúcs) díj kiosztásánál fontos szempont, hogy olyan termék kapja, amely valóban innovatív, és tényleges megoldást nyújt a gazdák problémájára. A Beiser Environnement szigetelt borjúnevelő házai egyediek a piacon, és megkönnyítik az állattartók mindennapi munkáját.
 

S hogy miért érdemes beruházni egy Beiser Environnement-féle borjúnevelő házba?

 
A borjakat a felnőtt egyedektől elválasztva, az épületeken kívül felállított borjúneveldékben lehet elhelyezni. Ezáltal jóval olcsóbban növelhető a befogadóképesség, mintha új épületbe kéne költségesen beruházni. A borjúnevelő ház kiegészítő elhelyezésként is használható hirtelen megemelkedett borjúállomány esetén. A borjak egyénileg és csoportosan is tarthatók, igénytől függően.
 
O. Valin észak-francia tenyésztő így számol be tapasztalatairól:
"A főépület nálam hideg és nedves, nem igazán alkalmas fiatal borjak tartására. A pénzügyek nem tettek lehetővé drága beruházást új épületbe. Az állatorvos tanácsára megnéztem pár borjúnevelő házat használó gazdálkodást, és elhatároztam, hogy én is beruházok néhány Beiser féle borjúneveldébe. A befektetés jóval olcsóbb volt, mint egy új épület megépítése és igazán hatékony! A borjúhalandóság a gazdaságunkban 80%-kal lecsökkent!"
 
A szigetelt borjúnevelők különösképpen alkalmasak az időjárás viszontagságai elleni védelemre (szél, huzat, kánikula, fagy, stb), megóvva a fiatal állatok egészségét. A borjak kisebb hőmérsékletingadozásnak vannak kitéve, tiszta levegőn vannak, de mégsem huzatban. Az üvegszálas ház dupla fala közötti 10 mm vastagságú poliuretán hab szigetelés lehetővé teszi a benti hőmérséklet szabályozását.
 
M. Veschambre közép-franciaországi gazda is az állatok konfortos elhelyezését emeli ki:
"Ma reggel mínusz 16°C volt, ez errefelé nem ritkaság télen, még februárban az első ellések idején sem. Amikor megvettem a Beiser Environnement szigetelt borjúnevelő házait, kezdetben aggódtam, nem lesz-e túl hideg a borjaknak. Hamar elszállt az aggodalmam, mert tapasztaltam, hogy a borjúnevelde belsejében +3 °C volt, míg kint -15°C. Ez egy valódi előnye a terméknek!"
Az üvegszálas struktúra kondenzációmentességet biztosít, ezáltal csökken a légúti-és hasmenéses megbetegedések száma, illetve elkerülhetők a járványok.
 
Az 1-től 16 fős (1, 2, 3, 5, 8, 10, 16 borjú) befogadóképességű, Európában egyedülálló termékskála megfelel a különböző ellési ciklusoknak. Az iglu formájú, nagy kapacitású borjúnevelde ideális nagyszámú egyidejű ellés esetében, mert egyszerre akár 16, egyidős borjú szállásolható el benne. Eltérő korú borjak különválasztására inkább 2 db 5 vagy 8 férőhelyes ház javasolt. A borjak csoportos nevelése megerősíti az ellenállóképességüket, ráadásul a kifutónak hála szabad mozgásra is van lehetőségük.
 
Az etetés könnyebb a cumis itatóvödrök, vályúk és nyakbefogók segítségével, melyek lehetővé teszik, hogy az összes borjú egyidejűleg egyen, előre meghatározott adagban: ezáltal jelentős időmegtakarítás érhető el. A borjúnevelő belsejében elhelyezett szénarácsnak hála a széna száraz marad és megőrzi tápanyagértékét.
 
A borjúnevelő házban jobban szemmel tarthatók az állatok és biztosítható az egészséges tartásuk. A könnyű felügyelet és elérhetőség gyors beavatkozára ad lehetőséget, ezzel is időt spórolva.
 
A házak az emelőfülek segítségével gyorsan áthelyezhetők egyik pontról a másikra, ezáltal egyszerűbben tisztíthatók (a 16 fős borjúnevelő iglut 2 havonta javasoljuk takarítani). A földben lévő baktériumok általi fertőződés veszélye így jelentősen lecsökken.
 

Innov'Space díjazott termékek

 
A borjúnevelő házak sikere a vállalatot az innovációs politika folytatására ösztönözte. A kemény munka meghozta gyümölcsét, mivel nem egy, hanem két díjat is nyertek a 2016. évi Innov'Space versenyen : a 12 méteres automatizált kezelőfolyosót és a szigetelt sertésneveldét 1-1 csillaggal jutalmazta a zsűri. Ez a két díj a szakma nagyrabecsülését fejezi ki, és megerősíti a vállalatot a mezőgazdasági eszközök szakértőjeként betöltött előkelő pozíciójában.
A 12 méteres automatizált kezelőfolyosó 4 évi kutatás és munka eredménye. Napjainkban Európában egyedülálló termékről van szó, mely innovatív megoldásokat nyújt a gazdáknak. A 12 méteres hossz ideális nagyszámú állat biztonságos átvezetésére, míg az automatika -lehetővé téve a távirányítást-, garantálja a felhasználó biztonságát. A távirányító segítségével egy személy válogathatja és kezelheti az állatokat és végezheti el a szükséges beavatkozásokat, egyszerre akár 4 állaton is.
 
Maga a folyosó is több praktikus újítás jegyét hordozza magán: független mérőkalodával rendelkezik, mely 1500 kg-ig teljes pontossággal mér, továbbá a folyosó végén egy kezelőketrec található, amelyben teljes biztonságban végezhetők el a beavatkozások. A szűkítőszerkezetnek köszönhetően bármilyen méretű állat áthaladhat rajta.
 
Szükség esetén a hidraulikus emelőszerkezet segítségével könnyen mozgatható a gazdaságon belül is.
Magyarországon nem igazán elterjedt megoldás a sertések szabadtéri tartása. A Beiser Environnement által kifejlesztett sertésnevelde hatékony megoldás az egészségügyi és fejlődési feltételek javítására a sertések kültéri nevelésekor. Nemcsak alternatívát nyújt a benti tartásmóddal szemben, de a költségek tekintetében is igen versenyképes megoldás a gazdák számára.
 
A Beiser Environnement üvegszállal megerősített sertésneveldéje a szigetelésnek köszönhetően egyedülálló innováció az európai piacon : két poliészter réteg között elhelyezkedő, 10 mm vastagságú poliuretán hab szigeteli a tetejét. Rendkívül jó hőtartó tulajdonsággal rendelkezik, és a sínre szerelt, üvegszálas, eltolható bejárati ajtónak és hátsó ablaknak köszönhetően optimális a szellőzése. A 4 emelőfül segítségével könnyen mozgatható és áthelyezhető egyik helyről a másikra.
 

A folytatás

 
A Beiser Environnement hamarosan magyarországi kiállításokon is bemutatkozik, ahol megtekinthetők lesznek legismertebb termékeik. Addig is javasoljuk, nézzenek körül magyar nyelvű, folyamatosan bővülő honlapjukon, ahol rengeteg termék várja a marha-, sertés-, baromfi-, ló-, kecske-, és juhtenyésztőket (kezelőkalodák, karámelemek, vályú, baromfifeldolgozó eszközök, stb.): www.beiser.hu