2018. Február

Kedves olvasóink!

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re afrikai sertéspestist regisztrált egy háztáji állományban a román állategészségügyi szolgálat. A betegség tényét már laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. Nézzünk szét egy kicsit a „környéken”.

Németországban tavaly 610.000 vaddisznót lőttek ki. A vadászok nem haladnak a ritkítással, ezért a kormányzat azt fontolgatja, hogy vaddisznó kilövéséért milyen anyagi ellenszolgáltatásban kellene részesíteni a vadászt.

A magyar-ukrán határtól 6 km-re is találtak sertéspestissel fertőzött vaddisznót. Emiatt semmiféle húsáru behozatalát nem engedélyezik. Persze ez kevés, mert a vaddisznók átjárnak, átúsznak a zöldhatáron is.

Lengyelországban tavaly több mint 700 ilyen megbetegedés történt vaddisznóknál és házi sertéseknél. Már az újabb és újabb kerítésekkel sem tudják megakadályozni az esetleg már fertőzött vaddisznók mozgását, a pestis terjedését. Andrzej Duda lengyel elnök újévkor elrendelte, hogy az erre vállalkozó vadászok vaddisznó-vadászat céljából akár 6 nap pótszabadságot is kapjanak.

Hogy Csehországban mennyire komoly a helyzet, azt jól jelzi, hogy kelet-morvaországban csak a zlíni járásban nem egész 2 hét alatt 191 afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznót találtak. Információink szerint már annyira elszaporodtak a vaddisznók, hogy Prága külvárosában az utcán is lehetett velük találkozni fényes nappal.

Az újságunk ugyan nem erről fog szólni, hisz számtalan növénytermesztési, növényvédelmi, technikai aktualitás vagy innováció történt a közelmúltban, amit meg lehet, meg kell osztanunk olvasóinkkal. De nem mehetünk el a sertéspestis problémája mellett, mert ha nem is az oroszok és nem is a spájzban, de kérdések és égető problémák igenis a nyakunkon vannak!

Hasznos olvasást kívánok!

Sándor Ildikó

főszerkesztő

Lapszámban megjelent cikkek

A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. évtizedek óta az AXIÁL partnerségére támaszkodik
Természetesen igen, csak a megfelelő előkészületek elvégzése, a döntés meghozatala és a beszerzés szükséges hozzá.
Magyarországon is elérhetőek ettől az évtől a Syngenta új, világszerte tesztelt, szárazságtűrő kukorica hibridjei.
A Magyar Talajbaktérium-Gyártók és -Forgalmazók elkötelezett hívei a termelők ismereteinek bővítésében való szerepvállalásnak.
Lehetséges ez? Legtöbbünknek a meszezéssel kapcsolatban – ami ráadásul valószínűleg több évtizeddel ezelőtti, szinte elfeledett emlék – a nagy...
Hónapok óta nyomonkövettük Az Év Agrárembere Díj legfrissebb fejleményeit, bemutattuk a jelölteket, zsűriztünk, támogatókat kérdeztünk, és persze...