2017. Februári különszám: Kukorica és Napraforgó

Kedves olvasóink!

A vetőmagszektor legnagyobb eseményére készülünk. A „királyi többes” valójában nem minket illet, hisz a Vetőmag Világkongresszust a hazai Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Nemzetközi Vetőmag Szövetséggel (ISF) közösen szervezi, május 22-24. között. A világkongresszus jó alkalmat teremt arra, hogy ráirányítsák a figyelmet a hazánkban zajló, jelentős múltra visszatekintő vetőmag nemesítési és előállítási programra, másrészt kiváló kapcsolatépítési lehetőséget jelent a vetőmagszektorban érdekelt hazai vállalkozások számára. Magyarországon ugyanis közel 900 vállalkozás és intézmény foglalkozik vetőmag-nemesítéssel és -előállítással. A szektor szereplőinek árbevétele éves szinten meghaladja a 100 milliárd forintot. Kiemelt exportőrnek számítunk a világpiacon, a magyar vetőmag legfontosabb felvevő országai között szerepel Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Oroszország és Szlovákia is.

A globális vetőmagágazat legnagyobb rendezvényére mintegy kétezer szakember érkezik a világ minden részéből. Hogy el tudjuk helyezni a világkongresszust egy képzeletbeli térképen: az elmúlt évben az uruguay-i Punta del Este adott otthont a rendezvénynek, a 2018-as házigazda pedig az ausztrál Brisbane lesz.

A budapesti konferencia többek között azt a kérdést feszegeti majd, hogy a világ növekvő élelmiszerigényéhez az élelmiszerlánc első lépcsőjének tekintett vetőmagszektor miként tud alkalmazkodni, különös tekintettel a klímaváltozás okozta kihívásokra.

A globális kérdések előtt viszont nézzünk szét a saját házunk táján! A főbb szántóföldi növények termésátlagainak vonatkozásában rendkívül sikeres év áll mögöttünk, sorra megdőltek a rekordok, minden korábbi előrejelzést felülmúltak. Ez a lelkesedés sajnos továbbra is csak a termésátlagokra vonatkozik, az árakról, magáról a jövedelmezőségről már kevésbé tudnánk pozitívan nyilatkozni. Épp ezért helyeződik át a hangsúly a termésátlagról vagy a bevételről a jövedelmezőségre. Ehhez számos technológiai és fajtaválasztási segítséget nyújtunk kukorica- és napraforgó-termesztő olvasóinknak.

Hasznos olvasást kívánok!

Sándor Ildikó

főszerkesztő

Lapszámban megjelent cikkek

A tápanyagellátás eddig kevésbé tárgyalt kérdései
A korai vetésű kukoricákra a májusi fagyok az ország egyes részein alaposan ráijesztettek
Az évente betakarított 1,3 millió tonna feletti termésmennyiségével a napraforgó a legjelentősebb hazai olajos növény.
A kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke életmódja és az ellenük való védekezés lehetőségei
Szántóföldi kukoricakísérletek eredményei managementzóna-alapú művelés mellett
A közelmúlt kukoricavetőgép- és vetéstechnikai fejlesztései elsősorban a nagyobb sebességet és pontosságot célozták meg.