fbpx

Ökológiai megoldások minden gyümölcstermesztőnek

Írta: - 2017 március 14.

Nagyszabású rendezvényt tartott a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola, a Biocont Kft és Naturalma ZRt. A házigazda elmondta, hogy hozzávetőlegesen száz látogatóra számítottak, végül kétszáz fő felett alakult a regisztráltak száma.

Nagyszabású rendezvényt tartott a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola, a Biocont Kft és Naturalma ZRt. A házigazda elmondta, hogy hozzávetőlegesen száz látogatóra számítottak, végül kétszáz fő felett alakult a regisztráltak száma.

Van kereslet, van pályázati pénz

A rendezvényt Rácz Imre, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Agrárkamara elnöke nyitotta meg. Megnyitójában elmondta, hogy az ökológiai gazdálkodás terjedése és kiszélesedése világ és európai trend, melynek jelei Magyarországon is egyre meghatározóbbak. A biotermékek iránti kereslet jelenleg kielégítetlen, és ezek az igények folyamatosan növekednek, miközben a termelés felfutásának üteme ezt közel sem képes követni. Ezen kívül beszélt arról, hogy a jelenleg beérkezett ültetvénytelepítési pályázatok forrásigénye közel sem merítették ki a rendelkezésre álló keretet. A kamara elnöke hozzátette, hogy az első körben hiánypótolt pályázatok gazdái kezdjék el beruházásaikat saját erőből saját kockázatra, mert várhatóan pozitív határozatokat fognak kézhez kapni. Kérte a jelen lévőket, hogy a telepítések során a hazai faiskolák szaporítóanyagát részesítsék előnyben.

Szakértelem, fejlesztés – és az eredmények

A megnyitó után Kávássy Péter, a Holland Alma Gyümölcsfaiskola tulajdonos prezentációjában bemutatta, hogyan vált 20 év alatt egy magyar faiskola a rezisztens fajták szaporítójává és szakértőjévé, valamint milyen kutatási háttér támogatja a faiskola munkáját. Beszélt arról is, milyen eredményeket ért el a faiskola az elmúlt 8 évben gyümölcsfajta- és alanyinnováció területén.

Baráth István, a Naturalma Zrt. ügyvezetője beszédében kiemelte: a 2008-ban gyökerező és 2010-ben elindult Naturalma Program kapcsán már több mint 350 hektár új típusú ültetvény létesült. A program új, varasodás-ellenálló almafajták honosítását, szaporítását és elterjesztését tűzte ki célul. A benne szereplő fajták mind ellenállóak, tetszetősek, magas élvezeti értékűek és ezek mellett még jól tárolhatóak is. A fajtákat Magyarországon és számos más európai országban is kizárólagosan csak a Holland Alma Kft. szaporítja és forgalmazza. Ezekhez technológiai ajánlást és szaktanácsadást is biztosít, valamint hatékony marketingaktivitással segíti a gazdákat abban, hogy a megtermelt gyümölcsüket piacra is tudják juttatni. A cégvezető bemutatta, milyen eredményeket értek el a piacszervezés területén. Beszámolt róla, hogy a fajtaújdonságok milyen fogadtatásra találtak a Spar és Interspar áruházak polcain, valamint a nagybani piacon.

Nagyszabású rendezvényt tartott a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola, a Biocont Kft és Naturalma ZRt. A házigazda elmondta, hogy hozzávetőlegesen száz látogatóra számítottak, végül kétszáz fő felett alakult a regisztráltak száma.

Alma, szilva: fantasztikus fajták

Babicz Szabolcs, a Holland Alma faiskola-vezetője a 2017-es fajtaújdonságokról beszélt. Először az almafajta-szortiment újdonságait ismertette. Beszélt a Naturalma-fajtakör legfiatalabb tagjáról, az Allegro-ról. A faiskola-vezető „júliusi Gála”-ként aposztrofálta a fajtát, mely teljes mértékben varasodás- és lisztharmat-rezisztens (poligénes rezisztencia). Július 10-15 körül egy menetben szüretelhető, gyümölcsmérete közepes, piros fedőszíne intenzív. Íze a Gáláéval vetekszik, de azzal ellentétben nem varasodik, 6-8 növényvédelmi fordulóval tökéletesen megvédhető, és fán hagyva sem reped ki. Ezen kívül ismertette a Galarina fajtát, melyet úgy nevezett: „javított Florina”. Ízét a Gálától, ellenálló-képességét a Florinától örökölte, de annál jobban színesedik és tárolható. Majd következett a Galiwa. A faiskola-vezető erről a rezisztens fajtáról „szeptemberi Gála” jelzővel beszélt. Már régen keressük a Gála rezisztens alternatíváját. Kevés fajta érik augusztusban, ami igazán jó ízű. A Gála-klónok ilyenek, viszont egyrészt növényvédelmileg problémásak, másrészt pedig talán már sok is van belőlük eltelepítve. Minden termelő igyekszik kihasználni egyrészt a rezisztencia által nyújtott előnyöket, másrészt pedig kerülni az októberi érési idő munkacsúcsait. A Galiwát rezisztenciája, Gálát felülmúló íze és szeptemberi érése biztosan a legkedveltebb fajták közé fogja emelni. A 2017-es év igazi nagy alma fajtaújdonsága és áttörése a Bonita fajta megjelenése lesz! A Bonitát a Holland Almánál 2011 óta teszteljük kíséreti kertünkben – I-406 kódnéven – tehát már 5 év termesztési tapasztalat birtokában vagyunk. Az általunk évekig „négyszázhatként” említett fajta idén októberben Bonita néven debütált a Bolzanóban megtartott „Bonita day” keretében. Ez az október eleji, közepesen nagy gyümölcsmérettel rendelkező, arányos fát nevelő fajta nagyon jól színesedik, és élénkpiros fedőszínével vonzza a termelő és a vásárló szemét egyaránt. Tökéletes rezisztenciát mutat varasodással és lisztharmattal szemben. Nagyon jól tárolható, és kiemelkedően jó ízű alma. Termőre fordulása minden alanytípuson korai, termőképessége kiemelkedő. – A fajtát talán az Pink lady rezisztens alternatívájaként definiálnám – mondta a faiskolavezető, majd megemlített néhány nem resziztens fajtaújdonságot is.

