fbpx

SIMA 2013 – Párizs mezőgép-szalonja

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 19.
A mezőgazdaság műszaki hátterének jó hangulatú vásárára 248.000 látogató volt kíváncsi, akik közül minden negyedik külföldi volt. A két évvel ezelőtti rendezvényhez képest ez 18%-os emelkedést mutat.
Rendkívüli, de talán nem véletlen egybeesés, hogy a francia mezőgépipar teljesítménye is ugyanennyivel nőtt 2012-ben a 2011. évhez képest.
A jó hangulathoz nemcsak az ezen a kiállításon már megszokott, borkóstolós szőlészet-borászati részleg járult hozzá, hanem vele egy időben tartott SIMAGENA 400 szarvasmarhájának felvonultatása is.
1994 óta mindig ez a gépkiállítás kísérő rendezvénye, tenyésztési bemutatókkal, teljesítményversenyekkel – igazi tarka forgatag!
SIMA 2013
Világújdonságok, aranyban-ezüstben
A Grand Palais-ban 1922-ben debütált, első mezőgép-kiállítás óta sok víz lefolyt a Szajnán!
Nem feledhetők azonban az olyan világszenzációk, amelyeket itt, a francia fővárosban mutattak be először.
Ilyen volt 1931-ben az első, igazi mezőgazdasági célra kifejlesztett gumiabroncs egy billenő felépítményes répaszállító kocsin, vagy 1993-ban a világ első fejőrobotja, vagy éppen röviddel ezelőtt a hidrogénnel hajtott traktor.
SIMA innovation awards

A legjobbaknak járó elismerés

A három aranyérmes között nekünk az a „mindenevő” traktor tetszett a legjobban, amelyet „Multifuel Tractor” néven John Deere mutatott be. A legkülönbözőbb ásványi és növényi üzemanyagok külön-külön, vagy egymással keverve is betölthetők ennek a traktornak az üzemanyagtartályába. A hajtóanyag sűrűségét, viszkozitását, hőmérsékletét és a rá ható elektromos térrel szembeni ellenállását (permittivitását) a tartályba épített érzékelők folyamatosan mérik, és ezek függvényében változtatják a motor vezérlését. Előremutató az is, hogy a vezérlés eredményességét nem a motorteljesítmény, hanem a káros nitrogénoxidok kibocsátásának tükrében monitorozzák, azaz a legfőbb cél az EURO-4 emissziós határértékeinek feltétlen betartása.
Ma még azonban az akár saját előállítású bio-üzemanyagok, illetve a gázolajok mezőgazdasági felhasználását sokféle és bonyolult törvényi, adózási feltétel korlátozza. Biztosak lehetünk abban, hogy ez a példaértékű műszaki előrelépés ki fogja kényszeríteni az előírások újragondolását.
Arató-cséplőgépek optimális munkaminőségének automatikus szabályzása

Arató-cséplőgépek optimális munkaminőségének automatikus szabályzása

Aranyat ér a CLAAS Lexion kombájnján megjelent „Cemos Automatic” rendszer is, amely a gép beállítását és annak eredményét folyamatos figyelemmel kíséri.
A minden fontos ponton megtalálható érzékelők nyújtotta információkat értékelő központi értékelő-beavatkozó egység a gép beállításán szükség szerint módosít, sokkal gyorsabban és megbízhatóbban, mint ahogy azt a legjobban felkészült gépkezelő tehetné.
 A mintavétel-jellegű vizsgálatokkal kiegészült érzékelő-hálózat jelzései alapján működő algoritmus változtatja a szelelő ventilátor fordulatszámát, állít a rosták helyzetén és befolyásolja a szemleválasztás, utócséplés eredményességét, a veszteséget.
ISOBUS – Internet – tabletgép – okostelefon
Az információs és kommunikációs technológia térnyerésének köszönhette második aranyérmét CLAAS.
Felismerték, hogy az egyre összetettebb gépekben elterjedten használt elektronikákat a mainál egyszerűbb kezelhetőség érdekében össze lehet kapcsolni olyan általánosan használt kommunikációs eszközökkel, mint az internet, az okostelefonok vagy a tabletgépek.
Univerzális ISOBUS-terminál tabletgépen is

