fbpx

Mi JYMPA-val lazítunk!

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 09.

JYMPA SJ 5-7R + kétsoros henger (5 késes)

Tálas Sándor Cserkeszőlő JYMPA SJ 5-7R + kétsoros henger (5 késes)

  • Vásárlás ideje: 2002
  • Művelési mélység: Kb. 60 cm
  • Gazdaság: Mintegy 130 ha-on végzünk szántóföldi növénytermesztést. Elsősorban kukorica, napraforgó, árpa, búza, zab és lucerna termesztésével foglalkozunk, amit kiegészít némi kertészeti kultúra is.
  • Traktor: Zetor 11741 – 120 LE – 3 késsel

Tapasztalat, vélemény:

Optimális időjárási viszonyok mellett 30-40 ha-t lazítunk meg évente, így 4 év alatt sor kerül a szántó területünk egészének meglazítására. Általában 60 cm mélységben végzünk altalajlazítást. Üzemanyag fogyasztásunk kb. 25-30 liter/ha, ami persze nagyban függ a lazított talaj kötöttségétől. Jelenleg még 3 késsel használjuk a lazítót, de a jövőben szeretnénk egy nagyobb teljesítményű traktort vásárolni, amivel már a kötöttebb területeinken is tudjuk használni 5 késsel az altalajlazítónkat. Most vásároltunk a forgalmazó SZEGÁNA Kft-től egy két soros rögtörő hengert a JYMPA altalajlazítónk után, így ez évtől már egy menetben megoldódik a talajlazítás utáni rögtörés és zárás, mellyel csökkenteni tudjuk a talaj nedvességtartalmának párolgását is. Összességében elégedettek vagyunk a géppel és annak munkájával.

Tóth Krisztián

Tápszentmiklós

JYMPA SJ 5-7R + egysoros henger (5 késes)

Tóth Krisztián Tápszentmiklós JYMPA SJ 5-7R + egysoros henger (5 késes)

  • Vásárlás ideje: 2009
  • Talaj típusa: Homok, homokos vályog, kavicsos-köves homok, laza és középkötött egy táblán belül
  • Művelési mélység: Kb. 45-55 cm
  • Gazdaság mérete: kb. 300 ha
  • Traktor: Rába-250, Case Magnum 190 LE

Tapasztalat, vélemény:

A Rába traktor teljesítménye a nagyobb munkamélység esetén szükséges, de a kisebb mélységű művelésnél a 190 LE-s erőgép is elegendő.

Szármaradvány nélküli tarló esetén jól használható szántás nélküli talaj előkészítésre) napraforgó utáni búzavetés esetén.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a kombájnolás után azonnal jó lenne elvégezni a lazítást, de mivel mindent ketten végzünk (apa és fia), így néha belecsúszunk az augusztusba.

Van olyan kavicsos-agyagos területünk is, ahol néha „csikorog” a talaj, ezért a késszáron lévő koptató élt teljes hosszában felhegesztettük keményfémmel.

Az egysoros elmunkáló-tömörítő henger nem minden esetben ad elegendő rögaprítást, ezért gondolkodunk a kétsoros „karmos” elmunkáló vásárlásán.

Megjegyzés: Birtokuk közel 300 hektár, Pannonhalmától észak-keletre több település határában helyezkedik el.

A teljes terület 10-15%-át tudják csak lazítani évente, amit sokszor időhiány korlátoz.

Laczó Bálint

Hetes

JYMPA SJ 5M-4E + kétsoros henger (5 késes) / JYMPA SJ 3-5 (3 késes)

Laczó Bálint Hetes JYMPA SJ 5M-4E + kétsoros henger (5 késes) / JYMPA SJ 3-5 (3 késes)

  • Vásárlás ideje: 2013, 2000
  • Talaj típusa: Közép kötött
  • Művelési mélység: Kb. 45-55 cm
  • Gazdaság mérete: 200 ha
  • Traktor: Fendt 818, 180 LE, MTZ 80 LE

Tapasztalat, vélemény:

A tapasztalataink jók a gépről, amit már régről ismerünk, mivel 2000 környékén vettünk a SZEGÁNA Kft-től egy 3 késes lazítót és az óta azzal dolgozunk. A cserére csak azért volt szükség, mert a régi 80 LE-s traktor helyett, a már jóval nagyobb teljesítményű erőgépünk elbírja a nagyobb lazítót is. Összesen 200 ha-on gazdálkodunk, ebből 60-70 ha a búza, amit aratás után lazítunk. A lazító javára írható az is, hogy a mélyen fekvő vizenyős területek eltűntek, és ahol előtte nem kelt ki a búza az összegyűlt víz miatt ott is várható termés. Összességében jó a véleményünk az új géppel kapcsolatban, és még a régi 3 késes lazító is marad a gazdaságban.