fbpx

Kára volt nyáron? Most nagyon figyeljen!

Írta: Kohout Zoltán - 2018 szeptember 27.

Már csak két napja van a gazdáknak-gazdaságoknak, hogy bejelentsék a nyáron elszenvedett károkat. A jelek szerint nem kevesen vannak: máris több ezer folyamodvány érkezett, különösen az ország keleti, dél-keleti vidékeiről.

Már csak 2 napig: szeptember 30-áig jelenthetők be a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén, ügyfélkapus bejelentkezést követően a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül az aszály miatti károkat. A lehetőség agrárkár-enyhítési rendszerben tagsággal bíró gazdákat érinti; a kárbejelentésre szolgáló elektronikus felülete ide kattintva érhető el.

Eddig a termelői kárbejelentések alapján a hatóságokhoz eddig több mint 4000 darab aszálykárra vonatkozó bejelentés érkezett összesen közel 83 ezer hektár területre. A legnagyobb területen, közel 46 ezer hektáron Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezt követően 7600 hektáron Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és 6000 hektár területen Bács-Kiskun megyében tettek a termelők aszálykár-bejelentést.  A növénykultúrákat tekintve a legnagyobb területen, közel 34 500 hektáron a kukorica, 15 800 hektáron a napraforgó, míg 7000 hektáron az őszi búza károsodott az aszály miatt.

A kárenyhítési alapban az idei évi károk kezelésére közel 26 milliárd forint gyűlhet össze jövő év elejéig, amely bizonyosan elegendő forrást biztosít a jogos kárigények visszaosztás nélküli kompenzálására.