fbpx

Szántson Kverneland-ekével!

Írta: - 2017 október 28.

Az őszi vetési szezon közeledte a gazdákban komoly dilemmákat ébreszt a talaj-előkészítésre vonatkozóan. Az előző kultúra jobb esetben már betakarításra került, így kellő idő fordítható a megfelelő minőségű magágy elkészítésére. A rosszabbik eset is gyakran előfordul, amikor is a szélsőséges időjárás megnehezíti a betakarítási munkálatokat, így a talaj előkészítésére szánt idő lecsökken, és persze az erre a célra alkalmas munkagépek száma is.

Az eke pont az ilyen szélsőséges esetekben jelent meggyőző alternatívát, hiszen a szármaradványokat leforgatja, tiszta magágyat hagyva maga után, ami lehetővé teszi elmunkálóegység nélküli vetőgép használatát. A szármaradvány-mentes talajfelszín további előnye hogy kevesebb gombaölő szerre lesz szükség a későbbiekben, hiszen a leforgatott szármaradvány nem okoz gombafertőzést. További előnyként említhetjük, hogy a szántott talaj hamarabb szárad fel, így hamarabb lehet elmunkálni, és a vetési munkálatokat is hamarabb lehet elkezdeni. A Kverneland szabadalmaztatott, Packomat elnevezésű szántáselmunkáló-egységét használva pedig nem szükséges további talaj-előkészítési munkálatokat elvégezni, így – a talaj nedvességtartalmától függően – akár a szántást követően, azonnal következhet a vetés. A Packomat szántáselmunkáló-egység fixen van ráépítve az ekére, így vonuláskor sem szükséges levenni az ekéről: ilyenkor az eketestek fölött helyezkedik el a hengersor és a pálcás elmunkálóegység.

A Kverneland-ekékre jellemző az egyedi, 12 órás, karbonos hőkezelési eljárás, melynek eredményeként egyedülálló szilárdság és kopásállóság érhető el. Az eljárás lehetővé teszi, hogy az ekegerendely falvastagsága 6,3 mm legyen, és ne kelljen növelni azt a szilárdság fokozása érdekében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy Kverneland 5 fejes eke akár 2-300 kg-mal könnyebb a versenytársak ekéihez képest. Ez igen fontos szempont a traktor függesztőszerkezetének kímélésében. A kopóalkatrészeknél pedig a Kverneland az úgynevezett zonális edzést alkalmazza, aminek az a lényege, hogy a csavarfuratok környékén és a kopási zónákban különböző mértékben edzik meg az acélt. Így a kopási zónák extrém keménységűek, és ezzel együtt jóval kopásállóbbak, a furatok környékén pedig lágy és flexibilis az acél, így kevésbé hajlamos a törésre.

Mindezen jegyek megtalálhatóak a függesztett és félig függesztett ekéken egyaránt.

A belépő modell a Kverneland-ekékhez a 150B elnevezésű eke, melyet a 100-150LE-s traktorkategóriához ajánlunk. Mivel a gyártó kisebb kategóriájú traktorokhoz ajánlja ezt a modellt, fontos volt az eke súlyának csökkentése, amit az ekeszárak hőkezelt, 80×40-s zártszelvényből készült kialakításával érte el a gyártó. A gerendely mérete 100×150 mm-es vagy 150×150 mm-es. Elérhető mechanikus vagy hidraulikus fogásszélesség-állítással, 3 vagy 4 fejes kivitelben.

A hazai gazdaságokban legelterjedtebb modellek a Kverneland LD (mechanikus) és LB (hidraulikus) fogásszélesség-állítású változatai. A 150-350 LE-s traktorkategóriához ajánlott ekék 2-6 fejes kivitelben érhetőek el, 80 cm-s gerendelymagassággal és 100, opcionálisan 115 cm-s osztástávolsággal. Mindkét modell felszerelhető a korábbiakban már említett Packomat szántáselmunkáló-hengerrel.

A Kverneland kínálatában szereplő félig függesztett ekék kifejezetten a nagygazdaságok igényeire lettek kifejlesztve. Az RN/RG típusok 5-8 ekefejes kivitelben érhetőek el barázdában és az RN-modell esetében tarlón járó változatban is. Az RN-típus mechanikus fogásszélesség-állítású, 200×200 mm-es gerendellyel, míg az RG típus hidraulikus fogászszélesség-állítású, és 150×150 mm-es gerendellyel szerelt.

Mészáros Rajmund
Kverneland Group Hungária Kft
http://www.kverneland.hu
tel:06-56/527-010