Az almák után a szilva-fajtaújdonságok következtek. A „szuperszilva”-ként elhíresült Topend Plusz mellett a Kulinaria és a Jofela fajták ismertetése következett. Az októberi érésű Topendet már nem csak a termelők ismerik és kedvelik, hanem a kereskedők és a fogyasztók is. A nagy méretű, magas cukortartalmú gyümölcs minden felhasználási irányban keresett.

Babicz Szabolcs előadását kolléganője Uhrin-Hibján Anikó búcsúztatásával zárta, akivel tizenkét évet dolgozott együtt, s egyben bemutatta Kötél Róbertet, aki a távozó kolléganő munkáját veszi át a Holland Almánál.

Nagyszabású rendezvényt tartott a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola, a Biocont Kft és Naturalma ZRt. A házigazda elmondta, hogy hozzávetőlegesen száz látogatóra számítottak, végül kétszáz fő felett alakult a regisztráltak száma.

Komplex és biológiai

Az előadás-sorozat második felét Tarcza Tamás, a Biocont Hungária Kft szaktanácsadója kezdte meg. A Biocont jelenleg komplex megoldásokat kínál a gyümölcsösök ökológiai védelmére. Az egyik legérdekesebb technológiai elem az almamolyok és egyéb molykártevők ellen irányuló feromon légtértelítéses megoldás, ami megakadályozza a molykártevők párosodását így peterakását is. A technológia előnyeit és korlátait ismertetve Tarcza Tamás elmondta, hogy a módszer alkalmazásával kémiai hatóanyag maradék nincs, hiszen permetszer kijuttatás sem történik. A légtértelítéses módszer biológiai védekezéssel is kiegészíthető. Több más, a biotermelésben alkalmazott technológiai elem és termék mellett kiemelt szerepet szánt a Biocont a narancsterpén-alapú termékeknek. Ezek főként adjuvánsként alkalmazhatók, de vízelvonó hatásuk miatt nagyon jó hatással szolgálnak levéltetvek és lisztharmat elleni védekezésben is.

A Biocont érdekes beszámolója után Német Gyula kölcsei és Böszörményi Sándor fülesdi bio gyümölcstermelő számolt be ökológiai termesztéssel kapcsolatos viszonyáról, piaci lehetőségekről és a termelés napfényes, valamint árnyoldalairól is. Érdekes volt hallgatni a termelők indíttatását és egyéni látásmódját. Előadásuk során nagyon sok gyakorlatba azonnal átültethető tanáccsal szolgáltak.

A záróelőadást ismét a Holland Alma faiskola-vezetője tartotta. A metszés élettani alapjain kívül az idei évi hajtásnövekedési és rügyképzési sajátosságait figyelembe vevő, fajtákhoz és termőhelyhez igazított metszési taktikákról beszélt. A rendezvény elméleti része utáni ebéd alatt alma- és almalékóstolót tartottak a Holland Alma munkatársai, valamint tombolasorsolást rendeztek a résztvevők között, akiket metszési bemutató is várt a Kiss B Ker Kft. vásárosnaményi ültetvényében. A közel kétszáz fő érdeklődőt több csoportra bontva a Holland Alma és a Naturama munkatársai kalauzolták a metszés rejtelmeinek világában. Kalydi Tamás és Szegedi Zoltán tanácsadók egy órán át állták az érdeklődők kérdéseit az M9-es alanyú Sirius, Orion, Rozela, Red Topaz fajtájú ültetvényben. A nagy sikerű rendezvény folytatása a közeli jövőben más helyszíneken is várható!

Figyeljék a Holland Alma weblapját: www.hollandalma.hu!