Zöldtrágyázás, mint a zöldítés legegyszerűbb módja

A 2018-as év megint jelentős változásokat hozott a zöldítésben. Az ökológiai jelentőségű területeket érintő növényvédőszer használati tilalom sok gazdálkodó zöldítési gyakorlatát megváltoztatja. Hiszen, akik eddig fehérjenövények termesztésével teljesítették az előírásokat, az idei évtől, csak úgy számolhatják el a területeiket, ha a termesztési időszakban nem használnak növényvédőszereket. Sok gazdálkodó számára ez nem teljesíthető, így más megoldást kell keresniük a zöldítésre.

A zöldítés legegyszerűbb módja az ökológiai másodvetés – a zöldtrágyázás. Ugyanis a zöldtrágyázás néhány szakmai szempont betartásával könnyen kivitelezhető. Ráadásul megfelelő alkalmazással jelentős szerepet tölthet be a talaj termékenység fenntartásában.

Milyen szempontok szerint zöldtrágyázzunk?

A zöldtrágyakeverék kiválasztását befolyásolja a vetésidő, amelyet meghatároznak a növényi összetevők és a klimatikusadottságok, valamint a munkacsúcsok. Keresztesvirágúakat csak augusztus második felétől érdemes vetni, mert a júliusban vetett növények hamar vegetatív fázisba kerülnek, és nem képesek nagy zöldtömeget fejleszteni. Tapasztalataink alapján száraz területekre a július végi vetés biztosabb és előnyösek a pohánkát, facéliát, négermagot tartalmazó keverékek (Zöldvíz, Zöld trió). Ezek a növények a keléshez és a fejlődéshez nem igényelnek sok nedvességet, ennek ellenére gyorsan záródó, nagy zöldtömegű állományt adnak. A csapadék nagyon befolyásolja, hogy egy adott összetételű keverékben milyen lesz a kikelő növények aránya. Például egy mustár-olajretek tartalmú keverékből szárazabb területeken, vagy évjáratokban jellemzően a mustár fog dominálni. Ezért érdemesebb alacsonyabb mustár tartalmú keveréket választani (Zöldítő páros).

A keverék összetevőinek meg kell felelniük az egészséges vetésforgó szabályainak. Tehát olyan növényeket ne tartalmazzon a zöldtrágyakeverék, amelyek a következő főnövénnyel azonos kártevői és betegségei vannak. A legelterjedtebben alkalmazott zöldtrágya keverékek keresztesvirágúakat tartalmaznak. Ezek a mustár-olajretek tartalmú keverékek olcsóak, azonban csak kevés területen megalapozott a használatuk, pl. rossz szerkezetű, tömörödött talajokon, hiszen kiváló talajlazító hatásuk van. Kertészeti kultúrák előtt is szívesen alkalmazzák fonálféreggyérítő hatásuk miatt. Repce vetésforgóban azonban kifejezetten negatív hatásúak, nemcsak azért, mert felszaporítják a repce kártevőit és kórokozóit, hanem azért is, mert hasonló módon veszik igénybe a talajt. Tehát monokultúrát teremtenek, és nem a vetésforgó elemeinek bővítését szolgálják.

Fontos figyelembe venni a keverék tenyészidejét, a bedolgozás tervezett idejét és az utóveteményt is.

A korábbi őszi repce példájánál maradva: a repce után korán vetett, rövid tenyészidejű zöldtrágya (Zöld víz, Zöld trió) korai bedolgozást, így őszi kalászos vetését is lehetővé teszi. Tavaszi vetésű növény előtt azonban későbbi (augusztus második fele-szeptember) vetésű, hosszú tenyészidejű (Zöldítő páros, Zümmögő zöld), vagy áttelelő keverék (Takarékos zöld) is alkalmazható. A kifagyó komponensek mulcsként védik a talajt és a téli csapadék jobb hasznosulását teszik lehetővé. Az áttelelő komponensek pedig könnyen a talajba dolgozhatóak.

Az elmúlt évben a fenti szempontok nagyobb figyelmet kaptak a gazdálkodók részéről is, ennek ellenére még mindig tapasztalható, hogy csupán a keverék ára befolyásolja a választást. Sokan úgy gondolják, hogy az árvakelésre elvetett második komponenssel elvégezhető a zöldítés, vagy az ajánlott vetőmagnorma töredékét alkalmazzák. Ezek azonban nem jó gyakorlatok, mert nem biztosítható a megfelelő sűrűségű növényállomány, nem lesz megfelelő a gyomelnyomás, a talajtakarás és a szervesanyagképzés. Sőt, a felesleges talajmunkák még további károkat is okoznak.

A Lajtamag Kft. évek óta foglalkozik a zöldtrágyakeverékei fejlesztésével, amelyeket demo kísérletekben minden évben be is mutat az érdeklődő gazdálkodóknak. Kérje bizalommal szaktanácsadóink segítségét az Ön számára leginkább megfelelő zöldtrágyakeverék kiválasztásában!

Dr. Aranyi Nikolett Réka

Tartalom közti banner a cikk végére
no