fbpx

2017 Január – Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 24.

Hírek:

Műtrágya

Hazánkban szinte folyamatosan azt lehet látni, hogy a benzinkutakon az üzemanyagárak hetente nőnek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kutak, illetve a MOL lekövetik a nemzetközi piaci mozgásokat, hiszen nőnek az energiahordozók árai. Az új amerikai elnök megválasztásával egyértelműen erősödött a fosszilis lobby, aminek az oroszok és az arab országok is örülhetnek, hiszen készleteik segítségével újból jelentős bevételekre tehetnek szert. Sajnos földünk szempontjából nem jó hír, hiszen sokkal kedvezőbb lenne, amennyiben a napenergia, szélenergia, vagy egyéb megújuló energia felé fordulna a világ a környezetszennyezés helyett. Egyes vélemények alapján azzal, hogy ezeket az energiaformákat hazánk is extra adókkal és szabályozással sújtja, gyakorlatilag ugyanolyan támogatójává válik a szennyezésnek, mint a „nagyok”. Persze azt sem kell elfelejteni, hogy a MOL-ban az államnak jelentős részesedése van. Mindenesetre a termelőknek figyelniük érdemes ezeket a politikai irányokat is, hogy ügyesen tudjanak lavírozni a saját termékeik árazásának vagy az adott inputtermékek árazásának piacán. Nyilvánvaló, hogy amennyiben erősödik majd az olaj, az energia ára, akkor a földgázé is erősödni fog, ami természetesen húzza magával a nitrogén árát is, illetve majd a bioenergia-árakat is, ami újfent elősegíti a kukorica árának, ha nem is egyértelmű emelkedését, de csökkenti majd az árcsökkenésének lehetőségét.

A fentiekből kiindulva senki sem csodálkozhat azon, hogy a nitrogénpiac igen erősen kezdte az idei évet, és rögtön emelkedéseket lehetett látni. A karbamid nemzetközi ára december második fele után világszerte egy közel 10%-os erősödést produkált. A Fekete-tengeri kikötőkben a tonnánkénti ára a 220-as szintekről a 225-ös szintekig emelkedett, de lehetett hallani 230 dolláros kereskedésekről is január első hetére. A román kikötőkben az urea ára 235-240-es szintek között mozgott január elején. A világpiacon egyes elemzők további erősödéseket várnak akár még februárban is. Elsősorban a kínálat oldalán mutatkozik a szűk keresztmetszet. Kínai üzemek 50%-os kapacitással működnek, az ukránok exportja szinte megállt, míg a kereslet nem hanyatlott. Mint már korábban is írtuk, érdemes elgondolkodni a tavaszi szezon elővásárlásain, hiszen egyelőre nincs olyan jel a piacon, ami a gyengülés irányába mutatna.

Egyelőre nincs emelkedő hangulatban a foszforágazat, azonban nyilván árgus szemekkel tekintenek ők is az energiahordozó-árak alakulására, illetve a nitrogénpiacra. Az árak gyakorlatilag változatlanok ezen a piacon. A Fekete-tengeren egy tonna DAP ára továbbra is 310-315 dollár körül mozog. A piac kivár, egyelőre keresleti oldalon sem mutatkozik nagy igény, de csökkenő tendenciára sincs egyelőre semmilyen utaló jel.

A foszforhoz hasonló a szituáció káliumfronton is. Európában gyakorlatilag nem volt mozgás a piacon, ami elsősorban az ünnepeknek is köszönhető volt. Az árak változatlanok, a granulált MOP (kálisó) ára 230 és 245 euró között mozgott tonnánként. A kálium globális piacán vannak jó hírek is, ami szerint Amerikában újfent megnyitottak bányákat, ami extra 2,6 millió tonna árut jelent a kínálati oldalon, illetve technológiai újításoknak következtében jelentősen csökkenteni tudják az áru előállítási idejét is.

Gabona

Az Európában irányadó Párizsi Árutőzsde jegyzései december hónapban erősödtek mind a malmi búza (1. ábra), mind a kukorica (3. ábra) tekintetében. Gyakorlatilag december 4-e óta folyamatosan erősödik a piac. A január eleji esés egyelőre még korrekció is lehet, azonban azt lehet látni, hogy kevés a csapadék, nagy a hideg. Globális tekintetben az északi földtekére is jellemző ez, az Egyesült Államokban nemrégiben publikált jelentés alapján az őszi búza kondíciói rosszabbak az elvártnál. Várhatóan az új USDA havi jelentésben csökkenteni fogják a búza vetésterületeit, és évtizedek óta az egyik legrosszabb eredményt teszik majd közzé. Amennyiben Európában és Amerikában is gyenge lenne a búzaeredmény, a tavasszal még kiderülhet, hogy mit vetnek majd a földbe, kukoricát, vagy esetleg az USA-ban szójababot. A kukorica ára a nemzetközileg irányadó Chicagói Árutőzsdén szintén emelkedett december eleje óta (2. ábra), de nem olyan mértékben, mint azt tette Európában. Gyakorlatilag ott január elejére a novemberi árakat sikerült megtalálnia a kukoricának. Amennyiben a következő hónapok lehetőségeit elemezzük, akkor nem kell elfelejteni azt sem, hogy az etanolpiac várhatóan újfent meg tud indulni, ha az olajárak, illetve az üzemanyagárak tovább erősödnek, ami esetleg magával húzhatja a kukorica árait is. A természeti körülményeket, az időjárást figyelembe véve szintén elmondható, hogy most már jó pár éve nem volt szárazság, ami gondot okozott volna. Bízunk benne nem is lesz, de egyelőre nem lehet hazánkra vonatkoztatóan sem elmondani, hogy rengeteg csapadék hullott volna a földekre. Amennyiben a termelők megtehetik, most érdemes hátradőlni egy kicsit, és figyelni az eseményeket, mielőtt értékesítésbe kezdenek. Az időjárást és a piacot továbbra is érdemes figyelemmel követni, elvégre napok alatt is változhatnak a körülmények, ami módosíthatja az irányt, vagy az üzleti kockázat mértékét. Mindezek mellett a 2016/17-es év egyelőre több mint 20% feletti zárókészletet mutat majd kukoricafronton és 34% körülit búza fronton.

