fbpx

Mikor, mivel és mennyit meszezzünk?

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 31.

Kalcium-utánpótlás szakszerűen

A talaj alacsony kémhatása (pH <5,5) korlátozza bizonyos tápanyagok felvehetőségét, behatárolja, és limitálja az adott terület terméspotenciálját. Sokszor feleslegesen adunk ki tápanyagot (pl. foszfor, nitrogén), a kiadott mennyiség az alacsony kémhatás miatt lekötődik, a növények számára nem felvehető formába kerül. A kalcium hiánya a talaj szerkezetének széteséséhez (porosodás) vezethet, amely egyre gyakoribb jelenség a hazai, jó minőségű talajokon is (csernozjom vagy mezőségi talajok). Az erdőtalajon, réti talajon és savanyú homoktalajon gazdálkodó termelők a talaj alaptulajdonságai miatt szükséges, hogy a kalcium-utánpótlást mesterségesen megoldják. A talaj felső rétegének porosodása, a termésátlagok leromlása, a tápanyag-hiánytünetek megjelenése egyértelműen a kalcium hiányát jelzik.

Mennyit meszezzünk?

Egyértelmű, hogy talajvizsgálat szükséges a pontos mennyiség kiszámításához. Fontos figyelembe vennünk a talaj kémhatását (pH), kötöttségét, a kalcium és az egyéb pozitív töltéssel rendelkező (pl. magnézium, nátrium) ionok mennyiségét. Amennyiben van lehetőségünk, kérjünk CEC (kicserélhető kationmennyiség) vizsgálatot is. Az alacsony dózis hatása nem érvényesül, a túlzott dózis pedig mikroelem (cink, vas stb.) -felvételi gondokat okozhat! Érdemes a kijuttatandó mennyiséget szakemberek segítségével kiszámítani! A kalcium a csapadékkal együtt kimosódik a talaj felső rétegéből. A meszezést 2-3 évente érdemes megismételni, a talaj szervesanyag-tartalmának, csapadék mennyiségének és eloszlásának, termesztett növényfajnak (vetésforgónak), művelési módnak (lazított, szántott terület) függvényében.


Pormentes granulátum szórás

Mivel meszezzünk?

Ami fontos: szórhatóság, pormentesség, hatóanyag-tartalom; gépeinket ne károsítsa, tárolható és könnyen kezelhető legyen a javítóanyag. A granulált formulák (Kalkkorn) megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. A kalcium-oxid (égetett mész-) alapú termékek gyors hatást biztosítanak, ugyanakkor tartamhatással nem rendelkeznek. A granulált kalcium-karbonátalapú termékek azonnali és tartamhatással is bírnak, feltáródásuk folyamatos. Fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amely granulálás előtt igen apróra (mikronos nagyságrend) őröltek, így a fajlagos feltáródási felület igen nagy. A mészkőőrlemények (zúzalék) fajlagos felülete elenyésző a granulált termékekhez képest, feltáródásuk lassú, egyenetlen.


Granulátum – repítőtárcsás műtrágyaszóróval szórható, kezelhetősége egyszerű

Mikor meszezzünk?

Granulált kalcium-karbonát alapú termékeket magágy-előkészítéskor, vetés után, és ami fontos – akár állományban is használhatunk mindenféle megkötés nélkül. Röpítőtárcsás műtrágyaszóróval kijuttatható. Télen kalászos-, illetve őszi káposztarepce-felületekre szórva alkalmazható, bedolgozás nélkül is megindul a beoldódás. A feltáródó kalcium a téli bemosócsapadékkal együtt mozog a gyökérzónába, és itt fejti ki hatását. Használja ki gépei és a rendelkezésre álló munkaerő kapacitását, végezze el a talajjavítási munkákat a tél folyamán!

Granulátum oldódása – azonnali és tartam hatás

https://www.agrominta.hu/

CÍMKÉK kalciumtápanyag