fbpx

Az elmúlt negyed évszázad legjelentősebb kertészeti fejlesztése valósulhat meg

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 10.

A Vidékfejlesztési Program keretében kertészeti beruházásokra összesen mintegy 140 milliárd forintnyi támogatási forrást fordíthatnak a gazdák, hangzott el a FruitVeb szakmai tanácskozásán.

A rendelkezésre álló források és a benyújtott támogatási igények alapján az elmúlt negyed évszázad legjelentősebb kertészeti fejlesztése valósulhat meg a jelenlegi uniós költségvetési ciklus végéig Magyarországon, jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeb évértékelő kertészeti konferenciáján.

A Vidékfejlesztési Program keretében kertészeti beruházásokra összesen mintegy 140 milliárd forintnyi támogatási forrást fordíthatnak a gazdák: ebből növényházépítésre mintegy 23 milliárd, ültetvénytelepítésre több mint 19 milliárd, míg kertészeti gépbeszerzésre 18 milliárd forint jut, olvasható az MTI hírében. A benyújtott támogatási igények alapján 140 hektárnyi üveg- és fóliaház létesülhet 2020. év végéig Magyarországon. A kertészeti szakma, és annak termékei egyre jobban felértékelődnek, aminek oka jelentős részben a fogyasztói igények és szokások változásában keresendő, fogalmazott az államtitkár.

Az elmúlt évben az ágazat kibocsátása meghaladta a 300 milliárd forintot, ami a teljes agrárium teljesítményének 12 százaléka. A munkaerőhiány ma már a kertészet fejlődését veszélyezteti, ez napjaink egyik fő kihívása. Megoldási lehetőség lehet a digitalizáció és a gépesítés, az egyszerűsített foglalkoztatás feltételeinek javítása, a munkát terhelő adók és járulékok további csökkentése, a közfoglalkoztatásból a versenyszférába történő átmenet támogatása, valamint a munkaerő területi mobilitásának ösztönzése és a szakképzés fejlesztése.

A kertészeti ágazat kitörési pontjait sorolva az államtitkár aláhúzta, hogy 2018-ban az öntözött területek nagysága mintegy 144 ezer hektár, s további 267 ezer hektáron tervezik ennek feltételeit megteremteni. A kormány döntése szerint öntözésfejlesztésre évente 17-18 milliárd forint áll rendelkezésre.

Összeállította: Csomor Zsolt