fbpx

Lombtrágyázás hatékonyan és eredményesen

Írta: - 2017 március 28.

Gyakran tapasztaljuk mostanában, hogy a szélsőséges időjárási körülmények gyakran váltogatják egymást; a tartós aszályt viharral kísért felhőszakadás kíséri. Késő tavaszi fagyra, jégverésre is számítani kell. Mindezek a természeti hatások a kerti kultúrákat rendkívül megviselik. A károk enyhítésére, a növénykondíció javítására a lombtrágyázás ad gyors és hatékony megoldást.

A lombtrágyázás, azaz a lombozaton keresztül történő tápanyagpótlás gyors hatású, hatékony kiegészítő módszere a talajtrágyázásnak. Kutatások tanúsága szerint a lombtrágyázás nemcsak a tápelemhiányok gyors megszüntetésére ad lehetőséget, de növeli a hozamot, a termésminőséget, valamint az ellenálló-képességet a károsítókkal és a kedvezőtlen környezeti hatásokkal szemben.

Mikor lombtrágyázzunk?

A lombtrágyák alkalmazása különösen indokolt nagy tápanyagigényű vegetációs fázisokban, túlkötés, valamint kedvezőtlen talajadottságok (pl. magas talaj pH, hideg vagy kötött, levegőtlen talaj, nyári szárazság, tápelem-antagonizmus) esetén, továbbá palántázás után fejletlen gyökérzet esetén, vagyis minden olyan helyzetben, amikor a talajból történő tápanyagfelvétel akadályozott. Bármely kertészeti vagy szántóföldi kultúrában használhatók, a kultúra állapotától függően egy tenyészidőszakban több alkalommal is.

Mivel lombtrágyázzunk?

A megfelelő minőségű lombtrágya-készítményekkel végzett levélpermetezéssel kijuttatott tápelemek növényfajtól és fejlődési szakasztól függően akár 8-20-szor is jobban hasznosulnak, mint a talajon keresztül adott tápanyag. Ugyanakkor a lombtrágyázás serkenti a tápanyagok felvételét a talajból is, hatására a növény gyökérzete több oldott tápanyagot pumpál a felsőbb részekbe, hajtásba, levélbe. A lombtrágyázás azonban csak akkor lehet sikeres, ha a növény életszakaszai tápanyagigényéhez igazodó összetételű lombtrágyát használunk. A kijuttatás gazdaságosságát növeli, ha a lombtrágyázásra használt készítmény

  • magas hatóanyag-tartamú,
  • nagy hatóanyag-tisztaságú,
  • nem emeli az oldat pH-ját,
  • kiválóan vízoldható.

A növények különböző életszakaszaikban más és más tápanyagot kívánnak nagyobb mennyiségben. Éppen ezért

Fontos, hogy a lombtrágya a makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett az összes szükséges mikroelemet tartalmazza, a növény által jól hasznosítható, kelatizált formában. Egyes prémium minőségű lombtrágyák biostimuláns hatású összetevőket is tartalmaznak, amelyek gyorsan túllendítik a növényt a kedvezőtlen környezeti hatások okozta stresszhelyzeten. A tapadásfokozó anyagok pedig segítik a permetcseppek megtapadását a leveleken, így a tápanyagok jobb hasznosulását.

Hogyan lombtrágyázzunk?

A lombkezelések hatékonyságának érdekében tartsuk be az alapvető lombtrágyázási szabályokat:

  • Csak szélcsendes időben permetezzünk!
  • A növények a lombozatra kijuttatott tápanyagot a légzőnyílások kísérősejtjein keresztül veszik fel, és mivel a levelek fonákán több légzőnyílás található, fontos, hogy a lombtrágyát finom porlasztású szórófejekkel ellátott, magas nyomású permetezőgéppel juttassák ki.
  • 26 oC fölötti hőmérsékleten a lombon keresztül történő tápanyagfelvétel csökken.
  • A tápanyagok nedves lombfelszínen jobban hasznosulnak, ezért az előző pontot is figyelembe véve célszerű a lombtrágyázást a kora reggeli órákra időzíteni, amikor a lomb még harmatos és a hőmérséklet is kedvező.
  • A mikroelemekkel kiegészített lombtrágyák réztartalmú készítmények kivételével bármilyen növényvédő és gyomirtó szerrel keverhetők, és egy menetben kijuttathatók.
  • A megfelelő lombtrágya-összetétel kiválasztásához, különösen több évig helyben maradó kultúráknál – szőlő- és gyümölcsültetvényeknél – a talajvizsgálat mellett levélanalízis is ajánlott.

Pontos, kultúrára szabott adagoláshoz kérje a szaktanácsadónk segítségét!

www.agroleaf.hu

Gócza Szabolcs
06/30/5259429

Rácz Gábor
06/30/4881479