fbpx

SIMA Különdíjasok II.

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 30.

LINDSAY EUROPE

Defektmentes kerék lineár öntözőberendezésekhez
Kereskedelmi elnevezés: NFTrax
LINDSAY EUROPE Defektmentes kerék lineár öntözőberendezésekhez Kereskedelmi elnevezés: NFTrax
A Lindsay NFTrax néven öntözőberendezésekhez gyártott kereket. Ez egyesíti a defektmentes fém kerék és a rugalmas, talajviszonyokhoz jól alkalmazkodó abroncs előnyeit. Ezen előnyök révén sok probléma, költség, állás- és karbantartási idő kiküszöbölhető.
Az NFTrax része egy kerékabroncs, egy kifejezetten öntözőberendezések számára kifejlesztett futófelület, illetve ezek összekötő eleme. A futófelület anyaga drótszövetes, UV-ellenálló vulkanizált gumi, ez az összekötőelemmel együtt tökéletesen megfelel egy gumiabroncs kívánalmainak, csak éppen nincs benne levegő. A futófelület szerkezete, alakja, rugalmassága maximális vonóerőt, minimális csúszást és talajkárosítást szavatol, nem vág mély nyomot az egymás utáni menetek során. Sőt, mivel a gumiabroncsokkal ellentétben nincs oldalfal, sokkal kevésbé mozgatja a talajt. A kitaposott útvonal tehát a teljes öntözési szezon alatt a legjobb állapotban marad.

MAFERME-NEOTIC

Internetes precíziós mezőgazdasági modul
Kereskedelmi elnevezés: PreciZion
MAFERME-NEOTIC Internetes precíziós mezőgazdasági modul Kereskedelmi elnevezés: PreciZion
A PreciZion egy olyan modul, amely egybeépült a jelenlegi ismert online táblakezelő programokkal (Agreo és Atland). A cél az, hogy egyszerűsítse és fejlessze a precíziós mezőgazdasági konzolokat alkalmazó traktorok kommunikációját, hidat verjen a gép és a táblakezelő rendszerek közé. Ezáltal a rendszer működése is jóval átláthatóbb a felhasználó számára. Az ergonómiai kialakítás során is törekedtek a hatékony, intuitív, lehető legegyszerűbb felépítésre, hiszen a cél az, hogy a gazdálkodók a gazdaságirányító megoldásaik szerves részeként alkalmazzák.
Néhány egyszerű, de hasznos tulajdonság:
  • adatátvitel USB-kulccsal vagy drótnélküli megoldással a konzolra;
  • ISOXML és egyéb jövőbe mutató formátumok alkalmazása;
  • az adatok kivitele is azt szolgálja, hogy a rendszer adattárként működjön, amit a gazdálkodó rendszeresen átnéz; hasonló ez a szaktanácsadó munkájához;
  • az elvégzett feladatokkal kapcsolatos információk és térképek is a jövőbeli döntések elősegítését szolgálják; idővel egy olyan adatbázis épül ki, ami hatékonyan szolgálja a gazdálkodó precíziós mezőgazdasági tevékenységét.

McHale

Bálázó fóliás kötözéssel
Kereskedelmi elnevezés: McHale Fusion 3 PLUS
McHale Bálázó fóliás kötözéssel Kereskedelmi elnevezés: McHale Fusion 3 PLUS
A McHale Fusion 3 Plus bálázó zsineg vagy háló helyett több réteg műanyag fóliával kötöz. Ha a bála teljesen készen van a kamrában, akkor a megszokott madzag vagy bálaháló helyett több réteg műanyag fóliával (mely szélesebb a csomagoló fóliánál) tekeri be bála palástját. A bála ekkor a bálázó csomagoló részébe kerül, így a gépkezelő folytathatja a rendfelszedést.
Ekkor veszi kezdetét az automatikus csomagolás: szilárdan, minden oldalon (a hengerpaláston és a végeken) egyenlő vastagon fedi be. Ezzel a megoldással sűrűbbek a bálák, javul a takarmány minősége, tartósabbak a bálák, hiszen a levegő kipréselődik belőlük, a fólia pedig nem engedi a takarmány anyagát meglazulni. A bálák kezelése is egyszerűbb, főleg a kiosztás. A fólia levágás után újrahasznosítható.

