fbpx

Zöldtrágyázás tudatosan és költséghatékonyan?

Írta: - 2018 január 03.

Segít önnek a Pannon-Mag-Agrár Kft.

A 2004-ben alakult, 100%-ban magyar tulajdonban levő Pannon-Mag-Agrár Kft. 2017. november 7-én szántóföldi bemutatót rendezett Nyíregyházán. Az esemény a Zetor-Vas Kft. székhelyén vette kezdetét, majd az előadások után különféle takarónövény-kísérleteket nézhettek meg az egybegyűltek.

Nagy a választék a jó döntéshez

A kft. tevékenységének gerincét kezdettől fogva a vetőmagok szántóföldi termeltetése, feldolgozása és kereskedelme adta, mára azonban növényvédő szer és műtrágya forgalmazásával is szélesítették a palettát. A vállalkozás elsősorban alternatív felhasználású szántóföldi növényfajokkal foglalkozik, mely növények jelentősége egyre nagyobb teret hódít, a fenntartható növénytermesztés kapcsán. Az elmúlt években jelentős üzemi fejlesztéseket és raktárbővítést hajtottak végre, mellyel egy teljesen új modern részleget hoztak létre, ahol többek között a Bühler legkomolyabb infrakamerás berendezései is munkálkodnak. – Célunk, hogy dinamikus csapatunkkal, a saját tulajdonú vetőmagüzemi háttérnek köszönhetően minőségben, fajtaválasztékban, a kiszolgálás gyorsaságában és színvonalában is kielégítsük partnereink széleskörű igényeit – mondta köszöntőjében Kovács-Csomor Zsolt, a Pannon-Mag-Agrár Kft. tulajdonos vezetője. – Cégünk jelenleg Magyarországon és a határ menti térségben 8000 hektáron termeltet vetőmagot. Fő profilunk az aprómagok: mustár, olajretek és a facélia a vezérfonál, ezek 6000 hektárt tesznek ki. Melléjük nőnek fel a pillangósok, itt idén a bíborhere 1500 hektárt fed le. Tavasz folyamán ehhez csatlakozik az alexandriai here termesztése 400 hektáron, lucernát szintén 400 hektáron, és 200 hektáron vöröshere-vetőmagot helyeztünk ki. A nyíregyházi kutatóval együtt a hajdina-előállításban a hajnalka fajtát szaporítjuk fel, éves szinten úgy 200-300 hektáron – fűzte hozzá a tulajdonos.

Mándi Lajosné dr. növénynemesítő, agrotechnológus a kísérletek vetésében és felügyeletében vette ki munkáját, majd az elméleti részben rávilágított arra, hogy a Nyírség savanyú talajain milyen takaró- vagy zöldtrágyanövényeket használhatunk eredményesen. – Úgy gondolom, hogy ezeket a keverékeket kellő szakmai alapossággal állítottuk össze, de a termelőnek kell eldönteni, hogy milyen takarónövény-kombinációkat használ, hiszen ő ismeri legjobban a földjét. Ha egy gazdálkodó valóban a szívén viseli a termőföldjét, akkor gondoskodni fog arról, hogy a termőképességét megőrizze, hiszen utódaink is fogják használni – hangsúlyozta Mándi Lajosné dr.

A kísérlet keverékei

Szűcs Ádám, a Pannon-Mag-Agrár Kft. termeltetésért és kereskedelemért felelős szakértője tartotta a szántóföldi bemutatót, általa részletesen megismerhettük a kísérletben szereplő mind az öt keveréket, illetve a kultúrákra gyakorolt pozitív hatásait.

Elsőnek egy úgynevezett sziki kísérleti keveréket láthattunk, mely összetétele a következő volt: rozs (Se-cale cereale): 70%, csillagfürt (Lupinus albus): 25% és Tillage radish (Raphanus sativus var. Longipinna-tus): 5%. A vállalat e keverékhez is nagy reményeket fűz, a szikes talajok javítása terén.

