fbpx

Nemcsak vetettünk

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 08.

Svéd minőség 2 év garanciával

„Tudjuk, mire vagyunk képesek. Ezért adunk gépeinkre 2 év garanciát.” Kivételesen Kalmár Tibornak, a Vaderstad Kft. ügyvezetőjének zárómondatával kezdem a beszámolómat, így láthatják Olvasóink is, hogy mi a magyarázata a 6 hektáron elterülő svédországi gépgyár sikerének. A 16 vállalatból álló csoport ma már 40 országban aktív leányvállalattal van jelen. A magyar piacon 16 éve dolgozik, azóta piacvezető szerepet ért el rövidtárcsa, gabonavetőgép, vontatott kultivátor és magágykészítő értékesítésben.

Minden Väderstad munkagép számos műveletet végez el egyetlen menetben, így csökken a vetésidő, a gépi üzemóra, kisebb a széndioxid kibocsátás és a talajtömörödés, hosszabb a gép élettartama, azaz hamarabb megtérül. Nos, eredetileg ez volt Väderstad cél, ami mára már ennél sokkal több. Hamarosan hazánkban is iPaddel állíthatják be a kezelők a Tempo és Rapid AS vetőgépeket, és ott helyben, a traktor mellett állva azonnal kontrollálhatják is mindezt wifi kapcsolaton keresztüli leforgatással. Az E-services további előnyökkel is rendelkezik: segítségével azonnal információt tudunk küldeni az irodába, de akár a Väderstad gyárba is, a 3D-s prospektusból pedig gyakorlatilag azonnal beazonosíthatjuk és megrendelhetjük a szükséges alkatrészt.

Daoda Zoltán (AGRO.bio Hungary Kft.), Kalmár Tibor (Vaderstad Kft.) és Lőwi Vilmos (Austro Diesel GmbH)

Daoda Zoltán (AGRO.bio Hungary Kft.), Kalmár Tibor (Vaderstad Kft.) és Lőwi Vilmos (Austro Diesel GmbH)

Tavasz van, tehát vessünk!

A Tempo, Rapid és Spirit vetőgépek teljes bemutatása helyett tekintsünk át néhány fejlesztést és költségszámítást, amivel a közelmúltban jelentkezett a Väderstad.

A nagy sebességű precíziós vetésre képes függesztett és vontatott Tempo értékesítése 3 éve tart Magyarországon, az elmúlt évben 40 talált gazdára hazánkban. A 6-7 soros, 50-80 cm sortávolságú Tempo T már késes műtrágyacsoroszlyával is rendelhető. A függesztett, merev vázas Tempo R-t 12 soros változatig választhatjuk, az idéntől 3,36 és 4,5 méter munkaszélességben is.

Jelenleg Magyarországon a Rapid a legkedveltebb vetőgép, a statisztika is ezt igazolja, 2 év alatt 110-et értékesítettek belőle. Előnye, hogy szélsőséges talajokhoz vagy nagy szármaradványokhoz System Disc Aggressive tárcsával is felszerelhető. A simítója előre került, a nagyobb átmérőjű tárcsa (450 mm) nagyobb művelési szöge pedig intenzívebb talajmunkát eredményez. Természetesen a hagyományos tárcsarendszerrel is rendelhető továbbra is.

A Spirit gabonavetőgépek használata különösen olyan talajtípusokon előnyös, amik kettős tömörítést igényelnek. A Spirit 600 C kombi vetőgépnél a művelőtárcsák mellé helyezett csoroszlyákon keresztül történik a műtrágya kijuttatása, amit a szomszédos tárcsák takarnak be földdel. A tárcsás rendszer előtt elhelyezett Crossboard Heavy simító alkalmazása hantos, rögös talajfelszín, illetve közvetlenül szántásba történő vetés esetén előnyös. A gépet új hidraulika rendszerrel (Load Sensing) látták el. A már hazánkban is terjedő sávos vetéshez választható a Spirit Strip Drill, de a gép hagyományos vetéshez is könnyen átszerelhető.

