fbpx

Vadgazdálkodási szakemberek találkoztak Magyarországon

Írta: - 2014 február 03.

Vadgazdálkodási szakemberek találkoztak MagyarországonBudapest, 2014. február 1., szombat (MTI) – A kárpát-medencei régió vadgazdálkodási szakemberei találkoztak Magyarországon, Kaszópusztán szombaton, hogy megismerkedjenek egymással, és kialakítsák a jövőbeni együttműködést szolgáló kapcsolatokat – mondta Bognár Lajos szombaton az esemény helyszínéről telefonon az MTI-nek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára közölte: az egynapos találkozón részt vettek a Kárpát-medence európai uniós tagállamainak szakemberei, Románia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Csehország és Szlovákia valamint Magyarország vadászati hatóságainak és vadászati szövetségeinek képviselői.

A találkozó célja az volt, hogy az országok vadászati politikái alapján az Európai Unióban vadászati kérdésekben közös álláspontot alakíthassanak ki. Ennek azért van nagy jelentősége, mert az EU-ban ez a terület még nem harmonizált, és így a Kárpát-medence érdekeit közös fellépéssel együttesen lehet érvényesíteni a vadgazdálkodás területén – mondta a helyettes államtitkár.

Bognár Lajos kitért arra, hogy a találkozó keretében külön tárgyalásokat folytatott Jost Jaksával, a szlovén mezőgazdasági minisztérium erdészeti, vadászati és halászati igazgatóságának főigazgatójával, amelynek eredményeként létrehozták a magyar-szlovén vadgazdálkodási munkacsoportot. Ez a testület Kaszópusztán megtartotta első, előkészítő jellegű megbeszélését.

A tárgyaláson többek között téma volt a vadállományok kezelése és az ahhoz kapcsolódó, határon átnyúló állami feladatok összehangolása, ennek érdekében pedig együttműködésre van szükség a két ország között a vadgazdálkodási politikákban, és a vadak okozta károkkal is behatóbban szeretnének foglalkozni. Mindennek azért van jelentősége, mert a közös határok mentén a vadállomány migrációja, vándorlása jelentős, itt gyakorlatilag közös vadállományról lehet beszélni, és hasonló problémákat is kell kezelni mindkét országban – mondta Bognár Lajos.

MTI 2014. február 1.