fbpx

Magyarország teljes területéről exportálható sertéshús Japánba

Írta: - 2014 július 28.

Magyarország teljes területéről exportálható sertéshús JapánbaBudapest, 2014. július 25., péntek (MTI) – Magyarország teljes területéről ismét exportálható a sertéshús Japánba, a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium július 23-án ugyanis bejelentette a korábbi korlátozás megszüntetését – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-t.

A korlátozás feloldását az tette lehetővé, hogy a japán hatóságok lezárták az eddig tilalom alatt álló négy magyar megyében – Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén – a vaddisznóban előfordult klasszikus sertéspestis-mentességével kapcsolatos, mindenre kiterjedő vizsgálataikat. Ezek során megállapították, hogy az érintett megyék megfelelnek a japán állategészségügyi követelményeknek, és nincs akadálya az exportnak.

Az FM szerint a mostani siker – a tokiói magyar nagykövetség elengedhetetlen közreműködése mellett – annak köszönhető, hogy Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár ez év márciusában látogatást tett Japánban, valamint az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) májusi éves közgyűlésén is kétoldalú tárgyalást folytatott az ügyről.

A japán agárminisztérium kiemelte: a különleges és rendkívül jó minőségű, magyar mangalicából származó sertéshúsra komoly piaci igény mutatkozik a szigetországban. Következő lépésként pedig megkezdődhet a kiszállításhoz szükséges jelenlegi dokumentáció és állat-egészségügyi bizonyítvány módosítása – jelezte az FM.

MTI 2014. július 25.