1. ábra A márciui lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

2. ábra A márciusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicagói Árutőzsdén, forrás: barchart.com

3. ábra A márciusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

Takarmány:

Cikkünk leadásának határideje után pár nappal fogják kiadni az USDA, azaz az Egyesült Államok Mezőgazdasági Hivatalának január havi jelentését. Egyelőre találgatások vannak annak tartalmáról, de a szójababban változásokat várnak. Az amerikai farmerek egyelőre jól keresnek a szójababon a kukoricához képest, úgyhogy már most elemzik a jövő évi vetési lehetőségeket, illetve fejben már sokkal nagyobb területeket is kiosztottak szójának, ami természetesen a kukorica rovására menne. Általános vélekedés most azonban a teljes amerikai kontinensen, hogy a termelők adják a szójababot, míg a kukoricát visszatartják, annak értékesítését nem erőltetik. Ez nem csupán az Egyesült Államokra, de a dél-amerikai országokra is igaz. Délen az „időjáráspiac” az úr, azaz az esőt, illetve a mostani szárazabb időjárást figyelik. A tavaszi aratásig jó lenne még eső, ami a legfrissebb előrejelzések szerint megjöhet, de egyelőre nem látnak utána sem jelentősebb csapadékot. Ennek ellenére elemzések szerint nagyobb mértékben adták el a jövendő árut a termelők, mint ezelőtt bármikor. A Chicagói Árutőzsdén a szójabab december hónapban közel 10 centet zuhant vékánként, míg január elején enyhe erősödést mutat, ami inkább csak korrekciónak is betudható. Egyelőre a pénzügyi spekulatív alapok vásároltak, míg a termelők inkább Az eladási oldalon voltak. Feltehetően az irány az új januári riport tükrében pontosulhat. A márciusi lejáratú szójadara követte a szójabab áralakulását (lásd 4. ábra). Gyakorlatilag november vége óta gyengült az árutőzsdei ár.

Ez az amerikai gyengülés Európában nem volt annyira érzékelhető. Elsősorban azért, mert hazánkba brazil áru érkezik, így figyelembe kell venni az úgynevezett bázis, azaz a fizikai piac és az árutőzsdei piac közötti különbségnek a mozgását is. Erre külön piac is kialakult: vannak, akik kifejezetten bázisokkal kereskednek. Mindenesetre a koperi kikötőben egy tonna szójadara ára december elején 372 dollárért volt köthető a teljes 2017-es évre, míg január elején a január-márciusi szállításokra 369 dollár körül, míg az április-decemberi szállításokra 373 dollár körül mozgott a fizikai piac. Gyakorlatilag nem volt érzékelhető a változás a teljes év vonatkozásában.

4. ábra A márciusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, forrás: barchart.com

Végtermék

Az idei évet nem sikerült azzal kezdeni, hogy a H5N8 madárinfluenzát sikeresen megállítottuk. Sajnos egyelőre ennek ellenkezőjéről lehet beszámolni, ami alapján a betegség már egész Európában jelen van. Hazánkban eddig 53 ponton regisztráltak a betegség kitörését, javarészt a dél-alföldi régióban. A fertőzött állomány elsősorban vízi baromfiak. Hazánkon kívül Hollandiában 14 gócról beszélhetünk, eddig 81 ezer baromfi pusztulásával, Németországban 7 kitörésről, ami 13 ezer madár pusztulását vonta maga után. Franciaországban több mint 31 alkalommal mutatták ki ezt a típusú madárinfluenzát. Több helyen kezdték meg az állományok felszámolását, hogy a betegséget kontrollálni tudják. Lengyelországban 12 szeparált kitörésről lehet hírt adni, ami 78 ezer baromfit érintett eddig. Ezeken kívül már hírt adtak Svédországból, Dániából, Finnországból, Horvátországból, Csehországból, Bulgáriából, Szlovákiából, Montenegróból, Görögországból, Nagy Britanniából és Romániából is. A betegség sajnos már Európán kívül is terjed, hiszen Iránban és Izraelben is számot adtak kitörésekről, illetve megtalálták ugyanezt a törzset Taiwanban is. A hazai veszteség nagysága 887 ezer példánynál tart.

