fbpx

Békéscsaba bevezeti az 1934-es csabai kézműves kolbász védjegyet

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 02.

Békéscsaba, 2013. március 29., péntek (MTI) – Békéscsaba újra bevezeti az 1934-es csabai kézműves kolbász védjegyet – közölte Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken sajtótájékoztatón.

Az önkormányzat programot fogadott el pénteki közgyűlésén a termék hírnevének építése, a kézműves technikával készített kolbászok minőségének megőrzése és a családok tisztességes kiegészítő jövedelemhez juttatása érdekében.

A város ezzel a programmal a csabai kézműves kolbászkészítés hagyományait őrző családok termékeinek piacra jutását kívánja segíteni és garantálni a termékek minőségét, élénkíteni a termelést.

A program az ágazat valamennyi szereplőjét összefogja, a sertéstenyésztőket, a henteseket, a kolbászkészítőket, a paprikatermelőket és az értékesítőket.

 

 

Vantara Gyula kiemelte: divat lett kolbászt gyártani és kolbászfesztivált szervezni, a piacon „csabai” néven jelennek meg termékek.

Többségük nem Békéscsabán és környékén készült és nem a helyi hagyományok szerint.

A csabai kolbász jellegzetessége, hogy paprikával gazdagon fűszerezett, kézzel készül és nem tartalmaz borsot.

A védjegyet csak regisztrált kolbászkészítők használhatják, akik helyben tartott sertésből és helyben készült fűszerpaprikából kézzel készítik el a terméket, és a kolbászkészítő műhely megfelel az élelmiszerbiztonsági előírásoknak – tette hozzá a polgármester.

A program zászlóshajója a Csaba Parkban EU-támogatással épülő „Kolbászfalu” lesz.

A közel egymilliárd forint összegű projekt kivitelezési munkálatai várhatóan az év első felében elkezdődnek.

Békéscsabán jelenleg több mint száz család foglalkozik kolbászkészítéssel, helyi családi gazdálkodóktól vásárolják az alapanyagot.

A kolbászkészítés feltételeinek javítása, a sertéstartás ösztönzése újabb családok részére nyújt megélhetést, vagy kiegészítő jövedelemszerzést – jelezte Vantara Gyula.

 

 

MTI 2013. március 29.