fbpx

SSDR talajlazítók 5-13 késes kivitelben

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 18.

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalpréteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata, és felgyorsul a talaj biológiai élete.

A QUIVOGNE (ejtsd: kivon) SSDR talajlazító több munkaműveletet egyesít, hiszen lazítja a mélyebb talajréteget, enyhén forgatja és aprítja a felső talajszelvényt és a kapcsolt hengerrel lezárja a felszínt.

Az SSDR talajlazítók elérhetők 5-13 késes kivitelben, 2-6 m munkaszélességben. A legnagyobb kivitelű gépek rendelhetők felhajtható szárnyrészekkel is, amely megkönnyíti a közúti szállítást.

Az SSDR lazítók erőgép igény szerint több osztályba sorolhatók, úgy mint:

  • SSDR L: 60-150 LE
  • SSDR M: 100-190 LE
  • SSDR S: 130-230 LE
  • SSDR: 170-450 LE
  • SSDR XL: 200-470 LE
  • SSDR BIG: 250-500 LE

Mindegyik osztály elérhető több munkaszélességben és több fajta késszámmal, de a fizikai felépítésük és robusztusságuk különbözőek. Így természetesen más kivitelű 5 késes lazítót ajánlunk 130 LE-höz, mint 250 LE-höz, hiszen például az SSDR L vázmagassága 65 cm, míg a BIG már 115 cm hasmagassággal rendelkezik, a méterenkénti súlykülönbség pedig majdnem háromszoros a kategória kezdő és legfelső szintjén.

A robusztusságon kívül az alapfelépítés a több kategóriába osztott SSDR lazítóknál egyébként hasonló. Két sorban elhelyezett, agresszív szögállású lazítókések repesztik a talajszelvényt akár 65 cm mélységig (SSDR BIG). A lazítókésen oldalsó és mellső kések helyezkednek el, amelyekkel a teljes talajszelvény egyenletesen átdolgozható. A szárnyas kések helyzete és intenzitása munkamélységtől függően állítható a kívánt aprító és keverő hatás eléréséig. A kések túlterhelés elleni védelmét nyírócsavarok látják el, de kérésre választható a hidraulikus késbiztosítás is.

A bakhátmentes felszínről az SSDR lazítóknál állítható helyzetű oldalsó terelőlemez gondoskodik. Az egyenletes munkamélység tartása a szélesebb géptípusoknál elősegíthető a mellső támkerék garnitúrával.

A megfelelő felszín eléréséhez és az optimális lezáráshoz több kialakítású henger is elérhető. Az alapkivitel a jól ismert kétsoros tüskés henger, amely kedvezőbb ár mellett az esetek nagy részében jó munkát tud végezni. Sok esetben azonban a tüskés henger nem elégséges, mert túl száraz körülmények között nem töri elég intenzíven a felhasított rögöket vagy lazább területeken megtolja a talajt. Ezen problémák elkerülésére ajánljuk a kétsoros ékgyűrűs hengert. Az 580 mm átmérőjű hengerek egymással átfedésben szereltek, így igen jó öntisztuló hatással rendelkeznek. A rendkívül robusztus hengeren a gyűrűk osztása 25 cm, így az átfedés miatt 12,5 cm-es osztással aprítják és zárják le a felszínt ezek a hengertípusok. A hazai próbák során bebizonyosodott, hogy ezen kialakítás és gyűrűosztás miatt a talajfelszín sokkal egyenletesebb lesz, kisebb felülettel és így még kevesebb nedvesség vesztéssel, mint a tüskés hengerrel szerelt változatok munkája után. Az átfedés és a nagy átmérő miatt a hengerpár nem kényes az eltömődésre. A nagy hengerátmérő másik előnye, hogy lazább talajokon nem túrja meg a talajt. Az új fejlesztésű duplasoros ékgyűrűs henger elérhető az SSDR S típustól felfelé, tehát a 150 LE feletti traktorok mögé választott lazítókhoz.

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége, kérem, keresse kiemelt kereskedelmi partnereinket vagy gyári képviselőnket!

OPaLL-AGRI SATURN IV magágykészítő kompaktor

Gazsi Zsolt: 06 30/558 4918

http://www.quivogne.hu