fbpx

Műtrágyaszóró- és vetőgép-kiszolgálás gyorsan és hatékonyan

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 18.

Az idő pénz

1. kép

Sokoldalú gyorsítás

Ma már a zsák kibontását és a zsákból való adagolást egy egyszerű, könnyen beszerezhető eszközzel meggyorsíthatjuk. Ez az egy-két zsák mennyiséget kijuttató gazdaságok számára ideális megoldás. Ahol viszont nagyobb területen gazdálkodnak, és jelentősebb mennyiségben használnak fel tápanyagot vagy vetőmagot, ott érdemesebb a kiszállításhoz és a feltöltéshez áttöltőcsigával ellátott pótkocsit alkalmazni. Egy ilyen szállítóeszközt a gazdaság telepén, zsákemelő horoggal ellátott, traktorra szerelt, vagy nagyobb teherbírású önjáró homlokrakodóval gyorsan fel lehet tölteni a big-bag zsákokból (1. kép).

2. kép

Feltöltési gyorsaságuk a csiga átmérőjétől, illetve annak fordulatszámától függően változik, a csiga áttöltés közbeni szögállása pedig általában hidraulikusan, fokozatmentesen változtatható, szállításkor pedig felcsukható.

Amely gazdaság a betakarítást kiszolgáló átrakókocsival rendelkezik, még előnyösebb eszközt alkalmazhat a vetőgépek és a műtrágyaszórók feltöltésére. Ezekhez a kiszolgáló eszközökhöz számos gyártó kínál már erre az esetre – a kihordócsiga felső nyílásához – egy speciális, hidraulikusan állítható, flexibilis surrantót. A műtrágya, illetve a vetőmag sérülésének csökkentése érdekében ilyenkor 540 f/min fordulatszámmal történik az átrakókocsi meghajtása a vontató traktor teljesítményleadó tengelyéről.

Emelődaruk

3. kép

Napjainkban már nagyon széles a kínálat, mind felszereltség, mind pedig ár szempontjából ezekből az egyszerű eszközökből. Nem szabad csak a beszerzés anyagi terhét figyelembe véve dönteni egy ilyen eszköz kiválasztásánál. Csak olyan zsákemelő darut érdemes vásárolni, amely teleszkópos gémmel rendelkezik, és lehetőség van a műtrágyaszóró és a zsákemelő daru hárompont-csatlakozáson alapuló összekapcsolására és együttes alkalmazására az üzemeltető traktoron. Teherbírásra is érdemes odafigyelni a kiválasztásnál.

Emelőképességük általában 500-2000 kg között változik típustól függően, beszerzési áruk pedig nettó 300 ezer forinttól 1 millióig terjed, gyártásminőségtől, felszereltségtől és emelőkapacitástól függően. A zsákemelődaru alkalmazásával kiváltható a homlokrakodóval szerelt traktornak vagy az önjáró rakodónak a munkába állítása a kiszolgáláskor, és így egy fővel kevesebb munkaerővel is megvalósítható a feltöltés, a műtrágyaszórás esetén. A zsákemelődaru, könnyedén átemeli a műtrágya zsákokat szállító pótkocsiról a kijuttatóeszköz tartálya fölé.

4. kép

Másik egyszerűbb zsákmozgatási megoldás (4. kép), amikor egy használt, elérhető árú, forgógémes rakodódaruval szerelt, platós tehergépkocsival szállítják ki a felhasználási helyre a vetőmagot illetve műtrágyát. Az ilyen daruval szerelt teherautó a telepen saját magát képes megrakodni a big-bag zsákokkal, és kiszállítást követően a vető-, illetve műtrágyaszórógép fölé átemeli a zsákokat. A daruval kiegészített tehergépkocsik alkalmazásának egyetlen hátránya, hogy terepjáró képességük jobban behatárolt, mint egy traktoros homlokrakodó + pótkocsi gépkapcsolatnak.

Farkas Imre