2017. Január

Kedves Olvasóink!

Már december elején világossá vált, hogy az évet Joost Korte gondolataival szeretném majd indítani. Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságának főigazgató-helyettese Siófokon foglalta össze az agrárium előtt álló négy legfontosabb kihívást. „Nem lehet minden évben új válságcsomagokkal előjönni”, mondta Korte, azaz el kell érnünk, hogy maga a mezőgazdaság ellenálló legyen, ne hordozzon magában ekkora kockázatot. Ehhez az ellátási láncba, sőt magába a kereskedelembe is bele kell(ene) majd nyúlni Európa-szerte. A gazdálkodók olykor nem is sejtik, hogy gyakran a környezeti problémák okozóját is látják bennük. Ez már abból a komoly szemléletbeli különbségből ered, ami akár a gyermekkorunkra datálható. Korte negyedikként az egyszerűsítés szükségességét emelte ki: „semmi sem egyszerű az EU-ban, de a KAP esetében még bonyolultabb minden, mint kellene”, fogalmazott, hozzátéve: ennek megoldásán már dolgozik az EU.

Ekkora kihívások mellett a magyar gazdálkodók előtt állók már-már eltörpülnek. Hisz azért még itt vannak a történelmien alacsony terményárak, a madárinfluenza vagy a döcögősen kiírandó és elbírálandó pályázatok. Ráadásul az Európát sújtó menekültválság támogatáspolitikai következményeivel is riogatnak minket. És itt jön a köszöntőm pozitív eleme: Phil Hogan, az Európai Unió agrárbiztosának nyilatkozata szerint „Európa feladata a menekültválság kezelése, de az unió költségvetése, és benne a Közös Agrárpolitikára (KAP) szánt évi 59 milliárd euró 2020-ig rögzítve van”.

Természetesen ezen felül számtalan információt, beszámolót, szakmai cikket és díjesők garmadát találhatják januári lapunkban, amihez hasznos olvasást, az előttünk álló évhez pedig jó időjárást, jó döntéseket és persze jó termést kívánok mindannyiuknak!

Sándor Ildikó

főszerkesztő

Lapszámban megjelent cikkek

Még ha a magyar sajtkultúra nem is rendelkezik olyan mély gyökerekkel, messze földön híres tradíciókkal, mint a svájci, a francia, az olasz, vagy a német, netán a holland, a külpiaci folyamatok bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy nincs okunk szerénykedni.
A sertéstenyésztés helyzete 2017 elején
Minden állati és növényi szövet a makro- és mikroelemek széles körét tartalmazza különböző mennyiségben és koncentrációban.
A HORA Csoport 1991-ben kezdte meg tevékenységeit az építőipari szektorban
Egy eszköz az egészségesebb borjak neveléséhez
Jó áron, gyorsan és rugalmas ajánlattal áll a vágóhidak, állattartók rendelkezésére egy kiskunhalasi feldolgozócég