Univerzális ISOBUS-terminál tabletgépen is

Ennek legjobb példája CLAAS univerzális ISOBUS-termináljának tablet gépeken futtatható alkalmazása.
Az „UT App” típusú, közismert ISOBUS-terminál most már helyettesíthető egy Androidos operációs rendszerű tablet géppel.  Különleges ember-gép kapcsolat alakul ki a számítógép kezelője és a terminál funkciói között.
Univerzalitásának köszönhetően többféle professzionális és személyes jellegű alkalmazás is elhelyezhető a kezelőfelületen, így például nyomon követhető az időjárás, ellenőrizhetők egy biogáztelep üzemi paraméterei vagy akár email is küldhető, családi fényképek is nézegethetők.
Az adatátvitel és a modulációs táblatérképek megosztásának új lehetőségei nyílnak meg ezzel az aranyérmes, forradalmian új technológiával.
Laptopról, okostelefonról interaktív módon befolyásolhatjuk a kinn dolgozó gépek üzemi paramétereit
Laptopról, okostelefonról interaktív módon befolyásolhatjuk a kinn dolgozó gépek  üzemi paramétereit
Ugyanezen a területen érdemelt ki ezüst fokozatú elismerést John Deere virtuális információ táv-megosztó terminálja.
A „Remote Display Access (RDA)” révén, internetkapcsolat segítségével elérhetők a táblán dolgozó gépek ISOBUS termináljai.
Az ezekről leolvasott információk alapján a munkavégzéshez azonnali segítség, tanács, utasítás adható, a gépkezelő így sokkal jobban kihasználhatja a bonyolult, drága gépkapcsolatokban rejlő előnyöket.
Az ISOBUS terminálok Internet-csatlakoztatásával lehet például a műtrágyaszóró gép gyártójának adatbázisából az éppen kiszórásra kerülő műtrágya jellegére, adagjára és a munkaszélességre vonatkozó beállítási értékeket lehívni, sőt, az adatok beérkezése után a gép automatikusan be is állítja önmagát („Auto Set Up”, Kverneland, illetve „Ready to Spray”, Sulky).
Jeantil ezüstérmes takarmányozó robotja

Jeantil ezüstérmes takarmányozó robotja

A robottechnika a fejés mellett a szintén nagy kézimunka-igényű takarmányozásban is teret nyert.
Szálas- és más tömegtakarmányokat a környezethet igazodóan kiosztó etetőrobotot mutatott be Belair „Aviso” néven, Jeantil „Automatic Feedig” kötöttpályás, robotizált takarmányozó kocsija pedig ezüstérmes is lett.
Permetezőgépek – van még új a nap alatt!
Permetezéstechnikával foglalkozó szakemberként célirányosan kerestük a szakterület újdonságait.
Nem volt könnyű dolgunk!
Párizsban ugyanis nem tématerületek, hanem cégek szerint csoportosítják a látnivalókat, így azután a permetezőgépeket (is) gyártók standjait tervszerűen, előre ki kellett gyűjtenünk.
Berthoud ciklonos permetlékeverője

Berthoud ciklonos permetlékeverője

A közvetlen befecskendezés a permetlé előkészítésénél esetleg fellépő környezetszennyezés elkerülésének eszközeként, valamint a tartály alján bekövetkező kiülepedés megakadályozására már ismert megoldás.
 Berthoud azonban most egy olyan, újszerű ciklonos keverő berendezést mutatott be, amellyel a közvetlenül befecskendezhető szerek választéka kibővül, és ez a technológia végleg polgárjogot nyerhet.
Müller-Electronic egyenként kapcsolható szórófejei
Müller-Electronic egyenként kapcsolható szórófejei
A precíziós művelés érdekében automatikusan szakaszoló permetezőgépek már nem jelentenek újdonságot.
A továbblépést az jelenti, hogy most már nemcsak a szórókeret megfelelő szakaszai, hanem azon belül az egyes fúvókák külön-külön is vezérelhetők, kapcsolhatók.
Müller-Electronic „Section Control Top” vagy az Amazone „Amaselect Pro” rendszerei automatikusan felismerik, hogy melyik fúvóka működik, illetve melyik van kikapcsolva, és ennek megfelelően tartják a területegységre kijuttatott mennyiség előírt értékét.
A HARDI standján - mint mindenütt - alig lehetett közel férkőzni a gépekhez

