fbpx

Jönnek az ellenőrök!

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 06.

Ez a szigor tényleg értünk van – az ünnepi vásárlási-fogyasztási tébolyra való tekintettel kirajzanak a Nébih ellenőrei az élelmiszergyártók és -forgalmazók háza tájára. De mit is figyelnek?

Több napja elkezdődött, és egészen az év végéig eltart az a koncentrált ellenőrzés, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei végeznek. A vizsgálat az ünnepekhez kötődő termékre és ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásra fókuszál: hús- és húskészítmény-, édesiparitermék-gyártók és forgalmazók mellett a zöldség- és gyümölcsárusok, piacok, vásárok édesség forgalmazói és vendéglátóstandjai. A kiemelt termékek azok, amelyek leggyakrabban kerülnek az asztalra karácsonykor és szilveszterkor: édességek, borok, pezsgők, szezonális zöldségek és gyümölcsök, friss húsok, halak, pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények és különféle virslik mellett a kereskedelmi forgalomban kínált mák(töltelék), dió(töltelék) termékek – mindezek érzékszervi és laboratóriumi vizsgálata is megtörténik.

Az ellenőrzések kétségtelenül közvetlen módon szolgálják a lakosság biztonságos élelmiszer-ellátását, amire jó példa az a számtalan, sokszor a szó legszorosabb értelmében horrorisztikus tapasztalat, amit a Nébih apparátusa szerez egy-egy helyszínen.

Szerkesztőség (forrás: AM, Nébih)