MERLO

Oldalirányú és hosszanti stabilitás-vezérlés
Kereskedelmi elnevezés: TSS – Merlo Transversal Stability System
MERLO Oldalirányú és hosszanti stabilitás-vezérlés Kereskedelmi elnevezés: TSS - Merlo Transversal Stability System
A Merlo vezérlőrendszer gondoskodik a teleszkópos rakodók oldalsó és hosszanti stabilitásáról. A jármű minél stabilabb helyzetének elérése érdekében (elülső hosszanti, hátsó oldalirányú és hosszanti) a Merlo-rendszer képes másodpercenként 100 alkalommal kielemezni a stabilitásra vonatkozó fő adatokat: az egyes kerekek terhelését, a teleszkópos rakodókar pozícióját, szögét, az alváz esetleges dőlését, illetve azt, hogy milyen adapter van a kar végén. Egy külön e célra kifejlesztett egység végzi a szenzorok adatainak kielemzését és tájékoztatja a vezetőt egy a fülkében levő kijelzőn a gép minden irányú stabilitási helyzetéről. A rendszer folyamatosan működik és szükség esetén figyelmeztetést küld a vezetőnek vagy akár blokkolja azt a manővert, amely a stabilitást veszélyezteti.

MULLER ELEKTRONIK

Diagnosztikai eszköz Isobus gépekhez
Kereskedelmi elnevezés: InsightME
MULLER ELEKTRONIK Diagnosztikai eszköz Isobus gépekhez Kereskedelmi elnevezés: InsightME
Az InsightME alkalmazás egy olyan hibamegállapító módszer, amely CAN/Wi-Fi kapcsolódó felületen keresztüli kommunikáción alapul. Egy táblagép vagy okostelefon segítségével kapcsolat létesíthető a gép CAN/ISO 11783 hálózatával és így a gépész kommunikálhat az elektronikus modulokkal. Ezzel a megoldással közvetlenül a géptől érkező információkat nyerhetünk, miközben fizikailag nem kell kapcsolódnunk a CAN hálózathoz. Ez a mobil eszköz 3G/4G kapcsolatának köszönhetően távszervíz eszköze is lehet: a szakemberek könnyen megállapíthatják vele a műszaki problémák valódi okait.

PERARD

Pelyva visszanyerés
Kereskedelmi elnevezés: VMP Pérard
PERARD Pelyva visszanyerés Kereskedelmi elnevezés: VMP Pérard
A pelyvát általában nem gyűjtik össze, hanem aratáskor szétszórják a táblán. Holott a közte levő gyommagvak kicsírázva problémát okozhatnak. A pelyva összegyűjtése megoldja ezt a problémát, egyúttal tőmegtakarítást, az újrahasznosítás révén pedig plusz jövedelmet jelent a gazdálkodónak. A VMP a kombájn hátsó részén és az első tengely bal oldalán kap helyet. Gyorsan és könnyen adaptálható a legtöbb jelenlegi kombájnhoz. Közúti szállításkor a kombájn kihordójához kapcsolódik a kettéhajtott VMP. A pelyva összegyűjtése és becsomagolása automatikusan történik (a vezérlő elektronika konzolja a fülkében van), a meghajtás saját erőből történik (beépített belső égésű motorral). Ennek az aratási mellékterméknek az összegyűjtése új távlatokat nyit meg. A finom, könnyű pelyva kifejezetten élvezetes anyag a baromfiak, tejelő tehenek és szoptatós kocák számára. A szemétnek, hulladéknak tartott pelyva kiváló biogáz-alapanyag, hiszen sok van belőle és könnyen szállítható. A fermentáció után fennmaradó komposzt azután kiszórható a földeken.

