fbpx

XX. Országos rozéborverseny Kunszentmiklóson

Írta: Kristóf Imre - 2018 december 11.

Az alábbi LINK-re kattintva megtekinthető:

Borverseny eredménye: [LINK]

Borverseny videó: [LINK]

Az idén 344 minta közül választották ki a borbírák a legjobbakat, és díjazták arany-, ezüst-, és bronzérmekkel a hagyományosan Miklós napján (december 6.) megtartott országos rozéborversenyen, Kunszentmiklóson. A 2018. év legjobb rozé bora címet a villányi Stier Pincészet Kékfrankos rozéjával érdemelte ki.

Sikeres a magyar rozébor már külföldön is

Kunszeri Miklós az országos rozéborverseny kitalálója és szervezője az Agrárágazat kérdésére elmondta, hogy az 1999-es évben megrendezett első borverseny óta eltelt 20 év alatt töretlen fejlődés és siker jellemzi ezeket a típusú borokat. Kezdetben a fiatalok kedvence volt az újdonságként megjelent, küllemre is tetszetős, gyümölcsös illatú és ízű friss, könnyű bor, de hamar népszerű lett mindenki számára, ezért a magyarországi borforgalomnak ma már a 25-30%-át teszi ki. Nemcsak idehaza, hanem külföldön is sikereket érnek el a borászatok ezekkel a fajta nedűkkel. A franciaországi Le Mondial Du Rosé nemzetközi rozé borversenyen az idén 10 magyar borászat nyert arany- és ezüstérmet, ami kiemelkedő eredmény a bortermelő országok között.

A borbírálat rejtelmei

Nyolc bírálóbizottságban mintegy 40 borbíró döntötte el a 344 minta helyezéseit. A borverseny elnöke, Dr. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet emeritus professzora lapunk kérdésére elmondta, hogy a nevezett minták nagysága, a minták „vak bírálata” és nem utolsó sorban az itt bíráló emberek szaktudása garancia arra, hogy a legjobb borok kapjanak csak érmeket. A borokat ún. 20 pontos pozitív bírálati rendszerben pontozzák, ahol elsőként a szín és tisztaság, majd az illat és ezt követően az íz kerül megmérettetésre. A szakember hangsúlyozta, hogy a különböző érzékszervekkel alkotott összbenyomás dönt végül a bor helyezéséről.

A legcsillogóbb aranyérem

2018. év legjobb rozé borának a Stier Pincészet villányi Kékfrankos borát választották meg a bíráló bizottságok elnökei.

A legjobb bor kiválasztása az aranyérmes borok közül külön procedúrával jár – avatott be a kulisszatitkokba Dr. Kállay Miklós elnök. Itt nem az elért pontszámok nagysága dönt. A bíráló bizottságok elnökei az általuk bírált közel 40 bor közül választják ki azt, amelyet a legjobbnak ítélnek. Ezeket bizottságonként sorszámmal látják el, és egymás után sorba teszik. A 8 bizottsági elnök mindegyike kiválasztja, hogy ezek közül melyik bor szerinte a legjobb, népszerűen elnevezve: melyik érdemli ki a csúcsbor vagy champion megtisztelő díjat. Ez jelenti a legnagyobb elismertséget a versenyben.

A villányi Stier Pincészet a topon

Három borral neveztek, mindhárom aranyérmes lett, és elnyerték a 2018-as év legjobb rozé bora címet is. Lőrincz Norbert a Stier Pincészet főborásza érdeklődésünkre elmondta, nagy büszkeség tölti el, hogy ilyen sok szép bor között a Pinot noir, Merlot és Kékfrankos szőlőkből készített fajtaboraikkal aranyérmet értek el és a Kékfrankos borukat választották az év legjobb rozéjának. – A helyi tradíciókat és a minőséget egyaránt kívánjuk szolgálni, és elkötelezett hívei vagyunk a legmagasabb kategóriájú, minőségi borok piacon való szerepeltetésének – nyilatkozta lapunknak a gratulálók gyűrűjében a Stier Pincészet főborásza.

 Kristóf Imre

CÍMKÉK borászborászat