Mindenki tudja, az idő pénz. Egy kalászos-repce vetésváltás példáján kiszámolva ezzel szembesültünk is Adonyban, hiszen egy 360 LE traktort és egy jól megválasztott Väderstad gépparkot feltételezve (tarlóhántáshoz Carrier 925, 6 min/ha teljesítménnyel és 5-6 l/ha fogyasztással, sávos műtrágya kijuttatáshoz és vetéshez Spirit Strip Drill, 13 min/ha teljesítménnyel és 13-15 lit/ha fogyasztással) gyakorlatilag hektáronként 20 perc az időfelhasználásunk és 20 liter gázolaj az üzemanyagköltségünk.

A Väderstad palettájáról nemcsak vetőgépeket láthattunk Adonyban, bemutatkozott a Carrier Crosscutter késes hengerrel, a kukorica tarlóra tervezett Carrier XL, az NZ Aggressive magágykészítő és a Rexius szántáselmunkáló is.

A rendezvény kapcsán nem tudom szó nélkül hagyni a házigazda megválasztását: a 3.700 hektáron gazdálkodó gazdaság területe Iváncsától Dunaújvárosig húzódik, de a növénytermesztés mellett 7-800 Angus szarvasmarhát és 12.000 sertést is értékesítenek évente. Még Mária Terézia idejéből származik az Adonyi vásár hivatalos időpontja, ami március 21. Talán nem véletlen, hogy 55 évvel ezelőtt épp ezen a napon alapították a gépbemutató helyszínét adó Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezetet. És ezt a munkával, elméleti és gyakorlati bemutatókkal tarkított rendezvényt is március 21-én tartották.

Ezúton is gratulálunk a születésnapos cég eddigi munkájához és további jó eredményeket kívánunk!

A világon minden 5. eladott traktor Massey Ferguson

És mi adta mindehhez a lóerőket? Az a traktormárka, amely az AGCOcsoport legnagyobb számban gyártott és értékesített márkája, illetve a világ egyik legnépszerűbb traktora: a Massey Ferguson. Lőwi Vilmos, a hazai forgalmazásért felelős Austro Diesel GmbH kereskedelmi vezetője nem egy szokványos gépbemutató prezentációt tartott a jelenlévőknek. A traktorok bemutatását egy történeti áttekintés előzte meg, amiből már szinte nyilvánvaló lett a minőség mozgatórugója. Hiszen ennek a traktorgyárnak a nevéhez fűződik, a hárompontfüggesztés kifejlesztése és bevezetése, sőt az SCR rendszer bevezetése is. Ez a szaktudás garantálja ma is a 23.000 traktor és 1.500 kombájn gyártását évente. Magyarországon 10 éve, átlag 10%-os piaci részesedéssel képviselteti magát a gyártó, de 2012-ben, Európában egyedülállóan nálunk a 13%-ot is meghaladta piaci részesedése. Ehhez – ahogy Lőwi Vilmos fogalmazott – a makulátlan szervízszolgáltatás, a 24 órán belüli alkatrész ellátás, és a 99%-ban rendelkezésre álló alkatrész állomány is hozzájárul.

Az adonyi határban „személyesen” bemutatkozó traktorok

Miután a fő feladat a tavaszi vetésekre való felkészülés volt, így a kertészeti traktorok most nem mutatkoztak be, de természetesen azokat is láthattunk nemrégiben, az AGROmashExpo kiállításon.

Nálunk még bizonyítaniuk kell a 3 hengeres traktoroknak, a magyar gazdálkodók a 4 hengeres modelleket szokták meg. Azonban a sokkal alacsonyabb karbantartási és üzemelési költségek hamarosan növelik az igényt az új megoldásra. A 90 LE-s MF 5609 háromhengeres modellje egy hatsoros MF 555 típusú szemenkénti vetőgépet húzott a gyakorlati bemutatón, természetesen minden gond nélkül.

