fbpx

Szabó Zoltán őstermelő – Siófok

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 05.

„Ha valakinek kérdése van a kajsziról, hát hozzá lehet és kell fordulni”

Ebből a gyümölcsösből május végétől november elejéig friss gyümölccsel tudják ellátni a vásárlókat. Mi a titok? A fajták gondos megválasztása és az érési idő elnyújtása. Az országban az elsők között Szabó Zoltán kezdett korszerű külföldi kajszibarack fajták termesztésével foglalkozni, már eleve az elnyújtott érésidőre koncentrálva. Egy-egy szerencsés évjáratban 400 tonna kajszit szüretel 22,5 hektárról, de olyan évben, mikor befagyott a Balaton vize március 1-jén, sajnos ezzel a feladattal nem kellett fáradnia. Szerencsésebb években viszont a betakarított gyümölcs csomagolását saját hűtőházukban, korszerű gyümölcsválogató gép segítségével végzik. A kajszitermesztés szaktekintélyének számító gazdálkodó ugyan kisebb területen, de cseresznyét, őszibarackot, nektarint, szilvát és almát is termel.

Amit Siófokon láttunk, az több mint gyümölcstermesztés, hisz itt valósul meg az, amit valóban integrált környezetgazdálkodásnak nevezünk: a füvesített ültetvényeik csepegtető öntözéssel látták el, a metszéssel keletkezett nyesedéket ledarálva a területen hagyják, a sorokban a megporzást segítendő vadméhkaptárokat és madárodúkat is elhelyeztek.

Kattintson ide a galéria megtekintéséhez!

Legyen Ön is részese ennek a nagyszabású, komoly, mégis örömteli versengésnek azzal, hogy olvas, dönt és szavaz!

Munkára fel tehát, kedves Olvasónk! Kövesse figyelemmel ezt a nemes versengést a Magyarország Legszebb Birtoka honlapján

magyarorszaglegszebbbirtoka.hu
facebook.com/magyarorszaglegszebbbirtoka
facebook.com/agraragazat

és augusztus 1-31-e között szavazzon Ön is a kategóriajelöltekre!