A 2017-es évet a hazai baromfiágazat is egyfajta örömhírrel kezdhette meg, hiszen a sertés után kiterjesztette a kormány az alacsonyabb ÁFA-tartalmat a baromfiágazatra is. A baromfihús mellett a tojás és a friss tej ÁFA-tartalmát is 5%-ban határozza meg az új törvény. Természetesen a boltok már bejelentették, hogy az adóváltozásból eredő különbséget nem tartják meg maguknak, hanem továbbadják a vásárlóknak. Voltak médiumok, amik azzal riogattak, hogy ugyanez történt a sertéshús esetében is: először csökkentették az árat, majd mostanra ugyanannyiba kerül. Sajnálatos, hogy ilyen negatív híreket sugároznak ahelyett, hogy elmagyaráznák a piac működését, és azt, hogy a sertéshús ára emelkedett a piacon, ami, mondjuk, örömhír volt a termelőknek, ahelyett, hogy már most pánikhangulatot keltenének a baromfihús árának alakulásában is. Az alapvető élelmiszerek ÁFA-tartalmának csökkentése jó dolog, örvendetes, hogy a kormány különbséget tesz a luxuscikkek és az élelmiszerek adóztatása között.

A sertéshús ára az európai piacokon nem tudta tartani magát, és karácsony után gyengülésnek indult. Az európai források alapján a német vágóhidak ajánlatai tartalmazták a jelentős árcsökkenést, melyet egy idő után sikerült érvényesíteni, és ez indította el a legtöbb európai országban a csökkenést december utolsó heteire.

Valuta

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa továbbra sem változtatott a jegybanki alapkamat mértékén, azaz 2016. május 25-e óta változatlanul 0,9%-on hagyta. Továbbra is vannak találgatások, elemzői, szakértői előrejelzések arra vonatkozólag, hogy esetleg ennek szintje tovább csökkenthető, de egyelőre ez nem történt meg. A következő kamat-meghatározó ülés időpontja január 24-én, kedden lesz. Eltelt egy év a forint életében, ami nagy változásokat hozott. A 2016-os esztendőben az év végéig mind a három nagy hitelminősítő intézet visszahelyezte a forintot a befektetésre ajánlott kategóriába, miután legutolsóként a Moodys is megtette ugyanezt. Több mint 5 éve nem volt mind a három hitelminősítőnél hazánk ebben a besorolásban. Hozzátartozik, hogy ez nem a valaha volt legjobb minősítés, ennél kaptunk mi már magasabbat is. A piac mindezt már beárazta: olvasható volt sok elemzésből, persze a kérdés az, hogy hova, hiszen a forint és az euró árfolyamát mintha kőbe vésték volna, és a 310-es szint körül mozgott hónapok óta, gyakorlatilag a teljes 2016-os évben. A különbség enyhén érezhető: míg augusztus előtt inkább felülről súrolta a 310 forintos szintet, utána inkább alulról, de decemberben inkább gyengülésről beszélhettünk, és újfent a 315-ös szinteket súrolta nemzeti valutánk értéke az euró ellenében. Bármilyen kitűnő hír volt érzékelhető az év során, a forintnak nem sikerült kitörnie. Sok elemző szerint ez a nem hirdetett jegybanki intervenció miatt van – azaz amikor erősödne a forint a jegybank közbelép és ezt nem engedi meg. Mindenesetre amíg ezt így érzik sokan, addig nem érdemes ez ellen spekulálni, vagy legalább is erősödésben gondolkodni.

A 2017-es év feltehetően egyébként a dollárról fog szólni. Legalábbis a nemzetközi elemzők úgy vélik, ez lesz a zöldhasú szárnyalásának éve. Teszik ezt Trump győzelmére, illetve a várható tevékenységére alapozva, de arra is, hogy az USA gazdasága erősödik, illetve a központi jegybank szerepét betöltő magánbank, a Federal Reserves kamatemelési hullámról dönthet az év során. Mindezek hatására a dollár paritásba kerülhet az euróval, azaz újfent elképzelhető, hogy 1 dollár 1 eurót fog érni. Forintalapra vetítve ez azt jelenti, hogy amennyiben a forint nem tud az eurótól erősödni, akkor természetesen hamarosan a dollárért is 310 forintot fizethetünk majd. Ez jelenleg 290 körül mozog.

A másik jelentős piaci résztvevő, amit 2017-ben figyelni kell, Kína lesz. Adóssága elképesztő mértékben nőtt, tartalékait égeti, egy bedőlés piaci krachot okozhat. Egyes elemzők elég nagy esélyt adnak erre az idei évre vonatkozólag. Vannak már olyan multinacionális cégek, melyek csökkentettek a kínai partnerek halasztott fizetéseit elővigyázatosságból. Trump a kínai valuta felértékelését szeretné ugyan elérni, de amennyiben kipukkad a kínai lufi, akkor ezt nehéz lesz megvalósítani.

Tömösi Attila