VM: erősödik a közép-kelet-európai régió GMO-ellenes politikája

VM: erősödik a közép-kelet-európai régió GMO-ellenes politikájaBudapest, 2014. február 13., csütörtök (MTI) - Egyre jobban erősödik a közép-kelet-európai régió GMO-ellenes politikája, ami legfőképpen a magyar kormány lobbitevékenységének és határozott fellépésének köszönhető - hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság a közeljövőben határoz egy génmódosított kukoricafajta, az 1507 GM engedélyezéséről.

 
Erre azért kerül sor, mert nem született döntés a kérdésben az EU tagállamok minisztereinek ülésén, amelyen ugyanakkor a VM közleménye szerint már 19 uniós tagállam ellenezte a kukoricafajta termesztését. 
 
A szaktárca hangsúlyozza: az elmúlt hetekben a magyar kormány intenzíven lobbizott, hogy a lehető legtöbb EU-tagállam minisztere utasítsa el ennek a kukoricának az engedélyezését, és először sikerült elérni, hogy valamennyi  Magyarországgal szomszédos ország ellenezze a javaslatot. 
 
Szlovénia, Ausztria, Románia, Szlovákia és Horvátország is az engedélyezés ellen szavazott, sőt egyik visegrádi ország sem támogatta - ismertetik.  
 
A VM hangsúlyozza: Magyarországnak és Franciaországnak köszönhető, hogy a minisztereknek volt egyáltalán lehetőségük  az igen érzékeny téma megtárgyalására. A két ország együtt küzdött azért, hogy a tagállamok miniszteri szinten nyilváníthassanak véleményt a kérdésről. 
 
A közlemény emlékeztet arra, hogy a második Orbán-kormány elsőként védi következetesen Magyarország GMO-mentességét. A magyar GMO-stratégia lényeges eleme, hogy tiltja a génmódosított növények belföldi termesztését az úgynevezett védzáradék bevezetésével. 
 
"Mindenki láthatja, hogy mind a vetőmagok, mind az élelmiszerek és takarmányok ellenőrzései szigorodtak. Szigorítottuk továbbá a géntörvényt is" - olvasható a minisztériumi tájékoztatóban.
 
MTI 2014. február 13.