2017. Június

Kedves Olvasóink!

Hatékonyságnövelési kényszer nehezedik az agráriumra, melyre jó válasz lehet az új technológiákat értő és használó agrárszakemberek képzése. A világ mezőgazdasága számára a legnagyobb kihívás, hogy a 2050-re közel 9 milliárdra növekvő világnépesség élelmiszerszükségletét vajon képes lesz-e megtermelni. „A növekvő népesség élelmiszerigényét a jelenlegi 1,6 milliárd hektár szántó- és ültetvényterületnek kell majd ellátnia, ami legfeljebb 5%-kal növelhető. Ez azt eredményezi, hogy a jövőben a hasznosítható mezőgazdasági terület fajlagos, egy főre jutó mérete a korábbi 0,3 hektárról közel a felére, 0,16 hektárra fog csökkenni. Magyarországra ráadásul közgazdasági versenyhátrány is nehezedik, hiszen a közvetlen kifizetésekből tényleges versenytársaink egy része közel 30%-kal magasabb EU-s támogatást kap, míg mi az EU-27 átlagának 90%-át hektáronként. Ezt a hátrányt csak hatékonyságnöveléssel kompenzálhatjuk”. Ezek ugyan Tresó Istvánnak, a K&H Agrárüzletág vezetőjének szavai, ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a bank ösztöndíjpályázatának nyerteseit, de az arányok – reméljük – a termelői köztudatban is ott vannak. A hatékonyságnövelésnek épp ideje lenne, a statisztikai adatok is ezt mutatják. Az EU-27-ben a mezőgazdasági össztermelés közel ötöde (19%) származik uniós forrásból, miközben hazai szinten a támogatások hozzájárulása a nettó hozzáadott értékhez eléri az 50%-ot. A magas támogatottság ellenére a termelékenységünk mindössze 0,5%-kal bővült évente 2005-2013 között, miközben az EU-13-ak több mint 2%-os növekedést tudtak produkálni. „A hazai agrárium igen erőteljesen hagyomány alapján működik, a magas termelékenységet és költséghatékonyságot lehetővé tevő korszerű technológiák azonban inkább újfajta gondolkodást és magas szintű informatikai tudást igényelnek a mezőgazdasági szakemberektől” – ismét a szakember szavaira támaszkodva.

A szakmai kiállításoknak, rendezvényeknek, szaktanácsadó programoknak és magának a szaksajtónak is ez az újfajta gondolkodás a kihívása. Ebben a hónapban is ehhez tartottuk magunkat, amihez hasznos információkat, jó olvasást kívánok!

Sándor Ildikó

főszerkesztő

 

Lapszámban megjelent cikkek

Érdemes maximális hatékonyságra törekedni a Geosan-technológia segítségével
Az egészséges termőtalaj olyan különleges rendszer (ökoszisztéma), ami önműködő módon, a saját rendje, törvényei, a saját életereje által, természetesen képes a növényeket ellátni
Több milliót spórolhatnak a magyar gazdák új módszerekkel