fbpx

Speciális napraforgóhibridek és az agrotechnika

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 20.

Az elmúlt 4 évben Európán belül és hazánkban is fokozatosan nőtt a napraforgó vetésterülete.

A termesztési kedvet támogatja, hogy ki-ki az adottságait ismerve a jövedelmezőséget stabilan biztosító, valamint a klímaváltozást és szárazabb körülményeket is toleráló hibridek közül választhat. A 2016. évi világrekordnak számító hazai 2,9 t/ha országos átlag, az üzemi szinten elérhető 5 t/ha kaszattermés a precíz agrotechnikának és a termőhelyi adottságokhoz igazodó „specialista” napraforgók rugalmas alkalmazhatóságának is köszönhető.

A mag élete a vetéssel kezdődik. A talajnedvességet megőrző műveléssel és lehetőség szerint a több munkamenetes magágy-előkészítés kerülésével már jelentősen hozzájárulhatunk a termesztés sikeréhez. A jól szabályozható munkavégzésű forgóborona a vetésmélységet teljes szélességben stabilan tartja, így minden elvetett mag számára azonos körülményt biztosít. Nedvesebb, kötöttebb, de száraz talajadottságok esetén is megfelelő minőségű, talajkímélő, kelést segítő magágyat készít. A viszontagságokat később jól viselő napraforgó kezdeti fejlődése a vetéstől a sorzáródásig a tápanyag-utánpótlással egybekötött kultivátorozással jelentősen támogatható. Az erősen gyomnyomásos, fejlettebb vagy nehezen irtható gyomokkal fertőzött talajokon mégis a gyomflóra ismeretében megválasztott herbicidrezisztens hibridek vetése jelenti a legbiztonságosabb megoldást.

A CL, CLP, Express hibridek fénykorát éljük. A „hagyományos” gyomirtású hibridek, mint pl. a TOSCANA CS HO hozzáadott értéke a magas olajsavtartalom és a szádor rezisztencia mellett a biztonságos beilleszthetősége a szójatermő területek vetésforgójába. A TOSCANA CS HO minden imazamox hatóanyagmentes termőkörzetben megállja a helyét, ahol megoldott a betakarításkor és betároláskor a HO napraforgók olajsavminőségét garantáló izoláció. A ma már 15% részarányt elérő magas olajsavas hibridek térhódítását az olajprémiumok is segítették.

Legfőbb értékmérőjük a felhasználásukkal előállított olaj hőstabilitása, a kedvezőbb étrendi hatás és eltarthatóság. Az előbbi előnyök mellett a KLARIKA HO CL hibrid olajsav- és olajtartalma mellett magas hozamszintje és Clearfield jellege is figyelemre méltó. A CAUSSADE-nemesítésű Clearfield hibridek– FUSHIA CL, MARBELIA CL minőségét a „Yellow Flash” tünettől mentes pre, poszt kezelhetőség és betegségtolerancia fémjelzi. A gyomrezisztencia széles körű terjedése ösztönözte a nagyfokú imidazolin hatóanyag ellenállóságú CLP napraforgóhibridek, így az EUROPA CLP piaci bevezetését. A CLP csoport szulfonil-karbamid érzékenysége biztonságossá tette beiktatásukat még a szójaterületek vetésforgójába is.

A napraforgótermés biztonságát az egyre nagyobb területen megjelenő parlagfű, csattanó maszlag, selyemmályva, valamint az évelők közül a mezei acat szintén veszélyezteti. Ezeken a területeken a megoldást az Express-toleráns napraforgók vetése jelenti. A CL, CLP és Express hibridek mindegyike teljes életciklusa alatt ellenálló az adott herbiciddel szemben, azonban maximális hozamok csak a javasolt, a gyomok fenológiai stádiumához igazított gyomirtási technológia alkalmazásával érhetőek el.

 napraforgóhibridek

www.caussade-semences.hu

napraforgóhibridek