fbpx

Vidék Minősége védjegy készül Veszprém megyében

Írta: - 2014 február 14.

Vidék Minősége védjegy készül Veszprém megyébenVeszprém, 2014. február 13., csütörtök (MTI) – A Vidék Minősége védjegyrendszer kidolgozása és bevezetése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a vidék és a vidéki termékek megismertetése és elismertetése, a piacon való megjelenés erősítése érdekében – tájékoztatta közleményében a két szervezet csütörtökön az MTI-t.

A közös program keretében a Pannon Egyetem Georgikon Karával is együttműködve 60 település bevonásával olyan minősítési rendszert dolgoznak ki, mely a jövőben a minőség biztosítéka, záloga lehet, továbbá megalkotják a helyi erőforrásokra koncentráló értékesítési rendszer modelljét is – írták.

Hozzátették: a megálmodott védjegyrendszer kidolgozását széles körű vizsgálat, kutatás előzi meg. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület feladata a minősítés teljes feltételrendszerének kialakítása, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig a 60 településen vizsgálja meg a helyi erőforrásokra építhető állattenyésztési, feldolgozási és értékesítési rendszer kialakíthatóságát, a magyar fajtájú sertések tenyésztésére fókuszálva.

A megállapodás résztvevői szeretnék elérni a Balaton-felvidéki termékek és szolgáltatások összefogott, közös népszerűsítését, Balaton-felvidék társadalmi, gazdasági együttműködéseinek erősítését, a termékek, szolgáltatások megjelenésének, minőségének közvetett fejlesztését, a helyi termékek és szolgáltatások kínálatának, sokféleségének, mennyiségének növelését, valamint a foglalkoztatás és alternatív jövedelemszerzési lehetőségek elősegítését – áll közleményükben.

Célul tűzték ki ezen kívül helyi termék elosztási központok kialakítását, kis és nagyker raktáráruház, illetve bolt, piaci értékesítési terület létrehozását, logisztikai, illetve elosztási rendszer megszervezését, turisztikai kínálat fejlesztését a turisztikai desztináción belül termelt, előállított helyi termelői alapanyagokkal, illetve ezek felhasználásával készült gasztronómiai kínálattal.

A program során erősítenék az együttműködést a helyi vendéglátóegységek, szállodák, falusi turisztikai szolgáltatók vezetőivel a helyi termelők mennyiségi és minőségi, kínálati jellegű formálása érdekében, valamint képzési programot indítanának a helyi alapanyagok felhasználásával készülő ételek összehangolt piaci és gasztronómiai élményként való kínálata érdekében – közölték az együttműködő szervezetek.

Az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá Veszprémben.

MTI 2014. február 13.