2018. Szeptember

Kedves olvasóink!

Válság van. Mielőtt egy rosszemlékű időutazásba kezdenénk, gyorsan hozzáteszem, hogy most vízválságról beszélünk, aminek globális felismerését gyorsan követte egy elhatározás is: közel 600 milliárd dollár befektetésre lenne szükség a víziparban ahhoz, hogy 2030-ra megállíthassuk ezt a válságot. A számunkra döbbenetes tény azonban most következik: ezt a folyamatot a beruházásokon túl a mezőgazdasági vízkibocsátás csökkentésével próbálják (világszinten) elérni. Most, amikor végre eljutottunk idehaza az Öntözésfejlesztési Stratégia elkészítéséig, és mikor gazdasági és versenyképességi szempontok alapján is beigazolódott az öntözéses növénytermesztés létjogosultsága…

Az ugye még mindig tény, hogy hazánk időjárása a földrajzi elhelyezkedése miatt nagyon változó, ezért a „száraz” gazdálkodásra alapozott mezőgazdasági termelés hullámzó gazdasági eredményt mutat, miközben az ország vízmérlege negatív. Egy kis háttérinfó: Napjainkban az éves csapadék átlagos mennyiség 550 mm, a lehetséges párolgás és párologtatás (PET) együttes értéke 800 mm. A csapadék mennyisége várhatóan nem változik, éves eloszlása pedig szélsőségesebbé válhat. A párologtatás átlagos értéke a felmelegedéssel növekedhet, elérheti a 900 mm-t, a vízhiány mértéke 250 mm-ről 350 mm-re nőhet évente. A növénytermesztésben a víz pótlására így még nagyobb szükség lesz.

A Víz Világhéten, Stockholmban jelentették be, hogy Magyarország közel 200 millió eurós vízügyi alapot hoz létre, a vízügyi befektetések növelése érdekében. Ezzel (is) mi már talán hozzájárulunk korunk egyik legégetőbb válságának leküzdéséhez.

Addig pedig mégiscsak öntözni kellene. Szerintem…

Ezen a témán felül is számtalan hasznos információval készültünk ebben a hónapban.

Hasznos olvasást kívánok!

Sándor Ildikó

főszerkesztő

Lapszámban megjelent cikkek

Az ország első PETKUS hőcserélős szárítóüzemével folytatódott a beruházási sorozat az „UTÓD-AGRO” Kft.-nél
A kukorica vetésénél mindenki arra törekszik, hogy minél egyenletesebb legyen a föld felszíne, hogy a vetőmagot minél pontosabban tudják a talajba lehelyezni
A HABI Kft.-nél az Önök igényeihez igazodva nyugati erőgép- és pótkocsi-alkatrészek, komplett munkagépek, munkagép-alkatrészek értékesítését is bevezettük.
A talajjavítás alapvetően a talajra koncentrál, és annak javításával a gazdálkodás általános sikerességének javítását és azt követően a jó talajállapot fenntartását tűzi ki célul.
Az Özka gyár, vagyis a törökországi Özka Lastik, 1994-ben gumiabroncsok újrafutózásához használt alapanyagok gyártásával kezdte meg tevékenységét.
Egyenletes magágy és precíz vetés tavasztól őszig: TopLine és Forte XTA Multiva kombinátorkínálatában egyaránt megtalálhatók a könnyű tavaszi magágykészítők, valamint az egész évben bevethető mindenesek