A HARDI standján – mint mindenütt – alig lehetett közel férkőzni a gépekhez

Az automatikus szakaszolóval működő permetezőgépeknél, de a kijuttatott mennyiség más okból történő gyors megváltoztatása esetén is gondot okoz a viszonylag hosszú kapcsolási idő.
Hardi-Evrard új, pontosabb és gyorsabb szelepszabályzó rendszere a beállított adagmennyiség ingadozását minimumra mérsékli.
A gyors reagálás egyrészt az „előretartásnak” (a számítógép a következő szakaszoló kapcsolást előre látja), másrészt pedig a szivattyú által szállított permetlémennyiség szabályzásának köszönhető.
Artec F40: 1,2 m hasmagasság, 48 m szórókeret
Artec F40: 1,2 m hasmagasság, 48 m szórókeret
A nagy hasmagasságú magajáró permetezőgépek terén a franciák piacvezetők.
A kiállított gépek munkaszélessége – jellemzően alumíniumból készült szórókeretekkel –a 45-50 métert is elérte.
Az egyes szárnyakat két vagy három permetlé-vezetékről látják el.
A kisebb gépek nyomtávolsága 1,8-2,8 m között fokozatokban, mechanikusan állítható, a nagyoké – a jobb stabilitás jegyében, menet közben – 2,8-3,3 m között fokozatok nélkül, hidraulikusan.

A biztonsági követelmények fokozott érvényesítése

A gépkezelő személyes biztonsága jobban előtérbe került, mint eddig bármikor.
Ez a szigorodó munkavédelemi előírásoknak is betudható, amelyeknek a már használatban levő gépek esetében nehéz érvényt szerezni.
Az újonnan vásárolt gépek a „Redesign” jegyében azonban már jóval tökéletesebb védelemmel kerülnek ki a gyárakból, és ezek a védőfelszerelések a korábbinál könnyebben, egyszerűbben kezelhetők.
New Holland standja
New Holland standja
New Holland ezüstérmes „Big Baler” nagybálázója nemcsak innovatív megjelenésével, hanem könnyen, szerszámok igénybevétele nélkül nyitható védőborításaival tűnt fel.
A védőborítások kinyitásakor a veszélyt jelentő működő elemek is kikapcsolódnak.
CLAAS az aratócséplő gépein alkalmazott, új fejlesztésű motorhűtő rendszerével érdemelte kis az ezüstfokozatú elismerést.
A minden eddiginél nagyobb hatásfokú, öntisztító megoldás garantálja, hogy a hűtőbordákra nem rakódik rá a termény gyúlékony pora, ami a motortér tűzvédelme mellett a motor karbantartását is kedvezően alakítja.
Dargreen 45: hibridhajtású rádióvezéreltmulcsozó, tereprendező munkagép

Dargreen 45: hibridhajtású rádió vezérelt mulcsozó, tereprendező munkagép

„Elsőbálos” újdonsága francia Dario Development külön elismerésben részesített hibridhajtású, távvezérelt lánctalpasa.
Veszélyes, nehezen megközelíthető terepen tehet jó szolgálatot a diesel motoros generátorral működő, 1,3 m munkaszélességű kisgép.
A lánchajtás hajtóművel egybeépített motorjai és az aprító-zúzóegység elektromos meghajtású.
A rendkívül egyszerű, karbantartást nem igénylő hibridhajtás igen jó hatásfokú és környezetbarát, mivel az egyébként szokásos hidromotoros hajtás hidraulikatömlőire nincs szükség, így olajszivárgás sem léphet fel.
Mélyen fekvő súlypontja 55o lejtőn is biztonságos munkavégzést tesz lehetővé.
Páratlan élmény páratlan években
A SIMA kiállításokra kétévenként kerül sor, a többi nagy európai gépkiállítással jól összehangolt váltásban.
A következő kiállításra 2015 februárjáig várnunk kell!