A 150 LE-s MF 7615-os modellt 6.6 l-es hathengeres SISU motorjával és majd háromméteres tengelytávolságával nem véletlen tartják az ideális magyar szántóföldi traktornak.

Már 180 LE-s kategóriában prémium minőségnek számít az MF 7618, aminek egyik magyarázata a 24/24-es Dyna-6 hajtómű.

Nagytraktorait is bemutatta az abonyi közönségnek a Massey Ferguson, az MF 8660-as már 300 LE-vel és 8.4 l-es hathengeres SISU motorral dolgozik, fokozatmentes Dyna-VT hajtómű pedig már akár megszokottnak is nevezhető egy MF 8600-as erőgépben..

A talajmegmaradás törvénye

„Az elismerések és felismerések éve áll mögöttünk” – hallhattuk Daoda Zoltántól, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatójától. A Greennovatív Nagydíjat, a Magyar Termék Nagydíjat és a MagyarBrands elismerést is kiérdemelte magának az AGRO.bio és a saját fejlesztésű BactoFil baktériumtrágya. A magyar talajért és a fenntartható mezőgazdaságért folyó munka pedig nem áll meg, a januárban indult Teremjen Több Talaj (3T) elnevezésű országos program keretében a következő 6 évben legalább 500.000 hektár szántóföldön, legalább 10 millió m3 termőtalaj létrehozását tervezik megvalósítani. Az újonnan létrejövő félmillió hektár (nagyjából 2 mm vastag) humuszos talaj 2,5 millió m3 csapadékot képes majd befogadni, majd a növényeknek átadni, ami az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló aszályos időszakokban jelentősen növeli a termésbiztonságot. Ennek megvalósításában jut óriási szerep a saját fejlesztésű baktériumtrágyának.

A BactoFil talajbaktérium készítmények egészséges és gyors gyökér- és ezáltal növényfejlődést biztosítanak, hozzájárulva ezzel a termésbiztonság és a termőképesség fokozásához. Komplex hatásuk közé tartozik az egyenletes tápanyagellátás, a talajfertőtlenítés, a növényihormon bioszintetizálás és talajszerkezet javítás. A talajbaktériumban lévő törzsek egy része megköti a levegőben lévő nitrogént, mások feltárják a talajban lévő foszfort és káliumot, ami műtrágya költség megtakarítást jelent. Más törzsei viszont visszaszorítják a talajban lévő kórokozókat, csökkentik a talajban telelő kórokozók esélyeit, ez pedig növényvédőszer megtakarítást jelent. Talajunk épp a javuló szerkezete miatt kisebb ellenállást fejt ki eszközeinkre, így az üzemanyag felhasználás akár 25-30%-kal csökkenhet (a Syngenta Seeds Kft. mezőtúri vetőmagüzemének területén végzett kísérlet is azt igazolta, hogy a hektáronkénti üzemanyagköltség 30,43 l/ha-ról 18,87-re csökkent). Így nemcsak talajunkat, de pénztárcánkat is óvhatjuk a jövőben.

A talajainkért folytatott munkában, a külföldön már természetes szemléletváltás hazai elterjesztésében nincs egyedül az AGRO.bio. A CONTIVO™ program keretében a teljes technológiát lefedve szakmai partnerekkel (Syngenta Magyarország Kft, a Vaderstad Kft, a Yara Hungaria Kft.) együtt szeretnék elérni, hogy fenntartható módon maximalizálják a jövedelmezőséget a gazdák, azaz a megfelelő tápanyagot és vetőmagot a jól megválasztott géppel egy már valóban élő talajba juttassák.

És a 15 éves kutatómunkának még nem lehet vége, addig semmiképp, míg talajainkat nem kapjuk vissza.

Ahogy az AGRO.bio-tól már megtanultuk: gyermekeink dédunokáinak…