fbpx

Zeagran Top – Mindent visz

Írta: - 2015 május 12.

Idén megújult a Nufarm gyomirtószer-csomagja, amely a kukorica állománygyomirtására teljes körű megoldást kínál.

A Zeagran Top egy új gyomirtószer-kombináció kukoricában, amely öt jól bevált hatóanyagot tartalmaz. Hatása független a csapadékviszonyoktól és a kukoricában uralkodó gyomösszetételtől. A magról kelő és évelő, egy- és kétszikű gyomok ellen látványosan gyors, mégis tartós hatással rendelkezik.

Kontakt és felszívódó hatóanyagai levélen és gyökéren keresztül is hatnak. A kétszikű gyomnövényeken akár már egy napon belül láthatóak a levélen keresztüli hatás tünetei. Talajon keresztüli tartamhatása révén gátolja a csírázó gyomok kelését. Az öt hatóanyag (bromoxinil, terbutilazin, nikoszulfuron, 2,4-D dimetilamin só és dikamba) eltérő hatásmódja és különböző hatáshelye hozzájárul a teljes körű gyomirtó hatás kialakulásához, továbbá gátolja a gyomnövények ellenálló képességének kialakulását. Így a kukoricában jellemző gyomnövények ellen nem szükséges kombinálni.

A csomag tartalma 2×5 liter Zeagran 340 SE + 1,0 liter Nic-It + 5 liter Dicopur Top 464 SL, amely 5 hektár kezelésére elegendő.

Felhasználása a gyomok keléséhez, kihajtásához igazítható, a kukorica 3-6 leveles állapotában rugalmasan kijuttatható. A kezelést követően nem kell káros utóhatástól tartani, ezért normál vetésváltás esetén nincs utóvetemény-korlátozás.

A készítményeket a kukorica 3-6 leveles, illetve 10-20 centiméteres állapotában kell kipermetezni, amikor a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 levelesek, az évelő egyszikűek átlagos magassága 15-25 cm. A magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 leveles korukban, az acat (Cirsium arvense) tőlevélrózsás korában, az aprószulák (Convolvulus arvensis) és a sövényszulák (Calystegia sepium) pedig intenzív növekedési szakaszukban – amikor a hajtásaik átlagosan 15-20 cm hosszúak – a legérzékenyebbek a készítményre.

Kedvező időjárás esetén 24 órán belül látványos lankadást, levélkárosodást mutatnak a gyomnövények. Teljes pusztulásuk 7-10 napon belül következik be. Tartósan borult égbolt és alacsony hőmérséklet esetén a hatás teljes kialakulásához 14-20 nap szükséges.

A Zeagran Top használata nem javasolt hűvös, erősen csapadékos, szeles időben. Alkalmazása során nem javasolt nedvesítő szer hozzáadása, mivel az növeli a levélpettyesedés kialakulásának kockázatát.

A Zeagran Top csomag egyik alkotó eleme a Dicopur Top, mely a kukorica állománykezelésére kifejlesztett gyomirtó szer. Két jól ismert és széles körben használt hatóanyag, a dikamba és a 2,4-D gyári kombinációja. Hatása kiemelkedő a mezei acat tőlevélrózsás és a szulákfélék intenzív növekedési állapotában, valamint a magról kelő kétszikű gyomnövények 4-6 leveles korában kijuttatva. A kukorica 10-20 centiméteres fejlettségénél, 0,8-1,0 l/ha dózisban, 250-300 l/ha permetlémennyiséggel javasoljuk használatát. Magról kelő gyomok ellen, valamint kombinációban felhasználva adagja 0,8 l/ha, évelő gyomnövények ellen, önmagában kijuttatva 1,0 l/ha a dózisa.

Ahogyan az elmúlt években, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező kukoricatermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám

termékfejlesztési vezető

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!