RAZOL

Kultivátor vezérlése számítógépes kép és centrimetrikus GPS alapján
Kereskedelmi elnevezés: Agrogeovisio®
RAZOL Kultivátor vezérlése számítógépes kép és centrimetrikus GPS alapján Kereskedelmi elnevezés: Agrogeovisio?
Az AGROGEOVISIO® rendszer vizuális és centrimetrikus GPS módszerrel irányítja a gép munkáját. A gép irányítását a növény sorközében egy közbülső hárompontfüggesztő végzi. A vezérlés történhet számítógépes kép alkalmazásával vagy centrimetrikus GPS-szel, a növényállomány fejlettségétől függően. Egy adatgyűjtő rendszer folyamatosan feljegyzi az egyes növények helyét és méretét egy adatbázisba. Így kimutatás készül a növények vitalitásáról, automatikusan elkészül a táblatérkép, és természetesen megtörténik a növényállomány ápolása, mechanikai gyomirtása a közbülső háromponttal. A rendszer eleme egy innovatív centrimetrikus GPS amely nem RTK technológiát használ, így a költsége is sokkal alacsonyabb az RTK GPS rendszerénél.

Remorques ROLLAND

Kormányzott tengelyű pótkocsik könnyebb kapcsolódása
Kereskedelmi elnevezés: Roll-Link
Remorques ROLLAND Kormányzott tengelyű pótkocsik könnyebb kapcsolódása Kereskedelmi elnevezés: Roll-Link
A ROLL-LINK rendszer segítségével egy ember is könnyen, biztonságosan csatlakoztathat egy kormányzott tengelyű 2 vagy 3 tengelyes pótkocsit. Amikor 3 tengelyes ROLLAND pótkocsit akarunk csatlakoztatni, mely ROLL-LINK rendszerrel fel van szerelve, a vezető hátra tolat a traktorral a kocsi felé, csatlakoztatja a vonószemhez, kireteszeli a ROLL-LINK egységet, majd bedugja a hidraulikus csatlakozókat. Az automata kormányzás vezérlését biztosító hidraulikus munkahengerek csatlakoztatása a traktor vonószerkezetéhez, így már könnyűszerrel megoldható. Ezt követően visszahajtja a reteszelő egység karjait, mely szerkezet a traktor elindulása után már automatikusan zár. Ezt egy ember is könnyen elvégezheti, holott korábban ketten kellettek hozzá, és/vagy gyakran ki kellett szállni a fülkéből.

SULKY BUREL

ISOBUS műtrágyaszórók jobb- és baloldali független mennyiségállítása.
Kereskedelmi elnevezés: X40 – X50 ISOBUS kompatibilis függesztett műtrágyaszórók
SULKY BUREL ISOBUS műtrágyaszórók jobb- és baloldali független mennyiségállítása. Kereskedelmi elnevezés: X40 - X50 ISOBUS kompatibilis függesztett műtrágyaszórók
A John Deere 2630 Green Star érintőképernyős ISOBUS univerzális terminálja (UT), feladatkezelő (TC), illetve a pozícióadatokat kezelni képes TC-GEO funkciókkal kell, hogy rendelkezzen.
Az ISOBUS protokollnak megfelelően a műtrágyaszóró információs modulja elküldi a szórásszélesség 12 szakaszát kijelölő ISOXML-fájlt az ISOBUS terminál feladatkezelőjének. A baloldali tárcsa által szórt terület 1-től 6-ig, míg a jobboldali tárcsáé 7-től 12-ig terjed. A műtrágyaszóró információs modulját úgy módosították, hogy képes legyen ilyen fájl küldésére, a feladatkezelőt pedig úgy, hogy a műtrágyaszóró jobb- és baloldalán egymástól függetlenül tudja olvasni a tápanyag-visszapótlási térképet, és ha szükséges a műtrágya adagokat a gép jobb- és baloldalán eltérő mennyiségre állítsa be. Ezzel az innovációval a gép a célzott tápanyag-visszapótlást magasabb színvonalon képes megoldani, hiszen eddig a gépek csak a beállított teljes szórásszélességben voltak képesek a változó mennyiségű térkép szerinti szórásra. (2/9. sz. kép)
Hatala László