A kártevőmentes (semleges) keverékben facélia (Phacelia tanacetifolia): 10%, bíborhere (Trifolium incarnatum): 30%, pohánka (Fagopyrum esculen-tum): 60%. Ez a szárazságtűrő komponenseknek köszönhetően gyengébb adottságú területeken is jól alkalmazható. Herefélének köszönhetően megköti a nitrogént a gyökérzónában, ami az utóveteménynél hasznosul, illetve megszakítja a kórokozók életciklusát. Mivel nem tartalmaz keresztesvirágú összetevőt, így jól illeszthető repcés/napraforgó vetésszerkezetbe, gyors talajtakarást biztosít, és hosszan virágzik; életteret nyújt a beporzó rovaroknak, növeli a biológiai sokszínűséget. A vetési idő: július l.-szeptember 15. Ajánlott vetőmagmennyiség: 20-25 kg/ha.

A költséghatékony keverék, mely fehér mustár (Sinapis alba): 30% és rozs: 70%, télen is zöld talajborítást biztosít. Nagy zöld- és gyökértömeggel gazdagítja a talajt, gyors fejlődésű, hatékonyan véd az erózió ellen. Dús gyökérzetével javítja a talajszerkezetet, és feltárja a mélyebb rétegek tápanyagtartalmát. Vetési idő: július l.-szeptember 30. Az ajánlott vetőmagmennyiség: 25-30 kg/ha.

A 70% fehér mustár és a 30% olajretek (Raphanus sativus var. oleiferus) a zöld duó keveréket alkotják, mely a nagyon lendületes kezdeti fejlődésnek köszönhetően gyors talajtakarást, és erős gyomelnyomó képességet produkál. A rendkívül nagy zöldtömegnek köszönhetően beforgatva jelentős mennyiségű szerves anyaggal gazdagítjuk a talajt. Mélyre hatoló erős gyökérzetével átszövi a talajt, és javítja annak levegő-és vízháztartását, valamint segít a mélyebb rétegek tápanyagának feltárásában. Vetési idő: július l.-szeptember 15. Vetőmag mennyiség: 20-25 kg/ha.

Az ötödik a keresztes (lazító) keverékkísérlet – fehér mustár: 65%, Olajretek (Raphanus sativus var. oleif.): 29%, Tillage radish (Raphanus sativus var. Longipinnatus): 6% volt.

Amennyiben bármilyen kérdés felmerült a Pannon-Mag-Agrár Kft. keverékeivel kapcsolatban, úgy szívesen adnak bővebb felvilágosítást a 06 30/529 4471 telefonszámon, vagy írjanak e-mailt a [email protected] címre.

A nap házigazdája Bellus József, aki bemutatta a gazdaságát, és elmondta, hogy miért tette le voksát a kísérlet mellett itt, a nyírségi homokon.

– Nekem a talajjavítás a hitvallásom. Ötéves korom óta tudtam, hogy mezőgazdasággal fogok foglalkozni. Úgy 2000-ig rendkívül nagy termőképességet produkáltunk, azután valami történt… Az okra még nem jöttünk rá, de rohamosan gyengülni kezdtek az eredmények. Most a feltámadás előtti pillanatokban vagyunk, és véleményem szerint úgy 5-6 év a teljes megújulás. Ez egy 15 hektáros tábla, a 80-as évek talajtani felmérése szerint karbonátos réti csernozjom talaj, melyet régebben műtrágyázási, szervestrágyázási kísérletekkel, különféle talajjavítókkal próbáltunk feljavítani, de átütő sikert nem értünk el.

Mivel mindig is húzott a szívem a talajjavító növények felé, így találkoztunk a Pannon-Mag-Agrár Kft-vel és Mándi Lajosnéval, majd elindult az együttműködés. Most kezdem látni, hogy egy lepusztult talajt újjáépíteni hatalmas szakmai kihívás. Sajnos a vetés után nem volt kedvező az időjárás a növény keléséhez, fejlődéséhez, és ez rányomta bélyegét a területre, de ettől eltekintve látom, hogy ez az én utam. A Pannon-Mag-Agrár Kft-vel még hosszú-hosszú éveken át szeretnék gyümölcsöző kapcsolatot ápolni, hogy földjeim minél gyorsabban erőre kapjanak.

A szakmai nap folyamán Diriczi Zsombor által bemutatkozott a Démétér Biosystems Bt. is. Végezetül megtudhattuk, hogy a Pannon-Mag-Agrár Kft. kísérletei 2018-ban is folytatódni fognak több helyszínen az országban.

Kalmár Nárcisz